Met deze slogan vragen de Limburgse gemeenten, Waterschap Limburg, WML en de Provincie Limburg aandacht voor de Limburgse waterkwaliteit.Wethouder Wiel Schleijpen: “We willen onze inwoners bewust maken van goed rioolgebruik, zodat we samen ons Limburgs water ‘sjoeën’ houden.”

 

Vervuiling en Klimaatverandering zorgt voor steeds meer uitersten. Slim omgaan met water was nog nooit zo belangrijk. Korte perioden met hevige regenval belasten het riool, lange perioden van droogte bedreigen de biodiversiteit en dus onze gezondheid. Wethouder Wiel Schleijpen: “We vinden het normaal dat schoon water gewoon uit de kraan komt. Maar zo gewoon is dat niet. Water wordt niet alleen schaarser, het kost ook steeds meer moeite om er schoon (drink)water van te maken. Omdat we onze beken en rivieren  vervuilen. Resten van medicijnen, verfresten, plastic afval, vochtige doekjes en zelfs mondkapjes; we gooien het al dan niet bewust in het riool of in de natuur. Slecht voor dier en natuur en een bedreiging voor de kwaliteit van ons (drink)water.”

Dump ’t niet.Nu mensen massaal mondkapjes en plastic handschoenen gebruiken, ontstaat er een nieuw probleem. Ze worden op straat of in de natuur gedumpt, belanden bij het verkeerde afval of worden door het toilet gespoeld. Rioolbedrijven zien mondkapjes helaas steeds vaker terug in het riool. Dat zorgt voor verstoppingen en vastlopen van de gemalen met extra onderhoudswerkzaamheden en hoge kosten tot gevolg.
Niet alleen de mondkapjes zorgen voor problemen met de waterkwaliteit. Wethouder Schleijpen: “We vragen daarnaast aandacht voor goed weggooien van plastics, medicijnresten, verfresten, vochtige (toilet)doekjes en frietvet. Ook wordt aan u gevraagd om problemen met oppervlaktewater vooral te melden via het meldpunt Water (0800 0341) of verdachte zaken door te bellen via de milieutelefoon (043 361 7070).”
Op de website www.waterklaar.nl/goedrioolgebruik wordt met behulp van een interactieve kaart goed rioolgebruik uitgelegd. Per onderwerp worden tips gegeven. Gooi afval weg daar waar het hoort om onze waterkwaliteit te verbeteren. Alleen zo houden we Limburg ‘sjoeën’.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie