Hoofdmenu

Trainer Roger Andre terug op oude nest

 

FC Hoensbroek: jeugd als levensader

 Het is nog maar een paar jaar geleden dat FC Hoensbroek onder leiding van trainer Roger Andre opstoomde van de derde naar de eerste klasse. Was promotie naar de tweede klasse al een prestatie van formaat, de opstap naar de eerste klasse was dat in het kwadraat. Het had ook minder fraaie gevolgen voor de club. Clubs in de nabije omgeving zagen de grote talenten bij blauw-wit tot ontplooiing komen en plukten die vrij massaal weg. Gevolg is dat de club weer terug bij af is, in de derde klasse dus. Maar één ding zal de club altijd koesteren: haar jeugd. En dat gaat zich nu wellicht uitbetalen, onder leiding van de man die ook terug  is bij de club met wie hij eerder het succesverhaal schreef. De oude nieuwe naam is Roger Andre(54), bevlogen hoofdtrainer, in het dagelijks leven werkzaam bij UWV.

Waarom trainer?. De voetballer Roger Andre speelde in zijn jonge jaren bij Kakertse Boys en RKONS (nu vv Schaesberg). Als senior kwam hij uit voor RKONS, Minor, Kolonia, Groene Ster en Voerendaal. Als je hem wat beter kent en met hem aan de praat gaat, krijg je smakelijke anekdotes bij de vleet over die jaren geleverd, maar daarover ging ons interview niet. Onze eerste vraag is hoe hij op het idee is gekomen om trainer te worden. De aanleiding blijkt in zijn actieve periode als voetballer te liggen, getuige: ,,In mijn actieve voetbalcarrière heb ik altijd mogen meedenken met trainers, over de speelwijze en tactische aanpassingen. Ik denk dat hier mijn interesse om als trainer aan de slag te gaan is ontstaan. Toen ik stopte als voetballer was het eigenlijk een ABC-tje om verder te gaan in het trainersvak. Ik ben begonnen bij Voerendaal. Daarna volgden vv Schimmert, Sportclub ’25, Walram, KVC Oranje, UOW’02 en FC Hoensbroek.”

Sabbatical. Ook Roger Andre heeft FC Hoensbroek de afgelopen jaren zijn wegzakken vanuit de eerste klasse, terug naar de derde. In die periode had de trainer, na vier succesvolle jaren bij de club,  een zogeheten sabbatical, genoeg tijd dus om alles eens van afstand, maar wel met  aandachtige kennersogen te volgen. Daarover zegt hij: ,,Degraderen is natuurlijk nooit leuk, maar ook dat hoort nu eenmaal bij het voetballen. Het jaar in de eerste klasse was voor deze club uitzonderlijk. De degradatie uit die klasse was dan ook absoluut geen onoverkomelijk probleem. Tot de laatste speeldag hebben we trouwens kunnen strijden om klassenbehoud. Jammer genoeg lukte het niet. Vergeet ook niet dat we het deden met een spelersgroep die voor 80% uit Hoensbroek-jongens bestond. Maar het succes van twee promoties achter elkaar had ook een hoge prijs. Omliggende clubs zagen het talent dat bij FC Hoensbroek aanwezig was, met de bekende gevolgen van dien. Dat FC Hoensbroek nu weer in de derde klasse speelt is een feit en vormt dan weer een mooie nieuwe uitdaging om te werken richting een trede hoger, de tweede klasse, het podium waar de club mijn inziens ook thuishoort.”

De mens Roger Andre  vindt het moeilijk om zichzelf als persoon te omschrijven. Wij en veel insiders kennen hem in ieder geval als loyaal en betrokken bij de mensen waar hij mee samenwerkt. Veeleisend is hij ook, voor anderen en voor zijn eigen persoontje. Daarnaast, dat past bij het voetbal op amateurniveau, heeft hij in de loop der tijd oog gekregen voor de derde helft en hetgeen een team naast het voetbal tot een team maakt. En niet te vergeten uiteraard voor vriendin Tatsiane en dochter Chyara.

De vereniging FC Hoensbroek .Veel clubs, van hoog tot laag, pretenderen met eigen jeugd te werken. Vaak is dat maar ten dele waar, met name bij de clubs waar jaarlijks behoorlijk wordt ‘ingekocht ‘. Voor FC Hoensbroek geldt die koopwoede niet. Toch zijn er voor komend vijf nieuwe spelers aan de selectie toegevoegd, om het vertrek van evenveel mannen naar elders op te vangen. Nieuw zijn TaherLaouaji (Walram), Sander van Beurden (Schinveld), Sylvano Theunissen, Jelle Creussen (MVV O19) en Brian Goessens (Sporting Heerlen). Als we Roger Andre vragen om de club eens te omschrijven, komt hij al snel tot de kern, als hij zegt: ,,FC Hoensbroek kun je het best betitelen als een club waar de onderlinge betrokkenheid groot is. De jeugd neemt een prominente plaats in binnen de club. Alle standaard jeugdteams spelen op hoofdklasse niveau en onze onder 19 zelfs op divisie niveau. Dat moet dan weer de levensader zijn voor de senioren. Op deze wijze wil de club zijn eigen identiteit waarborgen, met als kernwaarden gelijkwaardigheid, ambitie, samenwerken en plezier. Het verleden heeft in ieder geval overduidelijk laten zien dat FC Hoensbroek het perfecte podium vormt voor jonge talentvolle gasten om zich te bewijzen. Het is dan ook niet zo zeer de vraag óf we jeugd gaan inbouwen, maar wél welk moment daarvoor het meest geschikt is. Hierin willen we maatwerk leveren.”

 Verwachtingen en voorspellingen. Komende voetbaljaargang komt FC Hoensbroek uit in de derde klasse A. We vragen ons als redactie af wat de club van de teruggekeerde oefenmeester gaat doen en welke clubs er zoal om de prijzen gaan strijden. En wie kan daar beter over oordelen, ook al is dat met het nodige voorbehoud natuurlijk, dan een ervaren voetbaldier als onze gesprekspartner. Hij begint met:  ,,Na de successen van de afgelopen jaren met promoties van de derde naar de eerste klasse is dezelfde weg ook weer omgekeerd bewandeld. Als trainer is het dan van belang dat er rust en vertrouwen is….en dat is juist iets wat binnen deze club ruimschoots aanwezig was en is. We zijn gaan denken in uitdagingen die er voldoende voorhanden zijn. Of we sterker zijn geworden is nu nog moeilijk te zeggen. Dat zal de komende tijd moeten uitwijzen. Vanaf dag één hebben we aangegeven dat het een “WIJ”-verhaal moet gaan worden. Van belang is dan ook om zo snel mogelijk duidelijkheid naar elkaar te creëren. We hebben ons als team uitgesproken voor een speelwijze die bij FC Hoensbroek past. Hierin willen we ons als ploeg doorontwikkelen en stappen maken naar een eigen identiteit. Het laten doorstromen van de talenten uit de jeugdafdeling blijft hierbij centraal staan. Dit team is jong en talentvol, maar het ontbreekt aan ervaring. Dit is natuurlijk een open deur als je met zo een jong elftal werkt. Het zoeken naar antwoorden en oplossingen is dan iets wat je moet meemaken in wedstrijden en  op trainingen wil de ploeg in ervaring groeien.  De les van een nederlaag mag en moet je dan niet vergeten. Juist die wedstrijden zijn het meest belangrijk voor de ontwikkeling van het team. Voor FC Hoensbroek staat dit seizoen in het teken van vallen en opstaan. Zoveel mogelijk voetbalzaken ervaren en meemaken, de ploeg een eigen identiteit en uitstraling geven. Deze ontwikkeling moet dan leiden tot een plek in de middelmoot van de derde klasse.”

Dan vervolgt hij met: ,,Wat de voorspelling inzake de verdeling van prijzen betreft: altijd lastig natuurlijk om een voorspelling te doen over het seizoen. Ploegen verbazen en stellen teleur.

Mijn gevoel zegt me dat er in deze klasse twee afzonderlijke groepen gaan ontstaan die ieder gaan strijden voor promotie en klassenbehoud. Op voorhand schat ik ploegen als Heksenberg, SVN , RVU en Hellas als kandidaten voor de prijzen in, waarbij KVC Oranje een ploeg is om alert op te zijn.”

Tot nu toe. Club hebben inmiddels de voorbereiding afgerond en het nodige bekervoetbal achter de rug, zo ook FC Hoensbroek. Om af te sluiten vragen we Roger Andre naar zijn ervaringen in en bevindingen omtrent de afgelopen weken. Hij blijkt optimistisch naar de toekomst toe, als hij ons laat weten: ,,De ontwikkeling van de spelersgroep verbaast ons met de week. We maken de stappen binnen de teamontwikkeling sneller dan we verwacht hadden. We weten ook dat dit een continu proces is waar we nog een tijd voor nodig hebben. Al met al mogen we niet ontevreden zijn tot nu toe. De start van de competitie zal bepalend zijn voor het verdere verloop. Maar als we mogen eindigen met een plek in de middenmoot zonder dat we naar beneden hoeven te kijken, zijn we tevreden.”

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno« (Vorig nieuwsbericht)