Hoofdmenu

Bedankt DG De Geête voor 55 jaar geboden Vasteloavendsplezier

Iedereen in de regio zal jullie spontane aanwezigheid missen: Adieu
Als korte intro voor dit afscheidsartikel over DG De Geëte van Groeët Ghen Heij leert de terugblik dat begin jaren 60 van de vorige eeuw het idee is geopperd om een damescarnavalsvereniging op te richten.

Zo werd in1964 de eerste prinses van Damesgarde De Geête uitgeroepen t.w. prinses Helena l en dit o.l.v. de heer en mevrouw Otten en inspirator en toenmalige pastoor Kerckhofs. De raad van elf bestond uit dames van het “Vrouwengilde Heerlerheide”. De eerste prinses werd één week voor de carnaval uitgeroepen. Na een aantal jaren is de groep zelfstandig verder gegaan door toedoen van Mia Stassen. Tevens werd zij beschermvrouw van de vereniging. Een leuk historisch feit is dat de eerste slipjassen gemaakt werden uit oude toga’s van de kapelaans.
De realiteit: het was het voor vele vasteloavendsvierders in Groeët Ghen Heij en aanverwante regio (waaronder ook schrijver dezer) nogal schrikken geblazen toen ergens in het afgelopen jaar 2019 bekend werd dat DG De Geête besloten hadden om, zoals het zo mooi heet (eigenlijk niet mooi) de stekker uit te trekken om als charmante Damesgarde verder te gaan. Wauw, een mededeling welke insloeg als een spreekwoordelijke bom. Ga er maar aanstaan om na ruim 55 jaar (5×11 jaar) verzorging van Vasteloavendsplezier in Groeët Ghen Heij en aanverwante regio een meer als moeilijk besluit te nemen om te stoppen. Natuurlijk heel, heel jammer. Wat overblijft, is de verdiende troostgedachte dat deze uiterst sympathieke en charmante Dames Garde vanaf hun oprichting in 1964 niet voor 100%, maar voor 500%, de eigenlijke zin van carnaval, waar zij ook aanwezig waren op grootse wijze gestalte hebben gegeven.
Zij verdienen deze kwalificatie dan ook terecht omdat zij zelfs meer dan eens het voortouw namen, met een knipoog naar hun mannelijke collega’s welke laatsten meermaals het “nakijken” hadden bij de polonaise.

Dat was dus de kracht van De Geête. Dat zal ongetwijfeld nu ook een gemis zijn. Ook mag zeker niet vergeten worden, zeker als een vaststaande traditie te omschrijven is het gegeven dat de nu afscheid nemende Dames Garde op carnavalsmaandag ofwel Rosenmontag, welke benaming rond1830 in Keulen officieel werd ingevoerd, ook ieder jaar meetrok in de grote optocht van Groeët Ghen Heij. Hun optocht aanwezigheid droeg ook bij aan de kleurrijke en gezellige ambiance langs de gehele route van Heerlerheide, Nieuw-Einde/Vrieheide en Heksenberg. Het zal dan ook op carnavalsmaandag 24 februari a.s. even wennen zijn voor alle optochtkijkers dat DG De Geête ontbreken. Voor het eerst in ruim 55 jaar zijn zij nu zelf toeschouwers, maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan, dus zullen zij met hun gebruikelijke power de optocht gadeslaan. Dat is de vaste overtuiging van alle vasteloavendvierders.

 

Zaterdag 15 februari valt dan spreekwoordelijk het doek voor DG De Geête en zullen zij de geschiedenis ingaan als een Dames Garde die ruim 55 jaar op geweldige wijze invulling hebben gegeven aan de Vasteloavensviering. Daarvoor rest een Dankjewel met hoofdletter, ook namens redactie ParkstadActueel. Maar voor genoemd Dankjewel en Adieu een feit is, gaat Groeët Ghen Heij e.o. in narrentempel Corneliushuis vanaf 20.11 uur nog genieten van een daverende afscheidsavond. Dit uiteraard met de laatste prinses Francis l (Karssing-Prevos) en orkest Knallerman (11 personen). Dus knalavond. Zie ook poster.


Archieffoto jubileum, foto prinses Francis en poster DG De Geête
en orkest Knallerman (11 personen). Zie ook poster.« (Vorig nieuwsbericht)
(Volgend nieuwsbericht) »