Limburg Bloeit Op versterkt de biodiversiteit door het aanleggen en inzaaien van nieuwe flora- en faunastroken en door het verbinden van bestaande natuur

foto links wethouder Jos Last van de Gemeente Gulpen-Wittem en rechts wethouder Gerry Jacobs van de Gemeente Eijsden-Margraten die in Sint Geertruid aan de Heiweg symbolisch zaadjes voor nieuwe akkerranden in de zaaimachine doen.(Foto Johannes Timmermans )

De initiatiefnemers van Stichting ‘Limburg Bloeit Op’ streven ernaar dat iedereen in de toekomst kan genieten van brede bloemrijke akkerranden, kruidenrijke akkers en weilanden. Het landschap en de biodiversiteit, zeg maar onze natuur, zijn immers belangrijk voor een goed en gezond leven en een vlot draaiende economie. Daarom is de Stichting tijdens corona begonnen met het inzaaien van akkers en weilanden in de Gemeente Eijsden-Margraten, die dit initiatief van harte ondersteunde. Wethouder Gerry Jacobs roept andere gemeentes op om ook mee te doen. Tijdens de lancering gisteren 3 september in St. Geertruid werd duidelijk, dat iedereen kan bijdragen aan ons landschap. Niet alleen boeren, gemeenten en bedrijven maar ook u als inwoner en bezoeker van Zuid-Limburg. “Laten we samen het verschil maken in onze eigen voortuin” aldus voorzitter Leon Hupperichs.

 

Stichting Limburg Bloeit Op.Limburg Bloeit Op is de naam van de stichting die werkt aan het beheer, behoud en de uitbouw van de Limburgse natuur. Zelf spreken ze liever van een ‘beweging’: een grote groep mensen die samen werkt aan het versterken van de biodiversiteit. En zo bij te dragen aan CO2-compensatie, een gezonde bodem en schoon water voor mens, dier en plant, een aantrekkelijk landschap en een bloeiende economie. Met een optimale leef-, werk- en recreatieomgeving waarvan iedereen – het landschap, de boer, de biodiversiteit en de bezoeker – kan meegenieten. De stichting zet zich nadrukkelijk in voor een harmonie en herstel van de door alle betrokkenen gewenste duurzame balans.

Foto Johannes Timmermans

Voor boeren, grondgebruikers en particulieren.Waar eerst Europa, het Rijk en de Provincie investeerden in natuurbehoud en -versterking, worden de voorwaarden en richtlijnen om daaraan mee te doen steeds lastiger voor agrariërs en natuurliefhebbers. Terwijl ze wel graag hun bijdrage wíllen leveren. En dat snappen de initiatiefnemers – allen afkomstig van een boerenbedrijf – als geen ander. Daarom ontwikkelde ‘Limburg Bloeit Op’ een nieuwe financieringsbron. Als boeren hun weide- akkerranden ter beschikking stellen om flora- en faunastroken aan te leggen – waarmee er nieuwe leefgebieden voor insecten, zoogdieren, vogels en amfibieën komen – ontvangen zij van de Stichting een marktconforme vergoeding.

Voor gemeenten.De gemeente Margraten-Eijsden is één van de eerste partners van de stichting. Het gemeentebestuur was enthousiast over het initiatief en stelde een bedrag ter beschikking. “Omdat landschap ons basiskapitaal is” zei wethouder Gerry Jacobs hierover. Op meerdere plekken in de gemeente zijn kleurrijke stroken te vinden. In de gemeente Gulpen-Wittem is ‘de beweging’ ook op gang gekomen en hopelijk ‘bewegen’ in de toekomst meerdere Limburgse gemeentes mee.

Voor bedrijven en ondernemers, die hun medewerkers of gasten willen laten meegenieten van het buitengebied kunnen doneren aan de Stichting die beschikt over de ANBI status van de belastingdienst – omdat alle gelden en activiteiten ten goede komen aan natuurprojecten en zo min mogelijk aan backoffice, administratie en papierwerk zoals dikke rapporten.

 Inwoners en bezoekers doe mee.Geniet u ook vaak van ons landschap samen met familie en vrienden? Realiseert u zich dan ook hoe belangrijk het is dit te koesteren voor uw eigen kinderen en kleinkinderen? Zoek de bloeirijke flora en faunastroken op via onze website en steun ons met een donatie. Of maak een kleurrijke selfie en deel met #limburgbloeitop en tag ons op @limburgbloeitop want als we niets doen, verschraalt alles. Samen laten we Limburg opbloeien. Kijk op www.limburgbloeitop.nl/doemee.

 

Geef een reactie