Gevorg Katchikian verliest gevecht om Europese middelgewicht titel

De Heerlense profbokser Gevorg Katchikian heeft vrijdagavond in Trento het titelgevecht om de vacante EBU European Middle Title tegen de Italiaan Mateo Signani op punten verloren. Voor Katchikian 29 winstpartijen waaronder 14 KO’s was het de derde nederlaag in zijn profloopbaan.

Thuisfavoriet Matteo Signani (40) kon voorafgaande aan het titelgevecht van de European Boxing Union in Pala Trento met 28 zeges, waaronder 10 KO’s een aansprekende conduite staat voorleggen. Het palmares van Gevorg Katchikian (31) was echter nog indrukwekkender. De bokser uit Heerlen was dan ook favoriet bij de bookmakers.

Gevorg Katchikian won al op 30 januari 2011 zijn eerste grote titel. In Heerlen won hij de IBO Jeugd Super-middengewicht titel door puntenwinst op de Rus Alaudin Murtazaliev. De vuistvechter bleef daarna 20 wedstrijden ongeslagen. Op 1 maart 2014 kreeg Katchikian de kans om de WBC Silver super-middengewicht titel te winnen. In de City Academy Sports Centre, Bristol verloor hij echter op TKO in de elfde ronde van Oud-Olympisch en wereldkampioen James Degale.

Katchikian trainde daarna stevig af en veroverde op 13 oktober 2014 in Caré in Amsterdam de WBF Middengewicht titel (72,57 kg) door de Belg Ahmed El Ghoulbzouri op TKO in de twaalfde ronde te verslaan.  Op 20 november 2015 kreeg Khatchikian een tweede grote kans om een titel te winnen bij een grote boksbond. In The Cosmopolitan in Las Vegas verloor hij echter het WBA-wereldtitelgevecht in het super middengewicht tegen titelverdediger Gilberto Ramirez kansloos op punten:

Het was tot vrijdagavond het laatste grote gevecht van Nederlands met afstand beste super middelgewicht. Vanwege een al jaren sluimerend hoger beroep in een rechtszaak raakte zijn veelbelovende sportieve toekomst in het slop. Gevorg Katchikian, de met afstand beste Nederlandse profbokser, kwam de laatste jaren nog maar sporadisch in de ring. Blessures en motivatieproblemen. Alleen voor grote gevechten zoals in Carré of om de Benelux titel, die hij in 2018 in het Cormeliushuis in Heerlerheide won kon hij écht opladen.  In Italië kreeg Khatchikian eindelijk weer een grote partij in een ander universum. Een grote uitverkochte arena, een live-evenement dat werd uitgezonden in Italië, Verenigde Staten, Canada, Spanje, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Motivatie te over. De jury blokkeerde op een kruispunt in zijn loopbaan voor Gevorg Katchikian echter een grootse sportieve doorstart.

Twee juryleden zagen Signani als winnaar en slechts één jurylid beoordeelde Katchikian als winnaar. Bokser en trainer-coach Patrick Driessen waren ontdaan en boos na het discutabele juryoordeel. “Gevorg heeft zeker acht van de twaalf ronden duidelijk gewonnen”, oordeelde Driessen.

ArchiefFoto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie