Heerlerbaan en Kerkrade-West: concentratie van winkels in drie clusters

 

 

De winkelclusters Carboonplein, Rodaboulevard en Heerlerbaan  moeten een toekomstbestendige winkelstructuur gaan vormen.

Zowel het dagelijks winkelaanbod (boodschappen) als niet-dagelijks winkelaanbod (overig) in Heerlerbaan en Kerkrade-West staat onder druk. Om hierin meer structuur te brengen en een duidelijk investeringskader en -perspectief te bieden, hebben de gemeente Heerlen, de gemeente Kerkrade en de Stadsregio Parkstad Limburg samen met Bureau Stedelijke Planning een vlekkenplan uitgewerkt. In dit vlekkenplan is, na afstemming met belangrijke stakeholders in het gebied zoals vastgoedeigenaren, retailers en ondernemers, de toekomstig gewenste winkelstructuur in het gebied verankerd. Dit vanuit de achtergrond dat een retailontwikkeling in Heerlerbaan direct effect sorteert in Kerkrade-West en vice versa.

Het vlekkenpan is begin deze week door de colleges van B_W van de gemeenten Heerlen en Kerkrade, en de bestuurscommissie Economie_Turisme van de Stadsregio Parkstad, vastgesteld.

Het vlekkenplan komt voort uit het Convenant´Retail in Heerlen-Kerkrade West`dat de drie overheden eind 2017 zijn overeengekomen. Het bevestigd in grote mate het kaderstellend beleid zoals de 16 zuid Limburgse gemeenten dat in de ´Structuurvisie Ruimtelijke Economie Zuid Limburg´)SVREZL’ hebben afgesproken maar brengt daarvan éénaanscherping en één verruiming mee. Dit vormt input voor het aanstaande evaluatie van de SVREZL in Zuid Limburg.

Zoals in de SVREZL afgesproken moet een toename van winkelmeters op de ene plek in Parkstad gepaard gaan met een vermindering van vierkante meters elders in de regio. Wat nieuw is in het nu gepresenteerde vlekkenplan is de aanscherping dat bij nieuwe winkelmeters in Heerlerbaan en Kerkrade-West, de onttrekking van meters BINNEN deze stadsdelen moet plaatsvinden en bovendien geleverd wordt vanuit DEZELFDE branche die leidend is in de nieuwe ontwikkeling.

Daarnaast stelt het vlekkenplan dat er op de Rodaboulevard ruimte moet zijn om verspreid gelegen PDV (perifere detailhandelsvestigingen)-winkels, die nu al elders in Heerlerbaan en Kerkrade West liggen, te huisvesten. De verruiming is er hier in gelegen dat deze niet hoeven te passen in het thema ‘sport & leisure’ dat wordt gehanteerd voor de Rodaboulevard. Voorwaarde bij verplaatsing van PDV-winkels naar de Rodaboulevard is dat de retailbestemming op de achter te laten locaties komt te vervallen.

Om te werken aan een gezonde en toekomstbestendige winkelstructuur in Heerlerbaan en Kerkrade-West moet worden ingezet op zowel het clusteren van winkels als het reduceren van overtollige winkelruimte. Op dit moment is het winkelaanbod in Heerlerbaan en Kerkrade-West versnipperd, onduidelijk en is er te veel leegstand. Ook is er relatief veel winkelruimte per inwoner en is de verwachting dat de bestedingen in de detailhandel de komende 10 jaar afnemen met ca. 11%. Het overaanbod aan winkels is immens: maar liefst 22.000 vierkante meter (1/3e van alle winkels in Heerlerbaan en Kerkrade-West) moet op termijn worden onttrokken.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie