Hoofdmenu

Markt in Heerlen brokkelt steeds verder af

 

 

In het verleden telde Heerlens markt twaalf groente- en fruitkramen. Vanaf volgende week nog maar twee. Na eerder Sjaak Vegter en Cor Gubbels stopt met Fruithandel Harrie Schiffer en Z’n opnieuw een trekker en standhouder van naam op de markt in Heerlen. Harrie Schiffer en Z’n die sinds jaar en dag in Hoensbroek een groothandelsbedrijf in fruit en groenten hebben gaan wél nog door op de zaterdagmarkt in Eygelshoven.

Marktkoopmensen op de markt in Heerlen luiden al langere tijd de noodklok. In de mijntijd groeide de markt van koopstad Heerlen tot een begrip in Limburg. De laatste jaren brokkelt de markt echter in hoog tempo af. Toegenomen concurrentie van supermarkten, relatief hoge parkeerkosten in de binnenstad en afbrokkelend imago doen de markt geen goed. “De gemeente lijkt vooral oog te hebben voor grootse projecten, maar weinig oog voor de behoeften van marktkoopmensen ”duidt een standhouder. “De gemeente vraagt steeds hoger standgeld, stelt steeds meer eisen en standhouders moeten ook relatief vaak naar een andere plaats schuiven bij andere activiteiten, wat ten koste van de inkomsten gaat.

 

Aan de andere kant onderneemt de gemeente weinig om de markt aantrekkelijker te maken. Laagdrempelige muziekoptreden rond de markt en een sfeer van er is altijd wat te beleven op marktdagen in Heerlen zou enorm helpen om de markt een impuls te geven.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno