Hoog percentage antistoffen gemeten bij ziekenhuispersoneel

 

Bij 13 procent van de onderzochte medewerkers van het Maastricht UMC+ die eerder negatief getest waren op besmetting met het coronavirus, zijn antistoffen aangetroffen. Dat is een hoog percentage, vergeleken met het gemeten landelijk gemiddelde (5,5 procent), en een bijzondere constatering als het gaat om een inschatting van de opbouw van immuniteit.

Sinds kort zijn er serologische tests (bloedonderzoek waarbij naar antistoffen tegen bepaalde bacteriën of virussen wordt gekeken) beschikbaar voor patiënten in de regio en voor personeel van het ziekenhuis. De afdeling Medische Microbiologie van het Maastricht UMC+ heeft daarmee onderzocht of medewerkers antistoffen in het bloed hebben.

624 medewerkers getest
Inmiddels zijn die serologische tests bij 624 medewerkers van het Maastricht UMC+ daadwerkelijk gedaan. Bij de medewerkers bij wie het coronavirus eerder was aangetoond door middel van onderzoek van het slijmvlies uit keel en neus, werden drie weken na infectie bij bijna iedereen (98 procent) antistoffen aangetroffen. Van de medewerkers die eerder negatief getest waren, dus geen aantoonbare besmetting met het virus hadden, bleek 13 procent toch antistoffen te hebben aangemaakt. Dat is een hoge score en een bijzondere vaststelling als het gaat om een inschatting van de opbouw van immuniteit. Bij onderzoek elders in het land bleek dat percentage veel lager te liggen. Bloedbank Sanquin kwam onlangs na landelijke metingen uit op een percentage van 5,5 procent, met de nuancering dat in Limburg 9 procent werd gemeten.

Risico kleiner
Dat het percentage antistoffen bij de geteste medewerkers van het Maastricht UMC+ zo hoog is, betekent volgens Paul Savelkoul, hoofd Medische Microbiologie van het Maastricht UMC+, dat het risico van een tweede piek in de regio Zuid-Limburg kleiner is. Bovendien hoeven ziekenhuismedewerkers bij wie antistoffen zijn aangetroffen, waarschijnlijk niet meer bang te zijn iemand te besmetten of zelf besmet te worden. Dat betekent overigens niet dat de beschermingsmaatregelen niet meer op hen van toepassing zouden zijn. Ook medewerkers bij wie antistoffen zijn aangetroffen, blijven gehouden aan alle geldende infectiepreventieve maatregelen in het ziekenhuis. Savelkoul: “Veiligheid voor patiënt en medewerker blijft voorop staan.”

Nog veel onzeker
Overigens is nog niet of onvoldoende bekend of de aanwezigheid van antistoffen automatisch leidt tot immuniteit. Bij bekende virussen zoals het ‘gewone’ griepvirus (influenza) is dat wel zo, althans voor een bepaalde periode. Het is aannemelijk dat ook bij het nieuwe coronavirus de aanwezigheid van antistoffen immuniteit oplevert, maar zeker weten doen we dat niet. Bovendien is nog niet bekend hoe lang die antistoffen in het bloed blijven zitten en hoe lang eventuele immuniteit dus aanhoudt.

Terkst UMC+ en Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie