Nieuws van Heemkundevereniging Heerlerheide Leësplènkskes in ’t Hedsjer plat en excursie naar Margraten

 

Weet u wat een ‘sjloetsjpang’ is? Of een ‘vottetèsj’? Een ‘telder’? Een ‘kietsj’? Het zijn allemaal woorden uit het dialect van Heerlerheide, het ‘Hedsjer plat’. Otto Vandeberg heeft er onlangs een dialektmiddag aan gewijd waarin hij, door middel van tekst op muziek, voordracht en lezing liet zien hoe rijk het dialect van Heerlerheide is aan eigen woorden en uitdrukkingen. Tijdens deze middag werden vier leesplankjes onthuld, die Heemkundevereniging Heerlerheide heeft uitgegeven (zie afbeelding).

Foto Leesplankjes Heemkundevereniging Heerlerheide

Leësplènkskes in ‘t Hedsjer plat: het is de opzet ’t dialek van Heélehei nog ‘ns sjpesiaal onger de luuj te bringe durch 56 karakteristieke wuërdjes, 14 per plènkske, in bild te bringe. Zoeë wiej de kinger op de liegere sjoeël vreuger ‘t “Hollesj” lierde.

De Heemkundevereniging Heerlerheide geeft vier verschillende leesplankjes uit, met op elk plankje 14 karakteristieke woorden uit het Heerlerheidse dialekt. Op de achterkant staat de vertaling van de woordjes, aangevuld met nog een mooie tekening van een beeldbepalend gebouw van Heerlerheide. De samenstelling is verzorgd door Hub Beaujean, Sjef Janssen en Otto Vandeberg. De tekeningen zijn van Terence Oey.

Overigens zijn de leesplankjes uitgegeven als placemats op A-3 formaat, zodat de kopers op een aangename manier de kennis van het Heerlerheids kunnen opfrissen. Maar een vaststaand gegeven is ook het feit dat zij ook leuk zijn om cadeau te geven. De placemats zijn te koop bij Primera Heerlerheide, Wannerstraat 15-17 of bij de Heemkundevereniging zelf. Eén placemat kost slechts € 5,00 en voor een set van vier moet € 20,00 betaald worden. Het is natuurlijk ook vanzelfsprekend dat, door aankoop van deze leësplènkskes, de Heemkundevereniging wordt gesteund.

 

Excursie Margraten

Volgende week vrijdagmiddag 13 september organiseert de Heemkundevereniging voor haar leden, in het kader van 75 jaar bevrijding van Limburg, een excursie naar de Amerikaanse militaire begraafplaats (Netherlands American Cemetery and Memorial) in Margraten. Op deze begraafplaats staat een monument ter nagedachtenis aan de soldaten van de Verenigde Staten van Amerika, die tijdens de tweede Wereldoorlog zijn gevallen bij de strijd in Zuid-Limburg, het Ardennenoffensief en in het Roergebied.

Op de preciese datum woensdag 18 september a.s. is het dan ook precies 75 jaar geleden dat Heerlerheide bevrijd werd van de Duitse bezetters. Zes dagen eerder waren de eerste geallieerde troepen bij Mesch Nederland binnengetrokken. Op 3 maart 1945 werd Arcen als laatste dorp van Limburg bevrijd. Leden let op: vooraf aanmelden bij de voorzitter voor, deelname aan deze excursie, is verplicht.

(Bron: website Heemkundevereniging Heerlerheide, waarvoor dank)

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

 

Geef een reactie