Parkstadgemeenten investeren in samenwerking

 

 

Toegespitst op energietransitie, grensoverschrijdend samenwerken en

sociaal-economische structuurversterking

Gezamenlijke brief aan minister Raymond Knops (BZK)

Burgemeester Raymond Vlecken: ‘Uitkomst van intensieve zoektocht’

Zes gemeenten binnen Parkstad Limburg gaan de samenwerking versterken. Het spitst zich, om te beginnen, toe op duurzaamheid & energietransitie, grensoverschrijdende samenwerking met het Duitse achterland en sociaal-economische structuurversterking.

Dat is kern van een brief burgemeester Raymond Vlecken [Landgraaf] vandaag naar minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties) in Den Haag heeft gestuurd. Het gaat om de gemeenten Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Voerendaal en Simpelveld. Ook Beekdaelen wordt er actief bij betrokken.

Ruim een jaar geleden drong minister Kajsa Ollongren bij de Parkstad-gemeenten aan de ‘intergemeentelijke samenwerking’ te versterken. Dat was een vervolgstap op het afblazen van de voorgenomen samenvoeging van Heerlen en Landgraaf. Gecoördineerd door burgemeester Vlecken is, vanuit het Dagelijks Bestuur van de Regio Parkstad, een onderzoek naar ‘praktische en realistisch haalbare ontwikkelingen’ gestart. Die verkenning is deze week – na bespreking in de colleges van B&W – afgerond.

 ‘Zoektocht’
‘Het was een intensieve zoektocht’, legt burgemeester Vlecken uit. ‘Maar waar een wil is, is een weg. Uiteindelijk heeft bij iedereen de behoefte aan samenwerking de doorslag gegeven. Dat is winst: voor Zuid-Limburg, voor Parkstad, voor onze inwoners. Het komt er nu op aan de afspraken stap voor stap uit te voeren.’

 De Parkstadgemeenten stellen voor op drie terreinen de samenwerking te versterken:

  • Duurzaamheid & energietransitie. Het programma Palet (Parkstad Limburg Energietransitie) wordt aangescherpt en binnen de stadsregio Parkstad wordt een nieuwe bestuurscommissie ingericht.
  • Grensoverschrijdende samenwerking. De samenwerking met de Duitse regio’s (Kreis) Heinsberg, (Kreis) Düren en (Städteregion) Aachen wordt áangejaagd’ en wordt expliciet ondergebracht bij de taken van het dagelijks bestuur van Parkstad.
  • sociaal-economische samenwerking. Aansluitend op de Regiodeal gaat Parkstad het programma Trendbreuk [sociale problematiek] aanvullen. Ook zal Heerlen, als centrumgemeente, de regie pakken om de kansen voor generaties vanaf 18 jaar op de arbeidsmarkt te verbeteren.

 

Eind 2020 zal de uitgebreide samenwerking operationeel zijn.

‘Wij investeren in onze samenwerking, omdat wij zien en geloven dat het loont’, schrijven de burgemeesters. ‘Dat doen we niet door u mooie vergezichten voor te spiegelen, maar door concreet te laten zien dat we in grote gezamenlijkheid praktische ontwikkelingen en veranderingen in gang willen zetten die in onze regio Parkstad Limburg, maar ook op Zuid-Limburgs niveau effect sorteren. Ons adagium is dat we op Zuid-Limburgse schaal willen doen wat kan en in Parkstadverband wat moet, waarbij we zowel het belang van de centrumfunctie van de gemeente Heerlen onderkennen als de eigen identiteit en de kracht van de andere gemeenten van de regio.’

In de komende maanden starten de gemeenten met uitvoering van de afspraken. Dit najaar moet de herijkte intergemeentelijke samenwerking vorm krijgen.

Het gaat uitdrukkelijk om een eerste stap, zo blijkt uit de brief. De gemeenten vragen daarom om steun van het Rijk. ‘Wij hebben een structurelere ondersteuning van het Rijk nodig om onze ambities te kunnen waarmaken en vragen u daarom te komen met een Nationaal Programma voor Zuid-Limburg.’

Geef een reactie