Hoofdmenu

Youri in de Braekt “Speler van de week”. Klein van stuk, maar een grote inhoud.

Bij het bekend maken van de selectie voor het seizoen 2019/2020 prijkte plots de naam van Youri in de Braekt op de spelerslijst. Bestuursleden kregen dus met regelmaat de vragen: Wie is Youri in de Braekt? En waar komt hij vandaan? De antwoorden waren: Hij komt uit Heerlen en komt over van Sporting Heerlen.

Youri is het neefje van trainer Zwartjes en wil graag ervaring opdoen bij een andere vereniging. FC Gulpen wil hem graag die mogelijkheid bieden. Al in de voorbereiding blijkt dat het “kleine menneke” uit Heerlen heel veel gif en felheid meegebracht heeft. Bovendien beschikt hij over meer dan gemiddeld voetbalpotentieel. Hij dwingt dan ook een basisplek af, die hij in de eerste weken steevast inneemt. Vervolgens heeft hij kortstondig met zijn gezondheid geworsteld en bleek een basisplaats geen optie meer. Maar zoals al eerder in deze rubriek opgemerkt, is de selectie van FC Gulpen 1 heel breed en de onderlinge competitie heel groot en gezond. Dat maakt dat iedere speler gedwongen wordt het maximale uit zichzelf te halen om in aanmerking te komen voor een basisplaats. En dat verhoogt de kwaliteit en groei van het team. Youri is blijven knokken en werken en liet zondag vanaf de aftrap zien dat hij van waarde is voor FC Gulpen. Hij gaat geen duel uit de weg en strijd met veel passie. Dat gekoppeld aan voetbalinzicht en sluwheid maakt dat hij zondag terecht de speler van de week is geworden.

Scoringsdrift FC Gulpen houdt aan.
Na de eclatante zege van vorige week op RKVVL/Polaris kwam zondag jl. wederom een ploeg uit de provinciehoofdstad als tegenstander op de groene kunstmat. Willem 1 speelde jarenlang in de 2e klasse, maar raakte vervolgens in een vrije val die eindigde in 5e klasse aan het einde van het seizoen 16/17.

In seizoen 17/18 waren De Kevers, de bijnaam van Willem 1, vanwege de noeste vlijt waarmee zij hun accommodatie kort na de 2e wereldoorlog opknapten, lang in een kampioensstrijd met FC Gulpen verwikkelt. Deze strijd wisten de Kevers in 2018 terecht in hun voordeel te beslechten met de titel in 5A tot gevolg. Na het vorig seizoen behaalde kampioenschap van FC Gulpen, stonden beide ploeg zondag jl., wederom tegenover elkaar. Nu in de 4e klasse A.

In het eerste kwartier leek de krachtsverhouding wederom in het voordeel van de Maastrichtenaren uit te vallen. Met veel fysieke kracht zochten de rood-zwarten gasten van trainer Patrick Monissen ten aanval. Dat resulteerde in een aantal hoekschoppen met veel gevaar en hachelijke momenten voor de neus van Gulpen goalie Stef Peters. Nadat deze openingsstorm ging liggen, pakte Gulpen de zaken energieker aan. De duels werden niet (meer) geschuwd en voetballend rolde vervolgens de ene na de andere aanval richting Willem 1 doel. De aanvallers van de Geelzwarten werden steeds frequenter een plaag voor de defensie van de gasten. Treffers konden niet uitblijven.

In de 24e minuut kwam de doelpuntenmachine vervolgens op gang. Robin Horbach etaleerde zijn kwaliteiten en het groeiende vertrouwen met een fraaie openingstreffer. De gasten waren nauwelijks hersteld van deze treffer of wederom lag de bal in hun netje. Sander Mertens reageerde in minuut 26 alert op een afvallende bal in de 16-meter en poneerde het leer in de rechterbenedenhoek voor 2-0. In het resterende deel van de eerste helft wisten de gasten de schade te beperken. Gulpen liet een aantal kansen onbenut, waardoor de 2e helft nog van betekenis zou zijn.

Dat laatste bleek wederom in het eerste kwartier, toen Willem 1 een aantal keren dicht bij de aansluittreffer was. Stef Peters was echter van plan om zijn tweede clean sheet van dit seizoen te realiseren. Na de nul in Vaals gehouden te hebben, lukte hem dat ook deze zondagmiddag. Ook nu namen de Geelzwarten na een kwartier het initiatief over met veel passie en inzet. De aanvalsdrift werd luister bijgezet middels twee wonderschone treffer van Tonny Alfonso. Hij tekende op meesterlijke wijze voor de 3-0 en 4-0. Door deze definitieve achterstand maakte frustratie zich meester van de gasten, waardoor het duel kortstondig werd stilgelegd door scheidsrechter Hautvast uit Beek. Na de afkoeling waren nog slechts luttele minuten te spelen en had de score ook verder kunnen oplopen. Nu bleef de teller steken op 5-0. Robin Horbach verzilverde de in de 88e minuut een toegekende pingel feilloos.

Een prima prestatie van de ploeg van Mike Zwartjes. Het elftal groeit met de week en is een hecht team aan het worden met veerkracht, strijd, beleving en ook goed voetbal. Of zoals een bestuurder van Willem 1 zich liet ontvallen “een aanwinst voor de 4e klasse A”.

Nu de winterstop is ingetreden kan FC Gulpen bogen op een heel mooi tussenrapport. Een puike 5e plaats in de reguliere stand met 21 punten, waarmee de primaire doelstelling, zijnde handhaven zo goed als bereikt lijkt. Bovendien gaat Mike Zwartjes met zijn mannen als koploper van de 2e periode het Kerstreces in. In de kantine heerste aldus tevredenheid alom. Het is eigenlijk jammer, dat nú midden in een flow de winterpauze intreedt. Dat maakt ook, dat we reikhalzende uitkijken naar de hervatting op 26 januari 2020 in Eys tegen Zwart-Wit.

Foto en tekst FC Gulpen« (Vorig nieuwsbericht)