KVC Oranje tegen Walram, een duel vol met geschiedenis

 

De feestdagen liggen weer achter ons. Het nieuwe jaar is begonnen. De beste wensen zijn overgebracht. De voetballers zijn alweer fit gemaakt om de tweede seizoenshelft aan te vatten. KVC Oranje doet dat thuis tegen Walram, zondag om 14.30.

Als we terug kijken naar de eerste helft van deze voetbaljaargang, dan zien we dat KVC Oranje het als promovendus absoluut goed heeft gedaan. Bij Walram ligt dat duidelijk anders. De mannen uit Valkenburg a/d Geul hebben uit 12 duels pas 9 punten bijeen gesprokkeld. Het merendeel daarvan werd in eigen huis veroverd. In uitduels werd één keer gelijkgespeeld, met 2-2 bij BMR. De overige duels buiten het Geulstadje werden met verlies afgesloten. De laatste vorige week zondag bij vv Hellas, met maar liefst 6-1. Een probleem lijkt in de defensie te liggen. Men moest al 43 tegentreffers toestaan, hetzelfde aantal als hekkensluiter BMR.

KVC Oranje is van 1911, meer dan een eeuw oud dus. In die tijd heeft de club uit Bleijerheide heel wat geschiedenis geschreven. Voetbalclub Walram zag het levenslicht op 8 september 1940 en bestaat binnenkort dus 80 jaar. Maar over geschiedenis gesproken, met de naam Walram beschikt de club over een verleden dat nog veel verder in de tijd teruggaat dan dat van KVC Oranje. Als we de naam Walram zoeken in de geschiedenisboeken, komen we als eerste uit bij Walram I, geboren in 1020, overleden in 1082, edel-stam-oud-vader van drs. Peter Jan Robert Vermaat. Bij verder onderzoek in de middeleeuwse periode treffen we o.a. nog op Walram III, ooit heerser van Monschau. Ook vinden we Walram IV, hertog van Limburg van 1247 tot 1279, na wiens dood de Limburgse successieoorlog losbarstte. In die oorlogen tenslotte speelde Walram de Rosse een niet onbelangrijke rol.

Genoeg geschiedenisles nu, ook al het betreft het maar een beperkte greep uit het verleden dat ten grondslag ligt aan de naamgeving van de voetbalclub uit de geulstad. In ieder geval iets wat voor weinig andere voetbalclubs geldt.

Terug in het heden staat er gewoon een competitieduel op het programma tussen twee gemotiveerde voetbalelftallen. Van een oorlog zal geen sprake zijn, mogen we hopen tenminste. Gestreden mag er uiteraard wél worden, het liefst op het scherp van de snede. Er is weinig reden om te denken dat dit laatste niet gebeurt. Walram zal vol overtuiging proberen onderin weg te komen. Nu immers staat de ploeg op de voorlaatste plaats. KVC Oranje doet het, zoals gezegd goed, en zal de prestaties uit 2019 een goed vervolg willen geven.

Eén ding hebben beide clubs trouwens gemeen. In een wat verder verleden kwam men uit in de eerste klasse van het amateurvoetbal. Nu wordt gespeeld in de derde klasse. Wie de sterkste op dit moment is zal moeten blijken. Zondag rond de klok van half vijf weten we meer. Scheidsrechter bij de wedstrijd is Theo Bruekers. KVC Oranje en Walram heten u graag welkom bij het ontmoeting aan de Voorterstraat in Kerkrade, zondag om 14.30.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie