Hoofdmenu

Vergunning om bij circus Freiwald te blijven loopt immers op 30 juni af

Zussen Bryenna en Dionne van der Heyden Heerlerheide op de bres voor olifant Buba

 

 

 

 

Als in deze regio, maar zeker in Stadsdeel Heerlerheide, de naam Circus Freiwald wordt gebezigd dan weet jong en oud dat dit circus bekend staat over haar “verbintenis” met de “beroemde” olifant Buba. Behalve de opvoeringen van haar voorstellingen genoot en geniet circus Freiwald een meer als opzienbarende reputatie welke in 2015 lokaal, nationaal en zelfs internationaal veel stof deed opwaaien. Het betrof dientengevolge het verbod, op voorstel van toenmalige staatssecretaris Sharon Dijksma, dat leeuwen, tijgers en olifanten niet meer mogen optreden in het circus. Voor familiecircus Freiwald een hard gelag, want zij beschikte immers over de in 1975 in Zimbabwe Afrikaanse geboren olifant die luisterde naar de naam: Buba. Ruim 35 jaar vermaakte Buba de circusbezoekers, en het grootste deel werd ingenomen door kinderen.

Buba was dus een begrip en kijkattractie in deze regio inclusief Stadsdeel Heerlerheide. Circus Freiwald had immers al diverse malen haar tenten opgeslagen op een vrijstaand terrein gelegen tussen de Vrijheerenberg, Heerenweg en Unolaan en parallel lopende aan de wijk Heksenberg en buurt Versilinbosch. Het was dan ook niet zo verwonderlijk dat er over het verbod heel wat verdriet, maar ook boosheid, heerste van iedereen die de olifant een warm hart toedroegen. Toch kreeg Circus Freiwald, weliswaar onder voorwaarden, in 2015 tot nu 2020 een tijdelijke ontheffing. Dit hield dus in dat iedereen Buba toch bewonderen, maar mocht niet aangeraakt worden. Buba mocht dus wel op afstand bewonderd worden. Terugkijkende leek het wel op de huidige Corona situatie om afstand te houden.

Omdat op 30 juni a.s. de vergunning voor circus Freiwald, afgegeven door het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV), afloopt aangaande Buba  komt uiteraard de terechte vraagstelling of Buba deze keer écht weg moet uit het circus bedrijf. Overigens huist circus Freiwald, mede ook door de Coronacrisis op een privéterrein in Beringe, maar kan daar ook niet blijven vernemen we van de Noord-Limburgse gemeente Peel en Maas.

Nu heeft een medaille twee zijden en zijn er nu eenmaal voor- en tegenstanders. Voorstanders, c.q. vrienden van het circus, vinden dat Buba hier in dit familiecircus thuis hoort, ook al mag ze niet meer optreden. Dit betekent dat minister Carola Schouten een beslissing moet gaan nemen of Buba bij de familie Freiwald mag blijven. Buba is immers al in de jaren 90 bij de familie Freiwald gekomen. Omdat Buba, volgens de wet niet meer mocht optreden is ze feitelijk al met pensioen gegaan. Ze moesten haar naar een opvang brengen, maar bij de opvang ging het slecht met Buba. Ze kwijnde weg. Daardoor is ze weer teruggekomen bij de familie en heeft de familie een ontheffing gekregen op de wet. Bovendien kon/kan Buba niet overweg met andere olifanten. Dit is al een aantal keren geprobeerd toen ze jonger was. Dus haar ergens plaatsen waar andere olifanten zijn, is niet echt een optie laten de twee zussen Bryenna en Dionne van der Heyden uit Heerlerheide ons weten.

Dientengevolge zijn zij, in goed overleg met de stichting van Buba, een petitie gestart voor iedereen die menen dat Buba bij de familie Freiwald hoort. De link van de petitie is:
https://bubafreiwald.petities.nl/?t=Buba

Volgens de petitie wordt aangegeven dat:  

Buba kan niet zonder de familie Freiwald. Ze kwijnt weg, zodra ze weggehaald wordt bij de familie. Ze eet en drinkt niet, wat ook niet heel raar is als je al meer dan 35 jaar bij een familie bent.Ze kan niet overweg met andere olifanten. Buba nu verplaatsen kan ten koste gaan van haar gezondheid. Ze is immers al 43 jaar. Ze wordt door de familie super verzorgd. Ze heeft haar bewegingsruimte en geniet van haar pensioen. Middels deze petitie vragen de zussen dan ook met klem minister Schouten Buba bij de  familie  Freiwalds te laten. En blik op de (digitale) petitie geeft aan dat de petitie inmiddels door een groot aantal vrienden van Buba is ondertekend. Deze vrienden komen niet alleen uit Heerlen maar willekeurig uit o.m. Brielle, Vlaardingen, Delft, Sittard, Breda, Oldenzaal, Amsterdam, Doetichem, Den Haag, Den Helder, Landgraaf, Hoensbroek, Kerkrade, Maastricht, Vlodrop, Brunssum, Tilburg, Venlo, Weert, Haarlem, Dordrecht, Nuth Arnhem Valkenburg a.d.Geul, Rotterdam en Zandvoort. Zelfs vanuit het buitenland werd de (digitale) petitie getekend en wel uit Bali/Indonesië, België, Berlijn/Duitsland en Mallorca. Ook een op leeftijd zijnde oud-drummer van Circus Renz was te lezen op de petitie.

Organisatie House of Animals. Maar ook tegenstanders om Buba bij circus Freiwald te laten doen hun zegje wat uiteraard ook hun goed democratisch recht is. Ook zij, t.w. de organisatie House of Animals, is ook een petitie gestart: de dierenactivisten willen dat het ministerie de vergunning niet verlengt en wensen Buba een rustig pensioen toe in het Europese opvangcentrum Elephant Haven in Midden-Frankrijk. In die opvang kan ze de rest van haar leven gewoon olifant zijn’’, zegt Karen Soeters van House of Animals. Een Afrikaanse olifant wordt gemiddeld 65 jaar, Buba heeft dus nog even te gaan. De petitie heeft inmiddels ook vele ondertekenaars opgeleverd.  Hoogste tijd om haar naar een pensioenparadijs voor olifanten te brengen, stellen dierenactivisten.

Hoe de ontwikkelingen rond Buba zal aflopen is op dit moment nog koffiedik kijken en ligt de oplossingsbal bij minister Carola Schouten. Uiteraard zal de redactie van ParkstadActueel genoemde ontwikkelingen blijven volgen.

Foto Parkstad Actueel/Callie Steijaert

 

 

 (Volgend nieuwsbericht) »