Cv de Vlavréters uit Welten-Benzenrade heeft het dit jaar maar getroffen met hun prins én zijn adjudant. Een gouden koppel, dat het vrolijke gevoel dat Vasteloavend in ons losmaakt, absoluut weet over te dragen. Carnavalvierend Welten-Benzenrade mag zijn borst nat maken.

 

Roger 1e

Roger 1e van CV de Vlavréters in Welten-Benzenrade is wellicht niet de jongste prins binnen Heerlen, maar hij bulkt in elk geval van enthousiasme, energie en gedrevenheid. Wat dat betreft doet hij niet onder voor de jongere prinsen in de regio. Vasteloavend is wat hem betreft een feest waar leeftijd geen rol speelt. Tenslotte is gek doen, plezier maken en lol beleven niet leeftijdsgerelateerd. Niet gek dus dat hij koos voor het motto “biste groeët of nog inne klinge, vasteloavend vierste mit ieëkeringe”.

Samen met zijn jongere broer Armand, die dit jaar in de rol van adjudant mag meedeinen, zwaait Roger de scepter op een manier, waar ze in Welten-Benzenrade nog lang over zullen napraten. Alhoewel Roger en Armand van thuis uit niet de spreekwoordelijke paplepel hebben gekend, wisten ze de weg naar Vasteloavend altijd feilloos te vinden. Dat Armand nu aan zijn zij staat, is vanzelfsprekend. In het dagelijkse leven kunnen ze er al wat van. Laat staan tijdens de carnaval. Wat houden die twee van het leven. Fratsen uithalen en een feestje vieren, staan dan ook echt op het programma. Daarin is niets te gek en doen ze absoluut niet voor elkaar onder. Sterker nog: ze steuken elkaar wel even lekker op.

Hoe dat in het echt uitziet? Dat zullen we met z’n allen toch echt moeten beleven tijdens de Vasteloavend in Welten.

De glimlach van een kind

Prins Roger 1e is geen onbekende binnen CV de Vlavréters. Al eerder mocht hij in de rol kruipen van adjudant van de toenmalige prins. Zodoende is Roger dan ook al enkele jaren actief lid van de CV. Dat Armand dit jaar zijn adjudant is, is een waardevol iets. Samen dit hoogtepunt mogen beleven, is goud waard. Niet alleen omdat Roger zich als prins in een bevoorrechte positie bevindt, maar nog meer omdat hij deze rol niet zonder slag of stoot zou kunnen uitvoeren, zonder Armand.

Prins Roger is een tevreden mens. Meer dan tevreden als hij zich uitspreekt over zijn prinsenpositie, die hij dit jaar mag bekleden. Hoeveel mannen zouden dit niet wensen voor dat ene seizoen? Het is dan ook absoluut een eer dat hij gevraagd is om de scepter te zwaaien. Prachtig om te zien welke vreugde deze ogenschijnlijk simpele rol teweegbrengt bij mensen. De glimlach van en verbazing bij kinderen. De waardering als je tijd maakt om een praatje te maken. Kleine dingen, die veel waard zijn voor ons mensen. Prins van een carnavalsvereniging mogen zijn, kent wat Roger betreft een hartverwarmend gevoel, dat een plekje blijft houden diep in zijn hart.

En dat alles zoveel mooier is met zijn broer als adjudant aan zijn zij, kan ik opmaken uit zijn warme en enthousiaste woorden. De band die ze als broer hebben, verweven ze dit seizoen nog dieper. Want Armand is echt van onschatbare waarde. Als Armand er namelijk niet zou zijn, zou het hopeloos gesteld zijn met Roger. Zo zouden hij nooit op tijd ergens zijn. Zat zowel de prinsenketting als de corsage op de verkeerde plek. Was er zelden een seizoensorde of pin bij de hand. Kreeg Roger zijn jas niet fatsoenlijk aan en hadden zijn lange veren geregeld in de terras-heaters gehangen. Om nog maar niet te spreken van een toiletbezoek. De scepter wordt voor even overgedragen aan Armand, die hem bewaakt met zijn leven. Tenslotte mogen we het belang van een vermiste scepter niet onderschatten: het “losgeld” is minimaal een fust bier. Maar naast al deze formele zaken, is het vooral Armand, die Roger aanzet tot maffe ideeën. Zo werd Roger tijdens de herenzitting van Welten in een reusachtige opblaasbare roze flamingo op handen gedragen.

Betrokkenheid

Prins Roger en adjudant Armand maken overduidelijk veel los in Welten. Niet alleen dankzij hun goede band, die ze als broers hebben, maar nog meer door hun gemeenschappelijke eigenschap om zich betrokken te voelen bij anderen. Om de oprechte interesse in de ander, ook tijdens deze drukke dagen, te tonen. Dat gevoel van saamhorigheid is juist datgene, wat carnaval zo kenmerkt, wordt mij echt op het hart gedrukt. Dat gevoel wat een gemeenschap zo bijzonder maakt, is datgene wat Roger en Armand dit seizoen willen meegeven.

Draag het gevoel

CV De Vlavréters maakt zich samen met prins Roger 1e en adjudant Armand op voor een dolle boel. Het vrolijke gevoel dat Armand en Roger van nature in zich hebben, dragen ze niet alleen mee het Vasteloavendgedruis in, maar verweven ze met hun leven de rest van het jaar.

Tijd nemen en zorgen voor elkaar, mag wat hen betreft niet alleen centraal staan tijdens het carnaval. Laat plezier, lol, broederschap en het gevoel elkaar te respecteren voortvloeien als een kunst van het leven. En zoals al eerder gezegd, speelt leeftijd hierin helemaal geen rol.

Samen maken Roger en Armand er een prachtige feest van, zij aan zij met jeugdprins Yordin 1 en Blómmemeëdje Charlotte en vele anderen.

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie