Hoofdmenu

Urban Sport ‘Spots’ in hartje Heerlen

Het ‘urban sports’ evenement Pro Freestyle sloeg dit weekend in Heerlen voor het eerst de handen ineen met The Notorious IBE. In de straten van Heerlen werd er gedanst en gestunt op BMX-fietsen en skates.

Urban sport is een verzamelnaam voor sport- en beweegactiviteiten waarbij je je vaardigheden laat zien in de bebouwde omgeving. Denk aan het springen van gebouw tot gebouw. Of het uitvoeren van trucs met een skateboard, fiets of step. Ook zijn er straatvarianten van volkssporten, zoals street football. Urban sports zijn booming en het stadium van hype inmiddels al voorbij.

De term ‘urban’ betekent stedelijk en wordt gebruikt om stromingen binnen muziek, dans en kunst aan te duiden. Denk aan rap, hiphop en grafitti. Urban sports volgt dus in feite de muziek en kunst. De basis van dit alles ligt in Urban Culture, de eigen cultuur die jongeren in de grote steden ontwikkelden.

Urban Culture is de verzamelnaam van verschillende unieke, muzikale, visuele, fysieke en creatieve uitingsvormen van (jonge) mensen, die wonen en leven in de stad of in de stedelijke omgeving” Urban Culture is eigendom van jongeren, het is op straat gefabriceerd, maar dat betekent niet dat anderen er niet van mogen genieten. Urban Culture is kunst. En wat doe je met kunst? Precies; je laat het zien!

De gemeente Heerlen die haar binnenstad ziet als stedelijke woonkamer, economische motor, cultureel centrum en toegangspoort van Parkstad geeft alle ruimte aan sport en bewegen in de openbare ruimte en experimentele initiatieven. En zet daarbij vooral in op urban sports die op één of andere manier al geworteld zijn in de stad: Skate en scoot, BMX en MTB, Breakdance, Freerunning, Urban team sports (3×3 street basketbal, voetbal, hockey), bouldering, outdoor fitness en pop-up beach sporten.

Foto’s:©Parkstad Actueel, meer foto’s IBE klik hier, en voor ProFreeStyle klik hier.