Een kijkje bij de fysio-afdeling van een revalidatiecentrum

Interview met Mark van Oeffelen (MiCare)

Als je het glas half leeg wil zien, zou je tot de slotsom kunnen komen dat een fysiotherapeut een noodzakelijk kwaad is. Zeg maar iemand waar je naar toe gaat enkel en alleen omdat je in de problemen bent gekomen, bijvoorbeeld als gevolg van lichamelijke misère. Maar je kunt het natuurlijk ook zo zien dat het glas half vol is: de fysiotherapeut is de man of vrouw die je helpt je van je pijntjes te verlossen en het mogelijk maakt dat je weer volop van je grote hobby, het sporten kunt genieten en/of weer normaal, of in ieder geval op een acceptabel niveau, kunt functioneren in het dagelijks leven. Aangezien we bij de redactie van een optimistische inslag zijn voorzien, kiezen wij voor het laatste. We legden ons oor eens te luister bij Mark van Oeffelen, 29 jaar, fysiotherapeut bij MiCare Revalidatie in Heerlen.

 

Waarom fysiotherapie. Mark vertelt ons dat hij de opleiding fysiotherapie in 2007 is gestart en in 2011 met succes heeft afgerond aan de Hogeschool Zuyd in Heerlen. Vervolgens ging hij meteen aan de slag bij MiCare Revalidatie, waar hij nu al 8 jaar actief is. Wij vragen ons af hoe iemand op het idee komt om fysiotherapeut te worden. Komt het door een voorbeeld, zoals vader, moeder, oom of neef, door de sport, of door zelf ondervonden misfortuin? We laten Mark vertellen. Hij zegt: ,,Ik heb van kinds af aan altijd gevoetbald. Mijn eerste ervaring met fysiotherapie was dan ook tijdens het revalideren van een voetbalblessure. Hier is mijn interesse in het menselijk lichaam en het bewegingsapparaat gewekt. Het vak is daarnaast erg breed en ik kan mensen van elk niveau helpen met hun herstel.”

De vervolgvraag die in ons opkomt, is wat fysiotherapie zo leuk maakt. Weer Mark: ,,Ten eerste maakt het werken met allerlei verschillende mensen mijn vak leuk. Daarnaast geeft het me veel voldoening om samen met mijn cliënten toe te werken naar herstel en een meer waardegericht leven.”

 

Dagelijkse praktijk. We kunnen dus constateren dat Mark van Oeffelen via de sport, en dan met name het voetbal, in de fysiotherapie terecht is gekomen. In het dagelijks leven komt hij echter hele andere dingen tegen dan alleen maar geblesseerde sporters. Daarover geeft hij de volgende uiteenzetting: ,,Wij als MiCare Revalidatie zijn gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronische pijnklachten. Dit doen wij op interdisciplinaire wijze en hierin is de fysiotherapie een essentieel onderdeel. Ikzelf heb me door de jaren heen dus ook steeds meer gericht op chronisch pijn en de psychosomatiek (de samenhang van lichamelijke en psychische klachten). Bij MiCare Revalidatie werken we in een interdisciplinair team dat bestaat uit revalidatieartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, (GZ-)psychologen en diëtisten. Door deze veelzijdigheid aan disciplines in huis, kunnen wij zowel eenzijdige als multifactoriële klachten bestrijden. Alle zorgprofessionals binnen MiCare werken nauw samen. Hierdoor kunnen we elke cliënt de juiste zorg bieden die hij of zij nodig heeft.”

Doelgroep. Min of meer is al verteld welke mensen bij Mark van Oeffelen zoal op de ‘pijnbank’ verschijnen. Het gaat vooral om mannen en vrouwen met chronische pijnproblematiek en psychosomatiek. Mark specificeert een en ander met de woorden: ,,Mensen met chronische pijn hebben langer dan 3 maanden aanhoudende pijnklachten. De oorzaak van deze pijn is meestal niet duidelijk. Chronische pijn kan de kwaliteit van leven sterk beïnvloeden. Vaak hebben cliënten met chronische pijn al verschillende specialisten gezien en hebben ze al veel behandelingen ondergaan voordat ze bij MiCare Revalidatie komen. MiCare is gespecialiseerd in chronische pijn en biedt een effectieve methode om chronische pijn te behandelen en om hiermee optimaal te leren leven. Chronische pijn gaat vaak gepaard met aandoeningen, zoals rugklachten (hernia of whiplash), reuma, fibromyalgie, artrose, COPD, gewrichtsklachten en KANS (Klachten aan Arm, Nek en Schouder). Naast chronische pijn behandelt ons team ook mensen met hartaandoeningen, een niet-aangeboren hersenletsel (NAH), na een beroerte (CVA) alsook mensen met hand- en polsklachten of psychische klachten, zoals een depressie of een angststoornis.”

 

Het proces. Ondanks dat mensen met chronische pijn al bij verschillende zorginstellingen zijn geweest, blijft het spannend als ze bij MiCare Revalidatie voor een revalidatietraject beginnen. Wat kunnen ze zoal verwachten van de fysiotherapie? Wie anders dan een fysiotherapeut zelf kan dat beter vertellen. Wederom Mark van Oeffelen: ,,Voordat cliënten aan een revalidatietraject beginnen, hebben ze een intakegesprek met de revalidatiearts. Omdat MiCare geen wachtlijsten kent, kunnen ze bij ons direct terecht. Hiermee voorkomen wij dat klachten erger worden.”

Dat is alvast een eerste geruststelling voor de cliënt. Vaak immers, met name ingeval van operaties in een ziekenhuis heb je wel van doen met wachtlijsten. Bij MiCare dus niet. Mark vervolgt met: ,,De revalidatiearts (de hoofdbehandelaar) stelt de diagnose en geeft uitleg hierover. Tevens stelt de revalidatiearts het behandelplan op. Vervolgens gaat de cliënt met een team van behandelaren aan de slag met zijn of haar revalidatietraject, met als doel de kwaliteit van leven te verbeteren. Dit traject vindt op poliklinische basis plaats. Fysiotherapie maakt onderdeel uit van dit traject. Binnen ons revalidatiecentrum hanteren wij een actieve vorm van fysiotherapie. Dit betekent dat we middels een training of oefenprogramma onze cliënten behandelen. Aan de start van elk traject stellen we met onze cliënten een aantal doelen op. Deze doelen zijn er met name op gericht om een meer waardegericht leven te kunnen leiden.

Aan de hand van deze doelen start de cliënt 2x per week met fysiotherapie. Een training verschilt per cliënt en duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur. De training is volledig gericht op de doelen en het herstel van de cliënt. Zo kan de training bijvoorbeeld gericht zijn op het verbeteren van de conditie, de spierkracht of van de functies van gewrichten.”

Fier. Mensen die goed doen voor een ander ondervinden daar in het algemeen voldoening van. Niets mis mee en volkomen terecht. Dat zal voor fysiotherapeuten niet anders zijn. Succes maakt ieder mens immers vrolijk. Dat geldt ook voor fysiotherapeut Mark van Oeffelen, of beter, in een breder verband, het team van MiCare. Mark van Oeffelen geeft uitleg: ,,Zoals ik eerder aangaf, ben ik sinds 2011 werkzaam bij MiCare Revalidatie. Toentertijd was MiCare gevestigd in een veel kleinere praktijk aan de Terweijerweg in Hoensbroek. In de jaren die volgden is ons team gegroeid, nam het aantal cliënten toe en werd deze locatie uiteindelijk te klein voor ons. We zijn uiteindelijk in het voorjaar van 2016 verhuisd naar een veel groter gebouw met meer mogelijkheden aan de CBS-weg in Heerlen. Ik ben trots dat ik samen met mijn collega’s deze groei mogelijk heb kunnen maken en MiCare Revalidatie heb kunnen laten groeien tot het mooie revalidatiecentrum dat het nu is.”

www.micarerevalidatie.nl

Voorbeeldfunctie. Natuurlijk is een fysiotherapeut, daar zijn we het allemaal wel over eens, min of meer verplicht om het goede voorbeeld te geven. Mark van Oeffelen sluit zich daarbij aan. Afsluitend laat hij ons weten dat hij daar invulling aan geeft door regelmatig gebruik te maken van de fitnessruimte op zijn werk. Samen met collega’s blijft hij regelmatig na het werk nog een uurtje om te sporten. En tenslotte: ,,Daarnaast zijn hardlopen, mountainbiken en yoga andere vormen van sport die ik graag doe.”

Parkstad Gezondheidsbeurs

Op zaterdag 2 november staat Mark met een aantal collega’s op de Parkstad Gezondheidsbeurs in Kerkrade. Wil je meer weten over revalidatie of chronische pijn of kennismaken met Mark of een van de andere behandelaren, kom dan naar de stand van MiCare (stand 56) tijdens de gezondheidsbeurs. Net als de voorgaande jaren bootst MiCare de praktijk na. Dit keer met een beweegtuin. Deze beweegtuin bestaat uit verschillende bodemlagen en biedt enkele kleine obstakels. MiCare wil dit jaar vooral de nadruk leggen op een goede loophouding en op valpreventie. Neem je deel aan de beweegtuin, dan ontvang je persoonlijke tips die je direct in de praktijk kunt toepassen. Ook organiseert MiCare weer een prijsactie waarbij je kans kunt maken op een mooie sporttas met accessoires.

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie