Hoofdmenu

Tayeb Labyed Ervaren rot in trainersland

 

Een voetbaltrainer van Marokkaanse komaf. Dat is in Parkstad een niet veel voorkomend iets. Zeker niet als je dan ook nog eens van doen hebt met een persoon die vloeiend ‘Kirchroatsj plat’ spreekt. Insiders onder de lezers hebben het al in de gaten. We legden een aantal vragen voor aan  Kerkradenaar Tayeb Labyed (57), komend seizoen aan het roer bij Rood Groen LVC’01 in het pittoreske Lemiers.

 

Het is niet zo vreemd dat Tayeb vloeiend dialect spreekt, zeker niet als je verneemt dat hij al op 10-jarige leeftijd met zijn familie naar ons land kwam. Zijn vader vond werk in de mijnen, zodoende. ,,Maar bovenal”, zo laat hij ons weten: ,,ben ik al 33 jaar gelukkig getrouwd met Diana, een ‘Kirchröatsjer Meëdsje’ pur sang. Over zijn vrouw gesproken, Tayeb is dus al meer dan drie decennia happy met zijn echtgenote. Samen hebben zij twee dochters, Naomi en Zina. Zijn gezin beschouwt hij als zijn grote hobby. Hij geniet van elke dag. Zelf omschrijft hij zich dan ook als een gezinsmens en daarnaast als een rustige, maar ook gedreven en fanatieke persoonlijkheid. In zijn werkzame leven heeft hij de nodige ervaring opgedaan in de jeugdreclassering. Omgang met jeugd is hem dus niet vreemd. Komt natuurlijk goed van pas als je trainer van een (voetbal)club bent.

Voetballoopbaan

De voetballoopbaan van Tayeb Labyed ging langs meerdere clubs, speelde zich af op verschillende niveaus en zijn kunsten waren zowel in Nederland als in Duitsland te bewonderen. Hij speelde voor RKSNE/Nieuw-Einde, Limburgia, Waubach en Heilust. Ook was hij vlak over de grens actief, in  Herzogenrath en Laurensberg. In de zaal kwam hij uit voor ’t Brikske, Varenbeuk en Cosmos. Gevraagd naar de hoogtepunten als voetballer luidt zijn reactie: ,,Als voetballer heb ik met Limburgia de landelijke beker gewonnen. Ik scoorde in de finale twee keer. Met de Heilust en Herzogenrath ben ik verschillende keren kampioen geworden. Dat zijn stuk voor stuk mooie dingen die je altijd bij blijven. Zaken om te koesteren.”

Tegenover hoogtepunten staan in de regel ook mindere ervaringen. Bij Tayeb is dat niet anders. In zijn geval deed zich dat later voor, toen hij al trainer was. Citaat: ,,Als trainer zijnde heb ik wel een dieptepunt meegemaakt, ja. Bij een club alwaar ik 5 1/2 jaar zat en op een achterbakse manier aan de kant werd gezet.” De betreffende club noemt onze gesprekspartner in dit geval niet bij naam.

Trainer.Tayeb Labyed werd dus trainer. Hoe kwam hij op dat idee vragen wij ons af. Tayeb vertelt: ,,Als speler bij SUS Herzogenrath ben ik begonnen als speler-trainer en toen werd mij gevraagd het trainersdiploma te halen, zodat ik het jaar nadien hoofdtrainer kon worden. Dit heb ik gedaan, destijds in Duitsland dus. Zo is het begonnen.”

Inmiddels heeft hij een schat aan ervaring opgedaan als trainer. Zijn pad ging langs SUS Herzogenrath (3 jaar), Laurensberg (2 jaar), Weltania (5 ½ jaar), FC Kerkrade-West (2 ½ jaar), RKTSV (1 jaar), Zwart-Wit’19 uit Eys (5 ½ jaar) richting RKVVM in Margraten. Bij die laatste club was hij 2 jaar actief. Nu zet hij zijn loopbaan dus voort bij Rood Groen LVC’01. Er zijn natuurlijk clubs die een minder fraaie ligging en accommodatie hebben dan de fusieclub uit Vaals en Lemiers. Aan stoppen denkt Tayeb nog niet, ondanks zijn gevorderde leeftijd. Over zijn passie als oefenmeester: ,,Ik vind het spelletje nog altijd even leuk. Er is dus geen enkele reden om te stoppen, ook al zijn er veel andere leuke dingen naast het voetbal. Daar geniet ik ook enorm van.”

Selectie en verwachtingen.Rood Groen LVC’01 heeft het de afgelopen jaren niet onverdienstelijk gedaan in het amateurvoetbal. De vierde klasse is (voorlopig) kennelijk het niveau waar de club zich thuis voelt. Te meer ook omdat er mooie derby’s gespeeld kunnen worden. We vragen Tayeb Labyed naar de samenstelling van de selectie, de persoonlijke verwachtingen over zijn team en een voorspelling is natuurlijk ook nooit weg, al is het maar om iemand er later mee te kunnen confronteren, denken we stiekem. Tayeb laat zijn licht erover schijnen: ,,We hebben nu een jeugdig team met enkele talentjes. Er zijn wat spelers vertrokken en wat nieuwe jongens bijgekomen, veelal spelers die een binding hebben met jongens die er al waren. Ik mis wel wat ervaring in het team. We hebben meerdere spelers die net 18 of 19 jaar zijn. Ik hoop met dit elftal een stabiele groep te creëren voor de toekomst. Het is een jeugdig team in opbouw en ons doel is om ons staande te houden in de vierde klas en vervolgens uit te groeien tot een stabiele club met veelal eigen spelers. Of we sterker zijn geworden? Ik denk het wel, maar het moet zich natuurlijk nog uitwijzen de komende tijd. In onze klasse zijn verschillende clubs die al jaren bovenin meedraaien. Het zou me niet verbazen als dat nu weer zo is. Denk maar aan Voerendaal, FC Kerkrade-West en RKHBS.”

Corona.Het voetbal is weer langzaam op gang gekomen. De oefencampagne en bekerwedstrijden liggen grotendeels achter ons. Dat is dus gelukt, ondanks Corona. Op 20 september moet in de meeste klassen van het amateurvoetbal de competitie in gang worden gezet. Gaat dat ook lukken is onze slotvraag aan Tayeb Labyed. Hij sluit af met: ,,Zoals het er nu uitziet, gezien de bekerwedstrijden, kan de competitie naar mijn mening gewoon van start gaan.”

Wij als redactie sluiten ons graag aan bij de visie van positivo Tayeb Labyed, voor wie het glas dus half vol blijkt, in plaats van half leeg.

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno