Hoofdmenu

philharmonie zuid nederland opennt tweede seizoen AachenerMeisterkonzerte met monumentaal werk Gustav Mahler

 

 

De philharmonie zuidnederland start donderdag 20 september om 20.00 in het Eurogress Aachen haar tweede seizoen van de ook in Parkstad geliefde Aachener Meisterkonzerte. Chef-dirigent: Dmitri Liss leidt de philharmonie zuidnederland , sopraan Sarah Wegener, alt soliste Helena Rasker en het Brabant Koor en Studium Chorale in Gustav Mahlers Tweede symfonie ‘Auferstehung’. Een kolossaal werk over de dood, verlossing en wederopstanding.

 

Gustav Mahlers Tweede symfonie, bekend als ‘Auferstehung’ of ‘Wederopstanding’,  duurt bijna anderhalf uur en het vergt een volledig bezet orkest, met extra koper, extra klokken, een volledig koor, een sopraan- en een altsoliste én een ‘Fernorchester’, een klein extra orkest, dat buiten de concertzaal speelt. Mahler kwam met zijn Tweede symfonie aan de grenzen van wat met een symfonie mogelijk is – en ging daar vervolgens voorbij. Hij moest wel: hij probeerde de aller verhevenste ideeën uit te drukken, en ‘alleen de noten voldeden daarvoor niet’.

Liss_Live2018_HR_photo_SimonVanBoxtel-5508

Rasker, Helena – Merlijn Doomernik

Gustavs Mahlers zette zich in Sinfonie Nr. 2 c-Moll ‘Auferstehung’ ook met de grote Sinnfragen van het leven uiteen. Het werk klink als iets bovennatuurlijks”, oordeelde de componist zelf. Ik denk dat niemand zich aan de werking kan onttrekken. Je wordt met knuppels neergeslagen en aansluitend op engelenvleugels naar de hoogste hoogten getild. Hoewel het in de kern om dood en wederopstanding gaat is het ook een symfonie vol leven en kracht. De beklijvende finale brengt met apocalyptische tonen de verlossing. ‘Sterben werd‘ ich, um zu leben’, zingt het koor.

4_SarahWegener_CR_Simon-DavidTschan

Meer informatie: https://meisterkonzerte-aachen.de/programm/philharmonie-zuidnederland-20-09-2019/
Kaarten zijn te verkrijgen via: https://meisterkonzerte-aachen.de/wp-content/uploads/Bestellformular-Meisterkonzerte-Aachen-2019-2020.pdf of  https://medienhaus-tickets.de/

UNSPECIFIED – CIRCA 1907: The Austrian composer Gustav Mahler. Photograph by Moriz Nähr. 1907. (Photo by Imagno/Getty Images)