Meer dan 2500 mensen brachten een bezoek aan pop-up museum Kolen & granaten, een initiatief van het Nederlands Mijnmuseum in samenwerking met Continium discovery center. Het gratis toegankelijke museum belicht het mijnverleden tijdens de Tweede Wereldoorlog en bevindt zich in het Maankwartier in Heerlen. Deze bezoekersaantallen waren onverwacht hoog voor organisatie en partners.

 

Tijdens de ontwikkeling van pop-up museum Kolen & granaten was er een voorzichtige schatting gemaakt over de bezoekersaantallen: zo’n duizend bezoekers over de looptijd van vier weken. Na één week stapte de duizendste bezoeker, mevrouw Kleijntjens uit Hoensbroek, het pop-up museum op het Maanplein binnen. Een week later volgde de tweeduizendste bezoeker. Inmiddels is de vierde en laatste week aangebroken.

“Het was al te merken tijdens de opening van het pop-up museum op 3 september. Ook hier ontvingen we veel meer mensen dan verwacht”, aldus Simone Claessens, bedrijfsleider bij het Nederlands Mijnmuseum. “Het blijkt dat 75 jaar bevrijding van Limburg mensen in beweging brengt en Kolen & granaten laat een – voor deze regio – herkenbaar stukje geschiedenis zien, dat bovendien nog vrij onbekend was. De mooie locatie aan in het Maankwartier, waar al eerder zulke tijdelijke initiatieven plaatvonden, helpt zeker mee.”

Op woensdagavond 25 september om 19.00 uur vindt de laatste lezing uit de lezingenreeks plaats in het Savelbergklooster in Heerlen, gegeven door Willibrord Rutten van het SHCL. Aanmelden is niet verplicht en de kosten zijn € 7,50 voor de lezing met koffie en vlaai. Kijk op de Facebook-pagina van het Nederlands Mijnmuseum voor meer informatie.

Op zondag 29 september is het pop-up museum de laatste dag geopend. Pop-up museum Kolen & granaten is gratis te bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 16.00 uur bij Maanplein 52 in het Maankwartier in Heerlen.

Kolen & graten is een tijdelijke expositie van het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. Het pop-up museum komt mede tot stand door samenwerking met Continium discovery center en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Sociale Instellingen, Stichting Behoud Mijnhistorie, Oranje-Nassau Groep, Gemeente Heerlen en Provincie Limburg.

Foto’s pop-up museum Kolen & granaten

 

Geef een reactie