Hoofdmenu

Afscheid nemen bestaat niet

 

Joop Dacier (geboren 18/9/1953 te Heerlen) mag wat mij betreft gerust de meest belangrijke persoon voor kinderen met een beperking genoemd worden. Naast zijn carrière bij Roda, ontdekte Joop in 1986 bij het Franciscusoord een nieuwe wereld. Een wereld met een hele speciale doelgroep, waar hij onmiddellijk zijn hart aan verloor. Vandaag neemt hij afscheid van deze doelgroep, waar hij de afgelopen 35 jaar een onmiskenbare indruk heeft achtergelaten en een stempel wist te drukken op een essentieel thema “ieder kind kan sporten”.

 

Als dank voor al die onvergetelijke jaren, ervaringen en tomeloze inzet, pluk ik de onderstaande woorden en zet Joop namens een heleboel kinderen, jongeren en ouders verdiend in het zonnetje.

Joop Dacier en zijn familie

Joop Dacier komt uit een warm gezin. Vader, die al veel te vroeg sterft laat moeder, Joop en broer Jack alleen achter. Joop kent alleen maar lof voor de taak die zijn moeder vanaf dat moment tot aan haar sterfdag op 22 december 2017 op zich neemt. De familieband, die bij haar hoog in het vaandel stond, heeft ze al die tijd stand kunnen houden en weten over te dragen aan Jack en Joop. Joop is heel dankbaar voor het feit dat zijn moeder nog intens heeft mogen genieten van een scala aan klein- en achterkleinkinderen.

In zijn eigen gezin spreekt hij vol lof over zijn vrouw Ien, die de afgelopen 40 jaar niet alleen de opvoeding van Nikie en Sietse grotendeels voor haar rekening heeft genomen, ook stond ze vierkant achter alles wat Joop heeft gedaan. Zonder haar flexibiliteit en goedkeuring had Joop niet datgene in zijn leven kunnen doen, waar hij zoveel energie uithaalde. Nu Nikie en Sietse zelf volwassen zijn en voor een groeiende familieweelde zorgen, kan Joop met nog meer trots en glinstering spreken over zijn nieuwe trots. Dankzij de komst van kleinkinderen Isis, Loïs en Tuur geniet hij samen met zijn vrouw ongelooflijk van het grootouderschap.

Loopbaan

Nu Joop afscheid neemt van Adelante, mag hij gaan genieten van zijn pensioen. Terugkijkend op zijn loopbaan komen we vanuit de lagere school terecht op Atheneum B van Bernardinuscollege te Heerlen. De voetbalaffiniteit zat er echter al vroeg in en was de reden dat Joop tot twee toe zakte voor zijn examen. Vader legde hem de verplichting op: studie afmaken in combinatie met het voetballen. Uiteindelijk slaagde Joop in 1974 op het Anthonius Docter College te Kerkrade voor zijn atheneum B. De plek waar hij ook zijn vrouw ontmoette. Het was tevens de tijd dat Joop als semiprof voetbalde bij Roda JC.

Tussen 1974 en 1978 volgde Joop de Katholieke Academie voor lichamelijke opvoeding te Tilburg. Vier jaar lang reisde Joop 4 x per week op en neer naar Tilburg, om uiteindelijk de opleiding succesvol af te sluiten. Naast zijn opleiding timmerde Joop hard aan de weg als profvoetballer: als hij de deur achter de opleiding in Tilburg achter zich dichttrok, stond hij om 17 uur alweer te trainen in Kerkrade.

Vanaf augustus 1978 ging Joop naast zijn voetbalcarrière werken als gymnastiekdocent op verschillende scholen van de Bernardinusstichting. (Sancta Maria College, Bernardinuscollege, Romboutscollege) Helaas was hij een van de jongste, waardoor hij bij een verminderd aantal leerlingen dan weer moest vertrekken. Via een uitstapje naar het bondsbureau van de KNVB, is Joop uiteindelijk in 1986 terecht gekomen op Franciscusoord Mytylschool in Valkenburg a/d Geul. Tevens het jaar dat hij een punt zette achter zijn carrière als profvoetballer.

Kinderen met een beperking

Vanuit de topsport en vanuit het lesgeven aan Middelbare Schooljeugd, stapte Joop toentertijd in een totaal andere wereld: de wereld van kinderen met een beperking. Iets waar Joop nog nooit mee kennis had gemaakt. Een wereld waar zijn moeder en zijn vrouw zich, in het begin, van afvroegen of dat wel geschikt zou zijn voor Joop. Hij vond overgeven en luiers verschonen bij zijn eigen kinderen namelijk al vreselijk. Joop liet zich door die gedachten niet tegenhouden en paste het gezegde “waar een wil is, is een weg” toe. Met alle positieve gevolgen van dien.

Foto Anke Alzer

Dat Adelante (voormalige Franciscusoord) dan ook de mooiste plek van de hele onderwijswereld bleek te zijn, is tot op de dag van vandaag een cadeau, waar Joop nooit al te lang over na hoeft te denken. De doelgroep, die hij blanco moest leren ontdekken, heeft zijn hart veroverd. Het zijn kinderen die Joop steeds weer blijven uitdagen en een tomeloze dankbaarheid uitstralen, waardoor hij elke dag met ontzettend veel plezier naar zijn werk ging.

Het is dan ook een hart vol herinneringen, dat hij meedraagt. Want de doelgroep, waar hij zo inventief, creatief en innovatief mee aan de slag mocht gaan, kent momenten die nauwelijks te benoemen zijn. Het is een aaneenschakeling van hoogte- en helaas ook dieptepunten, waarbij een luisterend oor, vertrouwen, sfeer, plezier en vriendschap zo van wezenlijk belang bleken te zijn. Niet alleen tijdens de gym- en zwemlessen, maar ook bij de vele activiteiten buiten school, waar Joop steeds weer een draai aan wist te geven. De momenten waarop deze doelgroep hun succeservaring kon opdoen, zit in zijn geheugen gegrift. Het is van onvoorstelbaar belang.

Activiteiten

Naast de gym- en zwemlessen is Joop een zeer grote spin in het web als we het hebben over activiteiten voor kinderen met een beperking.  Hierbij is de samenspraak van jongeren zelf van essentieel belang in de ogen van Joop. Buiten het lesgeven creëerde Joop een netwerk om allerlei praktische zaken te kunnen realiseren. Denk aan Cruijff Court, specifieke aanpassingen in gym- en zwembad, buitenlandse reizen, bezoek van toernooien en evenementen. Joop was hierin een vaderfiguur, waardoor de jongeren niet alleen een onvergetelijke ervaring mochten opdoen, maar tevens een veiligheid met zich meedroegen. Ook startte hij HET ADELANTE SPORTLOKET op samen met kinderfysiotherapeut Ingrid Meeuwsen. Zo konden ze ouders en hun kinderen adviseren en begeleiden naar invulling van actieve vrijetijdsbesteding na school. Iets wat voor deze doelgroep op Adelante niet altijd zo vanzelfsprekend was.

Foto Anke Alzer

Actieve vrijetijdsbesteding opzetten voor kinderen met een beperking is een zeer waardevolle taak, waar Joop intensief mee bezig is en blijft. Ook na zijn afscheid. Op dit moment zijn er niet alleen zwemlessen na school, ook draait er een dansgroep, een tennisgroep, een Muaytai groep, een judogroep, een voetbalgroep, een Space Jumpgroep en vinden er periodieke sportkennismakingsactiviteiten plaats op school of op locatie.

Niet alleen op Adelante speelde hij een onmiskenbare rol. Tijdens zijn Adelante carrière is Joop ook ruim 15 jaar ambulant begeleider bewegingsonderwijs geweest in heel Limburg. Daar waar op regulier onderwijs een hulpvraag lag op het gebied van bewegingsonderwijs, consulteerde hij de scholen en de leerkrachten. Het doel richtte zich op de kinderen met een “probleem”. De uitdaging zat hem erin om deze kinderen en de lesgever te ondersteunen om in dezelfde ruimte, op hetzelfde moment een vergelijkbare bewegingsopdracht te laten uitvoeren als hun klasgenootjes.

 

Joop en Adelante

Joop neemt vrijdag de 17e januari afscheid op zijn zo geliefde plek in Valkenburg a/d Geul. Een plek waar hij gelachen, maar ook gehuild heeft. Het feit dat deze doelgroep een soms kwetsbare gezondheid heeft, met alle verdrietige gevolgen van dien, heeft er vaker ingehakt. Een plek waar veel plezier weerspiegelt in de ogen van de kinderen/jongeren en hun ouders. Een plek met veel dankbaarheid, die overigens niet expliciet elke keer wordt uitgesproken, maar blijkt uit de vriendschap en de manier waarop de jongeren met Joop en andersom omgaan. Het motto: “kan niet bestaat niet” heeft ervoor gezorgd dat Joop heel wat kinderen, jongeren en hun ouders stimuleerde tot prestaties en bijbehorende succeservaringen. Het nodigde tevens uit om steeds weer op zoek te gaan naar andere ideeën om te blijven leren en uitvinden. Het is absoluut de drijfveer, waarmee Joop binnen deze doelgroep werkt. Hij heeft met recht zijn hart verpand.

Adelante is tevens ook de plek waar Joop zich bewust werd van zijn eigen rijkdom. De rijkdom van gezond zijn en gezond blijven, bij zowel zijn eigen gezin, zijn kleinkinderen en zijn familie. De laatste jaren was de dankbaarheid en de bewustwording zijn allergrootste intrinsieke motivatie om alles eruit te halen wat mogelijk is.

Toekomstplannen

Na 35 jaar op Adelante zijn werk met veel plezier vorm te hebben mogen geven, gaat Joop een ander pad inslaan. Een pad waarop zijn thuisfront een grote rol gaat spelen. Zo heeft hij aan zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen beloofd dat hij zeker 3 dagen per week beschikbaar is voor leuke en nuttige dingen. Zomaar een dagje weg met Ien, zijn vrouw, een klus uitvoeren thuis of bij de kinderen en niet op de laatste plaats heel vaak genieten van het opa en oma mogen zijn.

Hoezeer Joop ook genoot van zijn werk, hoe zeer gaat hij zich verheugen op het niet meer “moeten”. Geen vaste structuren binnen een week te hoeven afwerken lijkt Joop erg fijn. Toch zal hij de prachtige momentjes met zijn “kindjes van school” ongetwijfeld met regelmaat gaan missen.

Toch zal Joop niet helemaal verdwijnen uit het gezichtsveld van zijn favoriete doelgroep. Hij blijft met name actief bij Roda Midden In de Maatschappij. Hij hoopt een bijdrage te kunnen blijven leveren bij het project voetballen en sporten voor jongeren met een beperking én bij het project Walking voetbal bij ouderen.

Het sportloket en de sportclubjes van Adelante heeft Joop onder de aandacht gebracht van Ger Koopmans, gedeputeerde bij de provincie. Dankzij zijn betrokkenheid heeft Joop een passage mogen schrijven in het nieuwe Sportakkoord van de provincie. Dit plan “Ieder Kind kan sporten” heeft ertoe geleid dat het sportloket, zoals Joop het ooit op heeft gezet, uitgerold wordt over de provincie.

Het SPORTLOKET ADELANTE KIND EN JEUGD wordt vanaf nu toegankelijk voor ALLE kinderen, jongeren en hun ouders. Joop blijft in de uitvoering van dit plan nog minimaal één jaar een rol blijven spelen.

Woord van dank

Namens alle kinderen, jongeren en ouders die Joop hebben mogen ontmoeten, wensen we hem een bijzonder mooie en waardevolle familiaire toekomst. Wij danken Joop voor zijn tomeloze inzet, liefde en warmte die hij niet alleen uitdroeg in zijn vak, maar zeker zoveel naar ons allen.

Wat ons betreft bestaat afscheid nemen niet. Joop zit voor altijd in ons hart.


 

Foto’s ®Parkstad Actueel/Lucho Carreno/Anke Alzer en Sandarijn Hilkhuijsen

 

 

 « (Vorig nieuwsbericht)