Hoofdmenu

Kerkradenaar Robin Hensgens Scheidsrechter Betaald Voetbal

 

Scheidsrechters zijn dun gezaaid. Vraag het maar na bij de KNVB. Wekelijks moet er worden gepuzzeld om wedstrijden te voorzien van een neutrale man. Op alle niveaus lukt dat al lang(er) niet meer, met name niet in de lagere regionen van het amateurvoetbal. Maar er is licht aan het einde van de tunnel zichtbaar. We zien namelijk dat al geruime meer jonge gasten doorbreken. Hoorbaar doorbreken ook, de kritieken zijn over het algemeen positief getint. Een goed voorbeeld in onze contreien is Parkstedeling Robin Hensgens uit Kerkrade. We benaderden hem voor een interview. Dat bleek geen verkeerd idee.

 

De persoon Robin Hensgens. Robin Hensgens is van 15 oktober 1993. Toen zag hij in Kerkrade het levenslicht. Op jonge leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Landgraaf. Twee jaar geleden keerde hij terug naar de Klankstad, waar hij nu met zijn man domicilie heeft. Robin volgt de opleiding HBO Facility Management aan de Zuyd Hogeschool en is ambtshalve actief bij Spacejump Parkstad/Soccer Arena/Clip ’n Climb Parkstad.

 De voetballer. Robin is tegenwoordig dus scheidsrechter, maar net als veel van zijn collega’s begon ook hij met zelf te voetballen. Dat was in de mini-F, bij Kolonia in Schaesberg. Toen Kolonia en RKONS fuseerden tot VV Schaesberg, doorliep hij daar de volgende jeugdjaren, tot en met de A. Vervolgens sloot onze gesprekspartner aan bij het eerste elftal van UOW’02, waar hij twee seizoenen speelde. In zijn eerste jeugdjaren was hij veldspeler, vanaf de D-jeugd trad hij op als doelman.

Waarom scheidsrechter en de weg naar het betaalde voetbal. Robin begon met fluiten om een aparte reden, zo mogen we dat best noemen. Toen hij bij Schaesberg actief was had men daar bij de A-en B-jeugd de beschikking over twee keepers. Dat betekende dat er ook wel eens op de bank plaatsgenomen moest worden. Omdat hij fit wilde blijven besloot Robin Hensgens, zo laat hij ons weten, om als clubscheidsrechter op zaterdag bij jeugdwedstrijden zijn eerste stappen als arbiter te zetten en zo aan zijn lichamelijke welgesteldheid te werken. Vervolgens stapte hij ook in de arbiterswereld binnen de KNVB. Vanaf dat moment ging in het rap tempo bergop. Robin vertelt: ,,Ik ben in de winterstop van het seizoen 2011-2012 begonnen met fluiten voor de KNVB. Ik startte in de laagste jeugdgroep (zaterdag). Hier ben ik, in drie seizoenen, opgeklommen tot de hoogste groep (Eredivisie A- en B-jeugd). Vervolgens, in het seizoen 2014-2015, startte ik met fluiten bij de senioren en werd in mijn tweede seizoen direct geplaatst in het Talenten Traject Amateur Voetbal, kortweg TTAV. Na twee seizoenen TTAV maakte ik vanaf het seizoen 2017-2018 deel uit van het TTBV (Talenten Traject Betaald Voetbal). Twee seizoenen leidde ik wedstrijden in de hoofdklasse, 3e divisie en 2e divisie en was ik tevens 4e official in de Keuken Kampioen Divisie. Uiteindelijk heb ik door mijn ontwikkeling bij de start van afgelopen seizoen de stap naar de Masterclass scheidsrechter Betaald Voetbal kunnen maken. Sinds september 2019 fluit ik mijn wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie en ben ik 4e official in de Eredivisie. Daarnaast heb ik, dankzij onze uitwisseling met België, mijn debuut mogen maken in de 1e divisie in België bij de wedstrijd Beerschot–Westerlo. Op 2 februari 2020, mocht ik, doordat Kevin Blom na ongeveer een kwartier helaas geblesseerd moest uitvallen, mijn debuut maken in de Eredivisie bij het duel Willem II–Heracles Almelo.”

Foto®Parkstad Actueel/Tom de Cock

Samenvattend mogen we constateren dat Robin Hensgens vanaf zijn begin als arbiter bij de senioren in vijf jaar, tussen augustus 2014 en augustus 2019, het betaald voetbal heeft bereikt. Knappe prestatie, zonder meer, bewerkstelligd in, vergeleken met de normale route die scheidsrechters bewandelen, een relatief korte periode. Daarmee mag hij zich best gelukkig prijzen en dat doet hij dan ook, zo geeft hij aan.

Opleiding. Wat je ook doet, of wie je ook bent, iedereen heeft om zijn doelen te bereiken een stukje opleiding genoten, hetzij in de praktijk, hetzij in theoretische zin. Óf, dat kan ook, een combinatie van deze twee. Ook Robin Hensgens is bij zijn snelle opmars begeleid. Wij laten hem zelf aan het woord: ,,Ik heb met vier coaches samengewerkt de afgelopen seizoenen en ik heb uiteraard van allen flink wat opgestoken. In het begin van mijn carrière heb ik de scheidsrechterscursus gevolgd onder leiding van Barry Weijers en ben ik gecoacht door Fred Lucassen uit Landgraaf. Vervolgens ben ik in het TTAV gekoppeld aan Ben Groenveld uit Maastricht. In het TTBV kreeg ik Jack Heldens uit Venray als coach toegewezen. In de Masterclass Betaald Voetbal heb ik Ronald van de Waerdt uit Amersfoort als coach. Met hem ga ik ook komend seizoen aan de slag om mijzelf nog verder te kunnen ontwikkelen. In het TTAV had Reinold Wiedemeijer de leiding en hij kwam dus ook wedstrijden bekijken om ons te coachen. In het TTBV hadden Mike van der Roest (seizoen 2017-2018 en 2018-2019) en Danny Makkelie (eind 2018-2019) de leiding. Zij hebben mij dus ook beoordeeld de afgelopen seizoenen. De leiding in de Masterclass Betaald Voetbal is in handen van Dick van Egmond en Robin van ’t Hof.”

 

Mooie momenten als arbiter. Hoewel Robin nog niet zo lang actief is als arbiter in het seniorenvoetbal, heeft hij al flink wat wedstrijden achter de kiezen. Daar zitten naar eigen zeggen een aantal heel mooie bij. Wie kan dit beter weten dan Robin zelf. Hij somt op:

  • ,,,Zo heb ik in 2016 de grootste derby van district Zuid 2 mogen fluiten. Dat was de wedstrijd ZSV–SV Deurne. Hier kwamen 1500 supporters op af.
  • In mijn eerste seizoen TTBV ben ik vervolgens uitgekozen om te fluiten op het UEFA Development Tournament in Portugal. Hier deden de nationale onder 16 elftallen van Nederland, Duitsland, Italië en Portugal aan mee.
  • In mijn tweede seizoen TTBV heb ik de mooiste wedstrijden in het amateurvoetbal mogen fluiten. Ik denk hierbij aan een duel in de 3e divisie, voor 2500 man, de derby FC Lisse–VV Noordwijk. Ook floot ik in de nacompetitie voor promotie naar de 2e divisie de wedstrijden Hoek–VVSB en ASWH–FC Lienden. In datzelfde seizoen was ik actief op de Future Cup. Dit is een internationaal onder 17 toernooi op Sportpark de Toekomst waar o.a. Ajax, Juventus en Atletico Madrid aan meededen. Op dat laatste toernooi heb ik ook voor het eerst met de VAR gewerkt. Met de opleiding tot VAR ben ik nu bezig en ik hoop die aan het einde van het seizoen 2020-2021 te hebben afgerond.
  • In het afgelopen seizoen, mijn eerste seizoen als scheidsrechter in het Betaald Voetbal, heb ik natuurlijk een flink aantal hoogtepunten gekend. Uiteraard mijn debuutwedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie (FC Dordrecht–MVV), in de Belgische 1e divisie (Beerschot–Westerlo) en in de Eredivisie (Willem II–Heracles Almelo). Maar ook het fluiten van wedstrijden bij grotere clubs uit de Keuken Kampioen Divisie (NEC en Excelsior) was erg mooi om mee te maken. Daarnaast is het ingezet worden als 4e official in de Eredivisie een hele ervaring en tevens goed om van te leren.”

 

Teleurstellingen. Het gaat tot nu crescendo met de arbitersloopbaan van Robin Hensgens. Echte teleurstellingen heeft hij dan ook nog niet gekend. Daarover: ,,Het noodlot wil ik niet tarten, maar tot nu toe heb ik zo goed als geen teleurstellingen gehad in mijn scheidsrechterscarrière. Uiteraard was het ontzettend balen dat in maart 2020 het seizoen is afgebroken, maar ik kan dit niet als teleurstelling noemen aangezien iedereen hierdoor geraakt werd en het niets met voetbal ‘an sich’ te maken heeft.”

Geweld. Scheidsrechters zijn vaak de gebeten hond, in de ogen van direct betrokkenen en/of zich supporters noemende omstanders. In een enkel geval gaat dat veel te ver. We vragen ons af in hoeverre iemand als Robin Hensgens, die het toch heel goed blijkt te doen, hiermee te maken heeft gehad. Ook hij kwam met agressiviteit in aanraking, getuige: ,,Als scheidsrechter weet je dat er altijd wel eens een keer iets voor gaat komen waarbij je je niet op je gemakt voelt. Helaas ben ik in het amateurvoetbal, ik floot toen nog 4e klasse, door een speler geslagen. Gelukkig waren de teams er snel bij om die speler weg te halen. Ik ben een nuchter persoon en wist het dus al snel een plek te geven en kon daarna weer volop genieten van het fluiten van wedstrijden. Verder heb ik nog nooit bedreigingen of extreme agressie richting mijn persoontje meegemaakt. Binnen noch buiten de lijnen.”

Even terug naar af. We gaan even terug naar het debuut in het profvoetbal. Voor Robin Hensgens. Voor hem  betrof dit dus het duel tussen FC Dordrecht en MVV. Het is nog geen jaar geleden, op 7 september 2019. ,,Uiteraard zit er voor zo’n wedstrijd wel wat spanning op”, herinnert Robin zich, die vervolgt met: ,,Ik moet wel zeggen dat als je eenmaal de wedstrijd op gang hebt gebracht, de spanning wegvalt en je gewoon je ding doet. Ik heb er uiteindelijk, samen met mijn team, ontzettend van genoten. Mooi was het dan ook dat na de wedstrijd L1 klaar stond voor een interview. Ik ben namelijk de enige scheidsrechter uit Zuid-Limburg -een flink aantal jaren was geen enkele scheidsrechter uit Zuid-Limburg erbij- die actief is in het betaald voetbal en dit leverde dan ook flink wat aandacht op.”

Ambities. Uiteraard is het mooi om het betaald voetbal te bereiken en te ruiken aan je eerste wedstrijd op het allerhoogste niveau in ons land. Voor Robin Hensgens lonkt er wellicht nog meer, of niet? Hijzelf over zijn ambities: ,,Het eerste seizoen in het betaald voetbal is ontzettend goed bevallen en smaakt zeker naar meer. Voor het komend seizoen heb ik mij als doel gesteld een stabiele scheidsrechter te worden in de Keuken Kampioen Divisie en door goede prestaties de grotere clubs te mogen fluiten. Uiteraard kijk ook ik verder vooruit en ik hoop dan ook in de toekomst als scheidsrechter in de eredivisie actief te zijn.”

Voorbeelden. Veel mensen hebben voorbeelden (nodig) in hun leven, op velerlei terrein. Vaak echter is het beste om gewoon jezelf te zijn en niet te veel te kijken naar anderen. Onze arbiter van dienst blijkt tot die laatste categorie te horen. Hij vertelt namelijk: ,,Ik kan niet zeggen dat ik één bepaalde scheidsrechter als voorbeeld heb. Zo leer ik bijvoorbeeld veel van het managen van een wedstrijd door Danny Makkelie en Kevin Blom, maar kan ik van iedere scheidsrechter wel iets leren als ik als 4e official langs de lijn sta. Verder let ik natuurlijk wel op Bjorn Kuipers en Danny Makkelie de twee beste scheidsrechters die we hebben. Zij staan er internationaal ook uitstekend op, net als de Spaanse scheidsrechter Carlos del Cerro Grande en de Sloveen Damir Skomina.”

Tussen de wedstrijden.‘Oefening baart kunst’: een adagium van de bovenste plank natuurlijk, maar ook een waarheid als een koe. Robin Hensgens is lid van de scheidsrechtersvereniging “De Mijnstreek”. Men traint iedere dinsdag op het complex van RKHBS. ,,Het lid zijn van een scheidrechtersvereniging is een leuke manier om in contact te blijven met collega’s in de regio”, aldus Robin, die op deze manier dus ook aan zijn conditie werkt. Daarnaast hebben hij en zijn collega-arbiters uit het betaald voetbal iedere maand een bijeenkomst op het trainingscomplex van de KNVB in Zeist. Robin, die tussen de wedstrijden door ook vaak als hardloper te vinden is in de omgeving van Kerkrade en als sportieve fietser in het Zuid-Limburgse heuvelland, laat ons weten dat in Zeist met de collega’s aan de hand van beelden allerlei situaties worden besproken. Tevens worden in de bosrijke omgeving van het KNVB-hoofdkantoor workshops gevolgd zodat het arbiterskorps zich zo optimaal mogelijk kan voorbereiden op de komende wedstrijden.

Foto´s®Parkstad Actueel/Tom de Cock en Lucho Carreno