Hoofdmenu

Sterfte en heropname na ziekenhuisopname met covid-19

Onderzoekers Zuyderland: ‘één op de zes coronapatiënten wordt na ontslag opnieuw opgenomen of overlijdt alsnog’

‘Hiermee is aangetoond dat deze patiëntenpopulatie ook na ontslag zeer kwetsbaar blijft,’ aldus internist en vasculair geneeskundige Daan van Twist, die het onderzoek samen met collega-specialisten van de afdelingen Longziekten, Interne Geneeskunde en Klinische Chemie binnen Zuyderland Medisch Centrum uitvoerde. ‘De nieuwe bevindingen onderstrepen dat het heel belangrijk is om de kwetsbaarheid van COVID-19-patiënten bij de besluitvorming omtrent ontslag goed in te kunnen schatten.’

Intensievere monitoring.Op basis van de nieuwe onderzoeksresultaten kan nu overwogen worden om bepaalde risicogroepen, zoals patiënten met COPD en kwetsbare ouderen, tijdelijk te laten herstellen in een verpleeg/revalidatie-instelling. Ook kan een nòg intensievere monitoring na ontslag een optie zijn om eventueel nieuwe problemen vroegtijdig op te sporen. Daarbij zou ook een belangrijke rol weggelegd kunnen zijn voor de huisarts.

Grote hoeveelheid coronapatiënten.De nieuwe bevindingen kunnen erg behulpzaam zijn bij het plannen van de opnamecapaciteit binnen een ziekenhuis. Zuyderland Medisch Centrum bevatte dit voorjaar de grootste COVID-19-cohortafdelingen binnen één Nederlands ziekenhuis. Het maakte dit – en diverse andere unieke onderzoeken – mogelijk. Cumulatief werden er meer dan 750 Covid-patiënten opgenomen: meer dan in elk ander Nederlands ziekenhuis.

Meer details en het volledige onderzoeksresultaat vind je vanaf nu op de website van het NTvG: klik hier >

Bron en foto Zuyderland

 (Volgend nieuwsbericht) »