In Landgraaf pakken we laaggeletterdheid samen aan!

In onze gemeente is ongeveer één op de zes inwoners tussen de 15 en 65 jaar laaggeletterd. Boven de 65 jaar is dat aantal nog hoger. Dat heeft grote gevolgen voor hun persoonlijke leven. Wat betekent laaggeletterdheid precies? En waarom is het zo ontzettend belangrijk dat we dit samen aanpakken?

Onmisbaar in het dagelijks leven. Laaggeletterdheid is een term voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, rekenen en het omgaan met internet, computer en mobiele telefoon. Laaggeletterden kunnen wel lezen en schrijven, maar niet goed genoeg om overal aan mee te kunnen doen. Dat is een probleem, want taal is belangrijk in het dagelijks leven. Denk aan het lezen van veiligheidsinstructies, bijsluiters van medicijnen, maar ook de dienstregeling bij de bushalte en voorleesboekjes voor (klein)kinderen.

De meerwaarde van schrijven. André bijvoorbeeld, door zijn gedrag als kind kon hij niet goed schrijven. Hij vond schrijven ook geen meerwaarde hebben. Tenslotte kon zijn vriendin hem helpen wanneer hij voor zijn werk iets moest schrijven. Niemand in zijn omgeving wist zo van zijn probleem; een prima oplossing. Totdat hij door de mand viel. Hij stapte over zijn schaamte heen en ging volwassen onderwijs volgen. Er ging een wereld voor hem open. Nu heeft hij promotie gekregen en wordt schrijven zelfs een belangrijk onderdeel van zijn werk.

Letter liefde in ParkstadLaaggeletterdheid aanpakken. Merk je in je omgeving dat iemand vaak excuses gebruikt wanneer hij of zij iets moet lezen of schrijven? Grote kans dat deze persoon moeite heeft met taal en jouw steun goed kan gebruiken. Ga het gesprek aan, vertel dat hij of zij zich niet hoeft te schamen en dat je nooit te oud bent om te leren. In Landgraaf zijn genoeg plekken waar iedereen welkom is voor gratis ondersteuning om beter te leren lezen en schrijven.
Samen staan we sterk, samen pakken we laaggeletterdheid in Landgraaf aan! Kijk op onze website » voor meer informatie.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie