Hoofdmenu

Ook prins Patrick 3e Sjpasseberg moest “liegen” om zijn geheimhouding Zijn advies en passend motto:

 “Leef met een lach en geniet van iedere dag”
Zaterdag 11 januari jl. 2010 betekende voor de 32 jarige Patrick Rieke, bijgestaan door zijn charmante, joviaal en enthousiast overkomende echtgenote Michelle Rieke Balota, na hun verkeringsjaren en 1,5 jaar geleden hun bezegelde huwelijk een grootse aparte nieuwe mijlpaal in zijn/hun leven.

Niet zo verwonderlijk want op deze 2e zaterdag van het nieuwe jaar 2020 werd Patrick, in een overvolle en stemmingsvolle narrentempel het Sjpashoes/Gemeenschapshuis Hei Grindelweg, immers uitgeroepen, geïnstalleerd en geproclameerd als nieuwe 49e prinscarnaval in Sjpasseberg/Heksenberg onder auspiciën van D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein. Dat hij de prins is die het getal 3 achter zijn naam heeft staan is gelegen in het gegeven dat in 2004 Patrick l (Kleijkers) als jubileumprins 3x 11 jaar en in 2017 Patrick ll (Meulenberg) hem voor gingen.

De wijze waarop hij zich op de 11e januari in volle overgave enthousiast presenteerde aan de carnavalsvierders deed toen al vermoeden dat de keuze van de prinsencommissie met stip de juiste is geweest. Deze stellingname is dan ook op het moment dat we dit artikel, vrijdag 14 februari (Valetijnsliefdesdag), schrijven nog steeds van toepassing. Sterker nog, de afgelopen periode heeft Patrick bewezen uit het juiste carnavalshout gesneden te zijn. Ook dit heeft natuurlijk een reden. Hij stamt immers uit een hecht carnavalsgezin. Vader Funs waren immers al in 2001 en broer Bernd in 2007 prins bij de D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein (HVV),

waarbij zeker niet moeder Jeannette Rieke vergeten mag worden, ook niet in het geval van haar nu prinselijke andere zoon Patrick. Maar daar is het dan ook iedereen mee eens.
Maar vooraleer Patrick zich daadwerkelijk officieel kon presenteren als nieuwe prinscarnaval van Sjpasseberg/Heksenberg gingen er heel wat maanden aan vooraf, of eigenlijk ook onofficieel een aantal jaren, zo bleek uit het gesprek dat schrijver dezer donderdag 13 februari in alle rust met hem voerde. Het bleek namelijk dat hij tijdens het prins zijn van broer Bernd al voorzichtig hierover “gepolst” werd. Hierbij viel dan ook de bewering: wellicht ooit wel. Dat was destijds niet aan dovenmansoren gezegd, zo blijkt nu anno 2020 dus. Ergens in 2019 vroeg echtgenote Michelle spontaan of hij ook wel eens prins wilde worden. Antwoord van Patrick: “wel willen, maar moet wel gevraagd worden”. Zo gezegd, zo gedaan dus.

Michelle kreeg daarna een mail van de heren van de prinsencommissie voor het telefoonnummer en e-mailadres van Patrick. Daarna ging het eigenlijk in een “stroomversnelling” en volgde in Valkenburg het “sollicitatie”-gesprek met Ton van Schaaik en Willy Berends. Natuurlijk met de cruciale vraag of hij prins 2020-2021 wilde worden. Uiteraard werden, logischerwijze, aansluitend over en weer informatie vragen gesteld. Uiteindelijk werd nadien, tot grote tevredenheid van de prinsencommissie, door Patrick met Michelle aan zijn zijde het fiat gegeven om prins te worden. Maar vanaf die tijd werden de voorbereidingen “bloedserieus”. Ook vader Funs en moeder Jeannette waren ingenomen met hun a.s. prinselijke zoon. Bij Patrick leefde echter toen al de gedachte om zijn beste vriend Henry Hagedoorn te vragen om zijn adjudant te worden. Deze vraagstelling vond plaats tijdens een Open Dag op het werk van Henry. Wel verrast, maar zeker volmondig stemde Henry toe.

Uiteraard moest er ook rekening gehouden worden met de werkgever van Patrick t.w. Hermans Elsloo van der Kreeke. Bij deze firma vervult hij immers de functie van uitvoerder. Met veel dank wil Patrick kwijt dat zijn werkgever veel begrip toonde en alle medewerking gaf zodat Patrick als prins uitstekend kan functioneren. Klasse toch. Vervolgens brak er, zoals bij iedere potentiele prins, de zorg voor de aanschaf prinselijke outfit aan. In Venlo werd de prachtige steek besteld en de veren bij Salon Roger in Maasmechelen. Maar de moeilijkste periode was ongetwijfeld de enkele maanden van geheimhouding. Niet “netjes” natuurlijk, maar Patrick werd “veroordeeld” om te liegen en zelfs enkele dagen “vluchten” op een korte skivakantie.
Maar langzaam maar zeker kroop de datum 11 januari naderbij. Op genoemde zaterdag, de dag van de proclamatie was Patrick best zenuwachtig en eten was er eigenlijk niet bij. Echtgenote Michelle hield op deze dag echter haar verjaardag voor familie en vrienden, zijnde eigenlijk een afleidingsmanoeuvre. Niemand had weet dat Patrick enkele uren later prins zou worden.

Dit zou tijdens deze verjaardag bekend worden gemaakt. Iedereen dacht echter dat ze zouden vertellen dat Michelle zwanger zou zijn en Patrick dus vader. Michelle werkte keurig aan de geheimzinnigheid mee door slechts sinas te drinken in plaats van een gebruikelijk wijntje. Aan de muur hing een ingepakte prinselijke poster. Onder de toepasselijke tonen van het lied Der Alte Dessauer werd het geheim prijsgegeven en was de verrassing geslaagd, gevolgd door de felicitaties. Er was één voorbehoud van Patrick en Michelle. Er mocht tot na de proclamatie niets op facebook en andere social media gezet worden.
Vervolgens ging “burger” Patrick met broer Bernd naar het Sjpashoes/gemeenschapshuis. Hier werden zij opgevangen om enige tijd later plaats te nemen in een rood, geel en groen omfloerst “huisje” op weg naar het opheffen van de geheimzinnigheid. In zijn “huisje” danste hij zelfs mee op de tonen van de begeleidende Sambaband Diversão. Toen hij uit zijn “huisje” sprong zag hij iedereen juichen en klappen als zijnde de basis voor zijn beginnende prinselijke taken. In een eerder gepubliceerd artikel hebben we al uitvoerig over deze proclamatieavond bericht, dus hoeven we niet hierover op herhaling.

Dat prins Patrick een persoon is die volop van het leven geniet mag overduidelijk blijken. Hij geniet dan ook van iedereen en heeft genoeg energie om met iedereen een feestje te bouwen. Hij heeft dan ook tot nu toe al heel veel mogen beleven zoals o.m. bezoek met schoolkinderen Schelmentoren Heerlen, bij radio van zender L1 Maastricht, bij veel bevriende carnavalsverenigingen en op de proclamatieavond van zijn vriend/adjudant prins Henry Hagedoorn en nog veel meer. In dit alles voelt hij zich enorm gesteund door zijn “Verein” met gezelligheid in haar vaandel.

Top toch. In een woord omschrijft hij zijn prins zijn tot nu toe als geweldig genieten. Ook hoopt hij op een prachtige optocht met goed weer. Voor hem mogen de komende Drie Dolle Dagen nog “5 weken” wegblijven. Wat een onvoorstelbaar juiste Vasteloavends instelling. Bedankt Patrick voor je openhartigheid en instelling.
Foto’s: Callie Steijaert en “Verein”