Hoofdmenu

Eerste ‘praatstoelen’ onthuld in HuB. Kerkrade

Om verbinding tussen inwoners te stimuleren werd op 1 oktober, tijdens de Week tegen Eenzaamheid, het startschot gegeven voor het project ‘Praatstoelen’. Op een aantal prominente plekken in Kerkrade worden in de komende jaren ‘praatstoelen’ neergezet. Door plaats te nemen op een van de praatstoelen nodig je een ander uit voor een praatje.

In de maand oktober hebben inwoners zelf een bijdrage kunnen leveren aan het opfleuren van de stoelen door de houten figuurtjes op de stoel op eigen wijze te versieren. Alle vormen staan in het teken van ‘Kerkrade Klankstad’.

“Ik ben blij dat er zoveel gehoor is gegeven aan de actie en vele houten figuurtjes zijn ingeleverd. Samen werken we aan een stad waarin mensen naar elkaar omkijken en oprechte aandacht voor elkaar hebben. Neem plaats op een van de stoelen en vertel elkaar waar je tegenaan loopt, of praat juist over wat je beweegt en prettig vindt. Deel je verhaal met een ander. Ben er voor elkaar en heb aandacht voor elkaar. Zelfs op 1,5 meter afstand is dit mogelijk,” aldus wethouder Jongen (Wmo).

De eerste stoelen zijn inmiddels gereed en werden deze week onthuld in de bibliotheek in  HuB. Kerkrade. Wethouder Jongen trad daar in gesprek met mevrouw Carien Tegelaers.

Ze gaf aan deze tijden, waarin weinig mag, best deprimerend te vinden. Gelukkig kan ze sinds deze week weer starten met haar vrijwilligerswerk via Impuls. Sinds een aantal jaren helpt ze in het Sjevemethoes mee in de catering. Carien wil ook andere mensen graag enthousiasmeren tot het doen van vrijwilligerswerk: “Doe wat aan je eenzame gevoel, verzamel moed, stap over de drempel, want het geeft veel voldoening!”

Ilse Verburgh (directeur van Bibliotheek Kerkrade e.o.) voegt daaraan toe:  “Eenzaamheid is niet van iemand alleen, maar van ons allen. Dat betekent dat iedereen er iets aan kan doen”.

Wethouder Jongen zal in de komende periode ook digitaal met mensen in gesprek gaan treden voor het maken van een praatje. Kent u mensen die behoefte hebben aan een praatje of heeft u zelf behoefte aan een gesprek, laat het ons dan weten via aandachtvoorelkaar@kerkrade.nl

Het project ‘Praatstoelen’ is een initiatief van de gemeente Kerkrade in samenwerking met Impuls, VAZOM (Vrije Academie Zuid Oostelijke Mijnstreek), Bibliotheek Kerkrade en SMK Muziek en Dansonderwijs. Het streven is om de praatstoelen een aantal jaren structureel in te zetten.

Foto HuB Kerkrade