PROEF MET HONDENSPEELPLEK IN PARK ZANDBERG IN BOCHOLTZ

Gemeente Simpelveld gaat bij wijze van proef een hondenspeelplek aanleggen in het Park Zandberg in Bocholtz. Wethouder Wiel Schleijpen: “We doen dat op verzoek van Leefbaar Simpelveld die ons hebben gevraagd om te onderzoeken of er behoefte is aan hondenspeelplekken en welke locaties daarvoor geschikt zijn. De hondenspeelplek in Bocholtz wordt na een jaar geëvalueerd en krijgt daarna ofwel een permanent karakter of wordt opgeruimd.”
Waarom een hondenspeelplek? Er zijn weinig plekken waar een hond vrij mag rondrennen en waar hij zijn energie kwijt kan. Voor een hond is het goed om te leren hoe hij zich moet gedragen ten opzichte van andere honden. Een hondenspeelplek biedt die gelegenheid. Goed gesocialiseerde honden zijn minder agressief en meer ontspannen. Een hond die kan spelen is een blije hond. Daarnaast is een hondenspeelplek een ontmoetingsplek waar de hondenbezitters met elkaar in contact komen.
Geschikte locatie. Aanvankelijk zag gemeente Simpelveld af van het realiseren van een hondenspeelplek. Wethouder Schleijpen: “Er kleven veel nadelen aan zoals geluidsoverlast door blaffende honden, parkeeroverlast door gebruikers en hondenbezitters die de hondenpoep niet opruimen, wat wel nadrukkelijk een van de regels is. Bovendien zijn aan de aanleg en het beheer en onderhoud van zo’n speelplek kosten verbonden. Maar als er echt behoefte is aan een hondenspeelplek dan willen we daar als gemeente uiteraard aan meewerken. Voorwaarde is een geschikte plek vinden die geen overlast voor omwonenden veroorzaakt.”
Die plek lijkt nu gevonden in het park Zandberg in Bocholtz, in een fruitweide ter hoogte van de ondergrondse bergingskelder. De locatie is op voldoende afstand van de bebouwing. Op een vrij eenvoudige en goedkope manier kan de plek worden ingericht als hondenspeelplek ter grootte van ongeveer 280 m2. Omdat de fruitweide al is omsloten met een haag, hoeft er alleen langs het bestaande voetpad over een lengte van 23 meter een schapengaas te worden aangebracht en moet in de haag een toegangspoortje worden gemaakt. Op deze manier is de hondenspeelplek helemaal omsloten en kunnen wandelaars ongehinderd gebruik blijven maken van het voetpad.
De aanleg van de tijdelijke proefopstelling kost 2000 euro. Begin januari start de buitendienst van de gemeente met de voorbereidingen. Vanaf eind februari kunnen hondeneigenaren gebruik maken van de hondenspeelplek. Begin 2022 wordt de proef geëvalueerd.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie