75 jaar bevrijding van kamp Auschwitz. 75 jaar waarin we stilstaan bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Gisteravond om 17:30 stonden we ook in Heerlen stil bij Auschwitz 75 jaar bevrijd. We herdachten de Holocaustslachtoffers uit onze gemeente Heerlen. Dit door middel van indrukwekkende poëtische woorden, prachtige muzikale inbreng en een bijdrage van zowel het kindercollege als waarnemend burgemeester Emiel Roemer. Hij opende officieel het tijdelijk Holocaustmonument Levenslicht.

Het monument Levenslicht is ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde. Hij maakte gebruik van stenen, die belangrijk zijn in de Joodse herdenkingstraditie, maar ook in de Roma- en Sinticultuur. De 104.000 stenen geven licht. Het aantal staat gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland. En symbool voor de impact van de Holocaust. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker, wanneer de stenen oplichten en weer doven, als een ademhaling in licht.

Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten meedoen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Het monument is nog tot 2 februari tussen 16 en 20 uur te bezichtigen op de algemene begraafplaats te Heerlen.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

 

 

 

Geef een reactie