Hoofdmenu

Ope­nings­week­end 75 jaar be­vrij­ding

Op 12 september is het precies 75 jaar geleden dat de bevrijding van Nederland begon. In het dorpje Mesch (gemeente Eijsden-Margraten) staken de eerste Amerikaanse soldaten van de Old Hickory divisie de grens over. Twee dagen later bevrijdde diezelfde divisie Maastricht als eerste stad van Nederland. De bevrijding van de hele provincie Limburg zou nog een half jaar duren. De provincie Limburg en de gemeenten Eijsden-Margraten en Maastricht organiseren van donderdag 12 tot en met zondag 15 september activiteiten die samen het openingsweekend vormen van de bevrijding van Limburg en Nederland. Voor deze activiteiten nodigen wij u graag uit.

12 september, Mesch, Gemeente Eijsden-Margraten

Openingsceremonie

Het bevrijdingsvuur uit Caen is het startschot van de officiële herdenkingsceremonie bij het monument in Mesch. Twee groepen lopers van Atletiek Maastricht hebben het bevrijdingsvuur uit Caen (Normandië) naar Mesch gebracht. Bij de ceremonie zijn naast veteranen en andere gasten namens het Nederlandse kabinet staatssecretaris Knops en de Amerikaanse ambassadeur Hoekstra aanwezig. Een stoet historische voertuigen rijdt door Mesch en omstreeks 12.15 uur is er een fly-over van historische vliegtuigen.

Vrijheidsspelen

Voorafgaand aan de openingsceremonie starten op het festivalterrein in Mesch om 9.30 uur de Vrijheidsspelen met 1.500 kinderen uit de Euregio. Burgemeester Dieudonné Akkermans heet de kinderen welkom waarna zij het lied ‘Freedom’ zingen. Tijdens de Vrijheidsspelen brengen de kinderen een ode aan de vrijheid met muziek, dans, debatten, bootcamp en heel veel kunst. De Vrijheidsspelen duren tot 14.00 uur. Op het festivalterrein in Mesch is om 20.00 uur het bevrijdingsconcert ‘Ode aan de Vrijheid’ door harmonieorkest De Volksgalm uit Riemst (B) en diverse koren uit de gemeente Eijsden-Margraten.

13 september, Gemeente Maastricht

Kranslegging bij het Limburgs Bevrijdingsmonument

Op het Koningsplein in Maastricht vindt om 19.30 uur een kranslegging bij het Limburgs Bevrijdingsmonument plaats. Bij dit officiële moment is een vertegenwoordiging van de Old Hickory Divisie, die 75 jaar geleden Maastricht als eerste Nederlandse stad bevrijdde, aanwezig.

Openluchtspel Liberation

Om 21.00 uur presenteert De Vief Köp openluchtspel Liberation. Ruim 60 acteurs en figuranten laten het verhaal van de bevrijding op eigentijdse wijze herleven. Om 22.15 komen de lopers van Atletiek Maastricht met het bevrijdingsvuur aan bij het bevrijdingsmonument en markeren hiermee het moment waarop Maastricht 75 jaar geleden werd bevrijd.

14 september, Gemeente Maastricht

Kranslegging Old Hickory monument

Op de plek waar nu het Old Hickory monument staat, staken 75 jaar geleden Amerikaanse militairen met een bootje de Maas over om het westelijk deel van de stad te bevrijden. Om 14.00 uur vindt hier een kranslegging plaats, waarna het bevrijdingsvuur van Atletiek Maastricht met een sloep overgebracht wordt naar de westelijke Maasoever, begeleid door waterscouts. Aangekomen aan de overzijde, brengen lopers van Atletiek Maastricht het vuur naar de kop van de Sint Servaasbrug, om vanaf daar onderdeel te worden van de Ticker-tape Parade.

Ticker-tape Parade. Op zaterdag worden de Amerikaanse bevrijders vanaf 15.00 uur gehuldigd met een Ticker-tape Parade in het centrum en op de Markt in Maastricht (ticker-tape is er met name in de Hoenderstraat). Fly-overs met historische vliegtuigen, muziekkorpsen en legervoertuigen verzorgen samen een feestelijke intocht. Op de Markt overhandigen de lopers van Atletiek Maastricht de vlag uit Mortain (Normandië) en de Europese vlag, die de lopers in Brussel hebben ontvangen van Frans Timmermans, aan burgemeester Annemarie Penn-te Strake.

Liberty Festival.Op de Markt treden vanaf 16.00 uur big bands, koren, harmonieën en fanfares uit Maastricht op. Ook is er een verrassingsoptreden en zijn er oude oorlogsvoertuigen uit de parade te bewonderen. Om 20.00 uur brengen de Maastrichtse muziekgezelschappen op de Markt een gezamenlijk saluut aan de veteranen.

15 september, Margraten, Gemeente Eijsden-Margraten

Liberation Concert

Op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten wordt onder leiding van Dmitri Liss het Liberation Concert uitgevoerd door 111 musici van de philharmonie zuidnederland, 72 zangers van Studium Chorale, het Brabant Koor en solisten Sarah Wegener en Helena Rasker. Voorafgaand aan het concert lopen schoolkinderen een Vrijheidsmars van Maastricht naar Margraten, om daarna het concert bij te wonen. Het concert start om 15.00 uur.

 (Volgend nieuwsbericht) »