Hoofdmenu

WAT TE DOEN BIJ (DREIGENDE) WATEROVERLAST?

 

Kijk op wacht-niet-op-water.nl. Ons klimaat verandert snel en grillig. In Limburg gaat dat gepaard met steeds langere perioden van droogte, maar ook met steeds heviger wordende regenbuien. Weet u welke maatregelen u in en om uw huis kunt nemen om u zo goed mogelijk te beschermen tegen hevige regenval? De campagne ‘Wacht niet op water’ geeft tips voor maatregelen die Limburgers kunnen nemen bij plotselinge wateroverlast. Voor situaties waarin wachten geen optie meer is.

 

Klimaatverandering . Van een tornado net naast de Limburgse grens tot modderstromen in Zuid-Limburg. Het KNMI geeft regelmatig code geel of oranje af voor extreem weer. Bij extreem weer kan wateroverlast tot problemen leiden, maar hoe vermindert u de kans daarop? “Door je auto altijd op de handrem te zetten en je dakgoot regelmatig schoon te maken, kun je veel ellende voorkomen,” vertelt Josette Van Wersch, bestuurder bij Waterschap Limburg. “Met een paar simpele handelingen bereik je al resultaat.” Eerder riepen het Waterschap, Provincie Limburg en de Waterpanels Limburg de campagne “Waterklaar” in het leven. Daarmee wordt aandacht gevraagd voor maatregelen als het afkoppelen van regenpijpen en het ‘vergroenen’ van tuinen.

 

Als wachten geen optie is Helaas is er niet altijd tijd en ruimte voor lange-termijn-maatregelen. Menig Limburger staat dat nog helder voor ogen. Als het KNMI voor morgen code oranje afgeeft, is het ‘vergroenen’ van je tuin geen mogelijkheid meer. Op dat moment wil je wel zo snel mogelijk weten wat je kunt doen. De nieuwe campagne ‘Wacht niet op water’ geeft concrete en makkelijk uit te voeren tips voor situaties waarin wateroverlast dreigt of het water uw huis al binnenstroomt. ‘Wachtnietopwater.nl’ laat zien wat Limburgers eerder deden om plotselinge wateroverlast te verminderen.

Kijk voor meer tips voor maatregelen die u kunt nemen in geval van plotselinge wateroverlast op www.wacht-niet-op-water.nl   en voor maatregelen die u kunt nemen om uw eigen omgeving blijvend klimaatbestendig te maken op www.waterklaar.nl.