Hoofdmenu

Nieuws van Heemkundevereniging Heerlerheide

Lezing Annie Schreuder-Derks en “Rondom de watertoren”

In december wordt het feest van de grote kindervriend gevierd. In de lezing vertelt zij over vermakelijke zaken over Sinterklaas. Ze geeft antwoord op de vele vragen over de goedheilig man. Gebruiken rond Sinterklaas zijn voor ons vanzelfsprekend, maar waarom eten wij eigenlijk chocolade letters? En waarom jagen wij een oude bisschop op een paard over de daken? Hoe komt Sinterklaas aan zijn rijkdom?

Deze en vele andere tradities, verhalen en gebruiken rond Sinterklaas, die al eeuwenlang in zwang zijn, komen aan de orde. Mevrouw Schreuders probeert alle raadsels te ontwarren. Mensen die niet meer in Sinterklaas geloven, zullen worden bekeerd. Annie heeft haar levenslange interesse in de Limburgse volkscultuur geconcretiseerd in haar Volkskundig Bureau NostalNu. Zij was tot 2011 directrice van het Museum van de Vrouw in Echt. Ook heeft zij de vierdelige serie ‘De hele santenkraam’ geschreven die elk een seizoen behandelt. Hierin zijn verhalen en illustraties over onder meer (bij)geloof, gebruiken, heiligen, tradities en weerspreuken opgenomen die voor een groot deel de ziel van Limburg vormen.

Deze interessante lezing wordt gehouden op vrijdag 15 november in het Corneliushuis Heerlerheide. De aanvang is 14.00 uur en de zaal wordt vanaf 13.45 uur opengesteld. Deelname is, zoals gebruikelijk, gratis voor leden. Niet-leden zijn tegen een betaling van € 3,00 natuurlijk ook van harte welkom.

Deze lezing biedt bovendien een mooie gelegenheid voor geïnteresseerden om lid te worden van de heel actief zijnde Heemkundevereniging Heerlerheide Zij ontvangen dan ook driemaal per jaar gratis het verenigingsblad “Rondom de Watertoren”. Onlangs verscheen een nieuw nummer met heel interessante verhalen. Hieronder o.m. de bevrijding van Heerlerheide, 75 jaar geleden: de verloskundige en verzetsvrouw Antje Maria Bensen-Offermans op de Schelsberg en bommen op het huis van Jo Ritzerfeld (Kampstraat) op eerste Kerstdag 1944.