Hoofdmenu

St. Maartenoptocht op zondag 10 november

 

Op zondag 10 november 2019 trekt de traditionele Sint Maartenoptocht voor de kinderen van de Landgraafse kernen Schaesberg, Nieuwenhagerheide en Nieuwenhagen van de H. Barbarakerk naar het terrein van Scouting Pius XII in de Kakert.

Ook dit jaar vindt er weer een feestelijke St. Maartensviering plaats voor alle kinderen van Schaesberg, Nieuwenhagerheide en Nieuwenhagen. En ook dit jaar is er gekozen voor één locatie voor het vieren van deze bijzondere traditie. In dit geval voor de Landgraafse kern de Kakert, waarbij voordelen op het gebied van organisatie en veiligheid een rol speelden.

Ouders en kinderen die mee willen lopen met de optocht worden vanaf 17.45 uur verwacht in de H. Barbarakerk aan de Krijgersberglaan 2 in de Kakert. Hier wordt om 18.00 uur het eerste deel van het verhaal verteld over de legendarische ontmoeting tussen St. Maarten en de bedelaar. Vanzelfsprekend zijn beiden aanwezig in de kerk en zullen de bedelaar en St. Maarten (gezeten op zijn paard) meedoen in de lampionnenoptocht die om 18.30 uur begint op het plein voor de kerk.

De optocht wordt muzikaal opgeluisterd door harmonie St. Michaël van het Eikske en begeleid door vrijwilligers van de werkgroep St. Maarten. Voor een veilig verloop zorgen 2 gecertificeerde verkeersregelaars. De tocht gaat via enkele straten van de Kakert uiteindelijk richting Kakertsweg en het terrein van Scouting Pius XII. Op dit terrein zullen St. Maarten en de bedelaar rond 19.00 uur het St. Maartensvuur aansteken nadat het tweede deel van het verhaal is voorgelezen. Dit vuur is voorbereid en wordt ‘begeleid’ door scouts van Pius XII. Deze scoutingvereniging zorgt ook voor de smaakvolle tractatie tijdens het St. Maartensvuur. Het einde van de viering is voorzien om 20.00 uur.

Auto’s kunnen geparkeerd worden in de omgeving van de kerk. Lampionnen moeten de kinderen zelf meenemen. Deze moeten voorzien zijn van een lampje met batterij. Lampions met kaarsjes zijn niet toegestaan. Instructies van de verkeersregelaars dienen opgevolgd te worden. Wanneer de weersomstandigheden zodanig zijn dat de optocht geen doorgang kan vinden, maakt de werkgroep dit op 10 november om 15.00 uur bekend via Facebook (op ‘St. Maarten Schaesberg’ en op ‘Samenwerkende Parochies – SNN’).

De lampionnen optocht Sint Maarten, Ilona Bock/pinterest.