Hoofdmenu

Namen op oorlogsmonument Simpelveld krijgen een gezicht

Op de foto vlnr: Wiel Degens, Rolf Haugrund, Jac Havenith, Pierre Coenen, Rene Heltzel, Huub Grooten, burgemeester Richard de Boer, Jan Schiffelers en wethouder Hub Hodinius.

Het comité ‘75 jaar Vrijheid en Democratie’, een afvaardiging van Heemkundevereniging de Bongard, heeft zich vol overgave op de Tweede Wereldoorlog gestort met allerlei initiatieven om ervoor te zorgen dat we die periode nooit meer vergeten. Een van de initiatieven is een informatieblok bij het oorlogsmonument op het Oranjeplein in Simpelveld. Het informatieblok, de naam zegt het al, geeft een inkijkje in het leven van de slachtoffers, wier namen op het monument worden genoemd. Dat informatieblok is vandaag onthuld in het bijzijn van het comité dat onder meer bestaat uit een aantal nazaten van de gevallenen.

 

Een van hen is Pierre Coenen. Hij is zeer verguld met het feit dat hun idee nu gerealiseerd is: “De namen op het oorlogsmonument zeggen bezoekers en zelfs onze eigen inwoners vaak niets. Hoe verder we van de Tweede Wereldoorlog verwijderd raken, hoe verder we af staan van de ‘inhoud’ van die namen, van de mensen die ze zijn geweest. En dat mag niet gebeuren. We wilden de namen een gezicht geven. Letterlijk zelfs, want bij nagenoeg elke naam staat ook een foto. Op een enkeling na die we niet hebben kunnen achterhalen. We hopen dat de verhalen de herinnering aan de oorlog levend houdt. Wat spreekt er immers meer tot de verbeelding dan datgene dat zich in die periode in je eigen omgeving, in je eigen dorp heeft afgespeeld. Zo breng je de Tweede Wereldoorlog dichterbij. En dat maakt indruk, zodat we niet vergeten.”

De inspiratie voor het draaibare informatieblok heeft het comité ‘75 jaar Vrijheid en Democratie’ opgedaan bij Abdij Val Dieu. Wethouder Hub Hodinius: “Een mooie uitdaging voor de medewerkers van werkleerbedrijf Relim* die aan het plan een solide uitvoering wisten te geven.” Op het blok staat bij elke naam een korte omschrijving en vervolgens kun je middels een QR-code naar de website van gemeente Simpelveld, waar over iedere gevallene een uitgebreider verhaal is te lezen. De verhalen zijn samengesteld door historicus Drs. Luc Wolters.
Burgemeester Richard de Boer feliciteert de initiatiefnemers met het resultaat: “Ik bedank de leden van het comité ‘75 jaar Vrijheid en Democratie’ voor hun grote inzet en betrokkenheid. Het is een waardevol burgerinitiatief met een prachtig resultaat. Daar mogen ze trots op zijn.”
Het hele project is gefinancierd door de Provincie en gemeente Simpelveld.

In september worden nog twee projecten van het comité ’75 jaar Vrijheid en Democratie’ opgeleverd: een grensoverschrijdende herdenkings-wandelroute van Simpelveld naar Aken en een tweetalige verhalenbundel met verhalen van Nederlandse en Duitse ooggetuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

*Relim helpt mensen met psychische of psychiatrische beperkingen en een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Dat doet Relim door sociale activering, zinvolle dagbesteding en het ontwikkelen van competenties.

De verhalen over de oorlogsslachtoffers zijn te lezen op de website van gemeente Simpelveld: https://www.simpelveld.nl/algemeen/oorlogsslachtoffers_3745/

Foto: Hermans Bouwens