‘Éen tegen eenzaamheid’ en pilot ‘Samen tegen eenzaamheid’

Ondertekening – Eenzaamheid
van links naar rechts

  • Han Riksten, adviseur ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport programma ‘Een tegen eenzaamheid’
  • Guus van Egdom, seniorenorganisatie KBO
  • Hans Hollanders, directeur seniorenorganisatie KBO
  • Sabine Meuzelaar, beleidsmedewerker Wmo en Welzijn gemeente Gulpen-Wittem
  • Marion van der Kleij, wethouder Sociaal Domein gemeente Gulpen-Wittem

 Wethouder Marion van der Kleij zet namens de gemeente Gulpen-Wittem een handtekening onder de 5 pijlers die horen bij het actieprogramma ‘Een tegen eenzaamheid’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast wordt er ook een handtekening gezet onder een convenant voor de Limburgse pilot ‘Samen tegen eenzaamheid’.

 

Middels het landelijke programma ‘Een tegen eenzaamheid’ slaan bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen de handen ineen om eenzaamheid onder ouderen te verminderen. ‘Samen tegen eenzaamheid’ is een pilot van seniorenorganisatie KBO, GGD Zuid-Limburg, GGD noord –en midden-Limburg, Netwerk senioren Limburg, Platform Mantelzorg Limburg, Maastricht University, Open Universiteit, KBO Limburg en Burgerkracht Limburg. Het is een driejarig, provincie-breed project gericht op de aanpak van problematische eenzaamheid bij senioren in Limburg. De KBO is kartrekker voor dit programma.

Verminderen eenzaamheidsgevoelens. Met aansluiting bij deze twee programma’s zet de gemeente Gulpen-Wittem zich, in aanvulling op de bestaande initiatieven, nog sterker in om eenzaamheidgevoelens onder inwoners te verminderen. Volgens de GGD Zuid-Limburg voelt 2,9% van de jongeren (13-16 jaar) zich vaak eenzaam. Van de inwoners van de gemeente Gulpen-Wittem in de leeftijd van 19 tot 65 jaar geeft ongeveer 46% aan sociaal eenzaam te zijn. Bij 75+ inwoners komt dit gevoel nog meer voor (54%).

Bewustwording is heel belangrijk. Wethouder van der Kleij: “Eenzaamheid kan iedereen overkomen en komt bij alle leeftijden voor. Langdurige eenzaamheid kan leiden tot gezondheidsrisico’s. Ik vind het daarom belangrijk om samen met onze maatschappelijke organisaties én onze inwoners de bewustwording rondom dit thema te vergroten, zodat wij in gezamenlijkheid eenzaamheid kunnen aanpakken. Niet alleen de oudere, maar ook de jongere doelgroepen zullen aandacht krijgen binnen ons programma.”

Heeft u ook ideeën? Deel ze met ons!. Wilt u weten wat u tegen eenzaamheid kunt doen? Kijk dan op de website www.eentegeneenzaamheid.nl. Spreekt dit onderwerp u aan en zou u met ons hierover willen meedenken? Heeft u ideeën over die u graag wilt delen? Neemt u contact op met Sabine Gambrah via 043 8800 659. Wij gaan graag met u in gesprek!

Foto Gemeente Gulpen/Wittem/ Al Rekko

 

 

Geef een reactie