Hoofdmenu

BOCHOLTZ EEN VAN DE LOCATIES TIJDENS DE NATIONALE ARCHEOLOGIEDAGEN

 

Horen, zien en graven bij meer dan 300 activiteiten in Nederland op 11, 12 en 13 oktober 2019

De Archeologiedagen brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. Het zijn drie dagen in het jaar waarop iedereen kan proeven van alles wat de Nederlandse archeologie zo leuk maakt. Ook in Bocholtz kunnen jong en oud kennis maken met het Romeins Erfgoed.

Start op vrijdag met activiteit voor de basisschoolleerlingen. Twee groepen 4/5 van Basisschool Bocholtz hebben zich aangemeld om vrijdag 11 oktober onder leiding van een archeologe te wandelen door de Romeinse Vallei van Bocholtz. Ze bezoeken onder andere de plek waar Romeinse villa’s hebben gestaan en waar vondsten zijn gedaan, zoals een muntschat. Aan het einde van de interactieve rondleiding krijgen ze een korte demonstratie met een metaaldetector.

 

Vrijdag, zaterdag en zondag: VR-presentatie en geocache. In Café D’r Aowe Kino (Dr. Nolensstraat 9), kunnen bezoekers alle drie de dagen vanaf 11 uur via een Virtual Reality presentatie het leven in de voormalige luxe Romeinse Villa Vlengendaal tot in detail bekijken. Bij gebruik van een consumptie is dit gratis. Speciaal voor fans van geocache:  Het verhaal gaat dat er kort geleden bij D’r Aowe Kino een Romeinse schat is gevonden. Om deze te vinden zal men in de voetsporen van de Romeinen moeten treden. Via de Geocaching-app gratis deelname.

Zaterdag en zondag: Romeinse Fietsroute met gids. Rond 50 voor Christus legden de Romeinen een weg aan door Zuid-Limburg, de Via Belgica.
De invloeden die de Romeinen op deze regio hadden door hun weg, zijn tot de dag van vandaag te merken. Wijn, kersen, varkens en kippen waren hier vóór de komst van de Romeinen onbekend. Veel van het Romeinse erfgoed is nog steeds actueel. Hoe boeiend en inspirerend dat is, merk je tijdens deze fietsroute onder leiding van gids en meesterverteller Marc Hermans.
Op zaterdag 12 oktober is de start om 13.30 uur bij Romeinse Villa Voerendaal in Voerendaal (Steinweg 7) en op zondag 13 oktober om 11 uur bij de Romeinse Expositie in Bocholtz (Wilhelminastraat 17). Deelname is gratis.

Op zondag: Wandelen met ezels door de Romeinse vallei van Bocholtz. Ezels zijn door de Romeinen naar Zuid-Limburg gebracht. Dit is een unieke kans om net zoals de Romeinen vroeger, te wandelen door de Romeinse vallei van Bocholtz, begeleid door 3 prachtige ezels. Ezelhoedster Marielle Colen wandelt zelf mee. Bij regen is er een alternatief programma.
De deelnamekosten bedragen € 13,75 p.p.  Graag reserveren via www.tickli.nl. Start om 13.30 uur bij Hof Kricheleberg in Bocholtz ( Stevensweg 10). Het programma duurt 2 uur.

Op zondag: Romeinse Expositie in Bocholtz. In Bocholtz (Wilhelminastraat 17), is een expositie ingericht over het Romeins Verleden van Bocholtz en Simpelveld. Bekijk hier een replica van de sarcofaag van Simpelveld, waarvan het origineel in het Museum van Oudheden te Leiden staat. Ook is hier de originele askist van Bocholtz te zien met bijbehorende grafgiften. Aan de hand van informatiepanelen wordt uitgelegd hoe het Romeinse leven er hier vroeger uitgezien heeft. De openingstijden zijn van 14-17 uur.

Informatie
Alle informatie over de activiteiten, die georganiseerd worden tijdens de Nationale Archeologiedagen  in Bocholtz, zijn te vinden op www.toeristischsimpelveld.nl en www.archeologiedagen.nl.

 

Foto en logo Gemeente Simpelveld