Hoofdmenu

Slipjacht Wiemesmeer is cultuurhistorisch jachtspel én oogstrelend openluchttheater

In Wiemesmeer-Zutendaal staan eind oktober weer de bekende Sint-Hubertusfeesten op het programma. Een event om niet te missen. Een Huntbal, een beklijvend jachthoornconcert en nog veel meer bijzondere activiteiten. Tijdens de slipjacht ook wel geduid als de ‘Chasse à cour op zondag 27 oktober treden jachtruiters in het jachtspoor van de Rally Campine en ‘Grand Veneur’ Prins Amaury de Merode. Ruim 2000 toeschouwers proberen per koets, fiets of bus de jacht via gebaande paden te volgen.

De slipjacht is een imitatie van de vossenjacht zoals die vooral in Engeland en Ierland plaatsvindt. Door een in vossenmest gedrenkte lap over de grond te slepen wordt kort voor de aanvang van de jacht door een sliptrekker een reukspoor gelegd. Door het leggen van lussen en haken in de natuur wordt geprobeerd om de mogelijke gedragingen van de vluchtende vos te intimideren. De jachthonden jagen dus feitelijk op ‘niets’. Ze zijn echter vanaf hun geboorte getraind om alleen het vossenspoor te volgen. De prachtbeesten laten zich door niets van het spoor afbrengen, dus ook niet door andere verleidelijke wildgeuren.

Slipjacht Wiemesmeer

Chasse à cour voert mens en dier terug naar de ‘oorsprong’

De meute volgt haar natuurlijk jachtinstinct en is gedreven om de zoekpuzzels in hoog tempo op te lossen. De Master, die verantwoordelijk is dat de meute gedisciplineerd is en goed jaagt, Huntsman Bjorn van Vlerken die verantwoordelijk voor de meute 352 dagen per jaar verzorgt en traint en de assisterende Whippers-in zorgen ervoor dat het ‘Pack’ zoveel mogelijk bij elkaar blijft. “De honden trainen dagelijks 20 km en zijn in topconditie. De paarden zouden hen mogelijk nog kunnen volgen maar voor het gros van de ruiters wordt het na een aantal uren ondoenlijk. De ruiters, trachten zoveel mogelijk van het prachtige jachtspel te volgen, terwijl zij zo veilig mogelijk door het terrein rijden. De Fieldmaster is tijdens de slipjacht verantwoordelijk voor de gedragingen in het veld en moet het hele jachtspel in goede banen leiden.

Sint Hubertus Vereniging Wiemesmeer geeft een vervolg aan een traditie met een rijk verleden  . Jagen achter de meute is niet alleen een sport, het is ook een traditie met een rijk verleden. Prins Jean de Merode, Grootmaarschalk van het Hof, startte in de jaren dertig van de vorige eeuw met de Venery (jacht) in Belgisch Limburg. Voor de oudere generatie is het de slpjacht anno heden een rendez-vous de la chasse, een ode aan de vreugde ook! Voor de jongere generatie is het cultuurhistorische jachtspel een feest van ontdekking”,

  Jachthoornconcert La Vènerie’. Voorafgaand aan de spectaculaire slipjacht op zondag 27 oktober staat zaterdagavond 26 oktober om 20.00u in de kerk van Wiemesmeer het jachthoornconcert “La Vènerie” op het programma. Uitvoerders zijn de Jachthoorngroep Les Trompes du Duché de Limbourg, Het concert wordt ingeleid door “De Gezellen van St-Hubertus Wiemesmeer”. Tussen de twee delen van het concert speelt Thibaud Maesen op de cello, een aanstormend talent!

 

Beklijvend sluitstuk van het concert is de uitvoering van “Le Chant Final”, van Hubert Heinrich, gespeeld en gezongen door alle in de kerk aanwezige blazers samen met de gastsolisten en met orgel. Dit wordt uit volle borst meegezongen door het voltallige publiek. Een uniek en aangrijpend moment, een ervaring om niet te missen! Entree, incl. consumptie 15 euro.

VIP-ARRANGEMENT.. Het Vènerie kun je ook ook combineren met een fantastisch gastronomisch driegangen diner in restaurant Corneille (Stiemerheide) bestaande uit aperitief en wildmenu met wijnarrangement. Na het diner aanvang 17.30 wordt je via een shuttledienst naar het concert gebracht waar je een gereserveerde plaats hebt. Na het concert word je per shuttle transport weer naar de parking van Stiemerheide gebracht. Kostprijs € 95, incl concertkaart..

Voor inschrijving van een van de events en het volledige programma zie www.sinthubertusfeesten.be of tel : 0032-479 42 43 40.

Slipjacht Wiemesmeer

 

De mooiste Vèneriehoed . Spiegeltje-spiegeltje aan de wand, welk meisje heeft de mooiste Vèneriehoed van het land. Tijdens het Vènerieweekend worden deelgenomen aan een hoedenwedstrijd met als thema de herfst of de jacht. Na een aarzelende start in het eerste jaar is de hoedjesdag in Wiemesmeer ondertussen dusdanig populair dat het beeld doet denken aan de vermaarde Hoedjesdag op Royal Ascot. Tal van dames steken hun energie gestoken in vervaardigen van heuse eyecatchers. Tussen de verrassende hoofdbedekkingen met herfst- en jachtaccessoires tref je altijd hele bijzondere. Vaker zijn er ook bijzondere verhalen aan verbonden.

Foto’s Slipjacht Wiemesmeer

 

 

 

 (Volgend nieuwsbericht) »