Hoofdmenu

Amadeus De rebel. Zijn muziek. Zijn ondergang.

 

 

In september en oktober is in Parkstad Limburg Theater Heerlen een voorstelling te zien die een perfecte spiegel van de tijd is. De voorstelling Amdeus werd met bekroond met meerdere Tony- en Olivier Awards. Het werk dat werd geschreven door Peter Shaffer ging in 1979 in première in het Royal National Theatre in Londen. In 1984 won de verfilming door Miloš Forman maar liefst acht Oscars. De nieuwe Amadeus productie van de Theateralliantie en Het Nationale Theater is een grootse muziektheaterproductie, met sopraan Lucie Chartin, 40 koorleden en een live orkest op het toneel in een indrukwekkend decor ontworpen door Bernhard Hammer (Soldaat van Oranje).

AMADEUS vertelt het verhaal over misschien wel de grootste componist allertijden; Wolfgang Amadeus Mozart. Wolfgang Amadeus Mozart[a] (Salzburg, 27 januari 1756 – Wenen, 5 december 1791), doopnaam Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, afkomstig uit  het prinsaartsbisdom Salzburg was een muzikaal wonderkind, dat op uitzonderlijk jonge leeftijd viool, klavecimbel en orgel speelde en kwalitatief hoogstaand werk componeerde. Hij was een veelzijdig componist. Hij schreef vocale muziek in de genres opera, Singspiel en mis. Daarnaast componeerde hij instrumentale orkestmuziek zoals symfonieën, serenades en divertimenti en soloconcerten, vooral voor piano en orkest. Ook componeerde hij solomuziek zoals pianosonates, en kamermuziek, waaronder sonates voor diverse instrumentale bezettingen en strijkkwartetten en -kwintetten.

Was Amadeus in onze tijd geboren was hij ongetwijfeld een Rock-ster. De componist, pianist, violist en dirigent excelleerde in de achttiende eeuw in elke courante muziekvorm uit zijn tijd lees opera, de symfonie, het pianoconcert en kamermuziek. Zoals ook Johann Sebastian Bach en Ludwig van Beethoven was Wolfgang Amadeus een componist die binnen een traditie nieuwe muzikale concepten bedacht en die diepgaande invloed uitoefende op alle na hem komende componisten. Mozarts werk wordt gerekend tot de muziek van de klassieke periode. Samen met Joseph Haydn en Ludwig van Beethoven vormt hij, muziekhistorisch gezien, de Eerste Weense School.

Als Amadeus als jeugdige en onconventionele kunstenaar aan het hof van de Oostenrijkse Keizer verschijnt, is hij vastbesloten om een grootse indruk achter te laten. Hofcomponist Antonio Salieri constateert verbijsterd dat de muzikale inspiratie waar hij zelf sinds jaar en dag naar zoekt, door God aan Mozart is geschonken. Gegrepen door obsessieve jaloezie gaat Salieri de strijd aan met Mozart, met de muziek en uiteindelijk met zijn geloof in God.

Productie

“Acteur Sander Plukaard maakt van Mozart een irritant en eigenwijs ventje.” (Trouw ★★★★★)
“In Amadeus verricht Mark Rietman in de rol van Salieri iets groots.” (NRC ★★★★)
“De overdadige voorstelling Amadeus is een volmaakt voorbeeld van gesubsidieerde kunst voor een breed publiek.” (de Volkskrant ★★★★)

De première voorstelling van Amadeus is zaterdag 14 september om 20.00. Verdere voorstellingen op zondag 15 september om 14.30 en van 22 oktober t/m 26 oktober, aanvang 20.00.

Meer info en tickets via: Tickets: www.parkstadlimburgtheaters.nl of tel: 045 – 571 66 07

Amadeus (foto: Joris van Bennekom)« (Vorig nieuwsbericht)
(Volgend nieuwsbericht) »