Hoofdmenu

Hannah Vliex is in haar vrije tijd het liefste bezig met Scouting Welten.

 

 

 

Uiteraard wilde de redactie van ParkstadActueel, zo nieuwsgierig als een redactie kan zijn, weten wie Hannah Vliex nu eigenlijk is. Daartoe legde de redactie Hannah een aantal vragen voor zodat, nu het artikel klaar is, we kunnen zeggen dat zij een op en top scoutingvrijwilligster is.

 

 

 

Wie is Hannah Vliex?
Hannah: “ik ben een vrolijke, serieuze en actieve meid die een groot gedeelte van haar vrije tijd aan scouting besteedt. Daarnaast wandel en klim ik graag. Uiteraard vier ik fanatiek carnaval. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als orthopedagoog binnen het speciaal onderwijs”.

Hoe ben je als vrijwilliger bij scouting Welten terecht gekomen?
Hannah: “zelf ben ik jeugdlid geweest bij Scouting Voerendaal. Na een “scouting-loze” periode van enkele jaren ben ik via een oom als staflid bij Scouting Welten gekomen. Hiermee trad ik overigens in de voetsporen van mijn opa, moeder en ooms. Dus is er duidelijk sprake van een scoutingfamilie”.

Hoe groot is de groep vrijwilligers?
Hannah: “bij Scouting Welten zijn ongeveer 25 actieve vrijwilligers, variërend in de leeftijd tussen de 18 en 60 jaar. Dit in verschillende functies zoals staflid, bestuurslid, materiaalbeheer etc. Die zich dus ook met verschillende dingen bezig houden. Natuurlijk hebben we altijd vrijwilligers tekort”.

Wat wordt er van een vrijwilliger verwacht?                                                                                            

Hannah: “de stafleden zijn het meest direct betrokken bij een van de groepen kinderen, die ingedeeld zijn op leeftijd: bevers, welpen, scouts of explorers. Zelf ben ik jarenlang staflid geweest bij de bevers (kinderen van 5 tot 7 jaar) en nu alweer 5 jaar bij de scouts (kinderen van 11 tot 15 jaar).

Als staflid organiseer je wekelijks een activiteit voor jouw groep bv. bosspel, pionieren, hiken, dropping of boven een kampvuur koken. Jaarlijks een overnachting en een zomerkamp. Ook nemen we deel aan activiteiten die door de regio worden georganiseerd, zoals de Regionale Scouting Wedstrijden (RSW). We organiseren ook activiteiten voor alle leeftijdsgroepen samen, zoals: een groepsweekend en groepsovernachting.

In oktober jl. hebben we nog een overvliegactiviteit gehad op verschillende plekken in Welten  met het thema: te land, ter zee en in de lucht. Naast organisatie is communicatie met de ouders belangrijk. Ik ben ook nog lid van het bestuur van Scouting Welten”.

Welke vaardigheden zijn essentieel en…..het allerleukste?
Hannah: “vaardigheden als: organiseren, creativiteit en plezier in het buitenleven, (soms primitief) kamperen en actief bezig zijn met kinderen/jongeren. Bovendien vind ik binnen de scouting het uitdenken, organiseren van een grote activiteit of kamp het allerleukste.  En natuurlijk het kamp zelf.

Met de staf hebben we tijdens het bedenken van het thema en de activiteiten van een zomerkamp al veel voorpret. Vervolgens een week met de jeugdleden primitief kamperen, buiten leven en de gekste activiteiten doen, daar haal ik veel plezier uit. En dan napraten met de stafleden bij het kampvuur wanneer de jeugdleden in hun tenten liggen”.

Hoeveel tijd ben je kwijt aan dit vrijwilligerswerk en wat motiveert jou?                                                                                                                

Hannah: “tijd is moeilijk te zeggen. Het is ook verschillend en afhankelijk van waar we op een bepaald moment mee bezig zijn. Mijn motivatie haal ik uit het plezier dat ik samen met de andere stafleden en jeugdleden binnen scouting beleef. Daarnaast probeer ik mijzelf binnen scouting uit te blijven dagen. Zo ben ik in 2019 als troepstaf van het Nederlandse contingent mee geweest naar de Wereldjamboree in Amerika”.

Zijn er bijzondere momenten gedurende het jaar, als je naar de doelgroep kijkt?
Hannah: “het zomerkamp wordt toch wel als het leukste moment van het jaar gezien. Voor de scouts betekent dit het zelfstandig opzetten van hun tenten en pionieren van hun keukendaken, het zelfstandig koken met de patrouille en gedurende een week diverse gave activiteiten uitvoeren binnen een thema”

Heb je als vrijwilliger invloed op de motivatie bij kinderen en hoe doe je dat?
Hannah: “gedeeltelijk heb je dat met de activiteiten die je organiseert. Wij proberen verschillende activiteiten te organiseren, de scouts uit te dagen en nieuwe dingen te leren. Ook laten we de scouts een eigen inbreng hebben en proberen we dat te integreren in ons programma”.

Biedt de scouting jou ook voldoende uitdaging?
Hannah: Scouting biedt veel mogelijkheden. Je kunt naast je betrokkenheid bij een scoutingvereniging ook op regionaal of op landelijk niveau actief zijn. Zo ben ik in de zomer van 2019 als troepstaf van het Nederlandse contingent naar de Wereldjamboree in Amerika geweest. Zoals bekend binnen de scoutingswereld is de Wereldjamboree een internationaal scoutingkamp waar ruim 40.000 scouts uit verschillende landen aan deelnemen. Er ging een voorbereiding van ongeveer twee jaar aan vooraf. Dit was een hele unieke ervaring.
In 2023 vindt de volgende Wereldjamboree in Zuid-Korea plaats. Dat lijkt me ook wel wat”.


Is er iemand, die met jou ook bespreekt en eventueel reflecteert over activiteiten en waar haal je de meeste waardering uit en is er een wachtlijst bij scouting Welten?
Hannah: “opkomsten en activiteiten bespreken we meestal na met de stafleden. De waardering haal ik uit het plezier en de enthousiaste reacties van de jeugdleden. Scouting Welten heeft geen wachtlijst. Iedereen is welkom en kan zich aanmelden, ook wanneer je interesse hebt om als vrijwilliger actief te willen zijn. Graag zelfs!”

Waarom raad jij kinderen scouting aan?
Hannah: Scouting daagt je uit en scouting vormt je. Bij scouting leer je veel, maak je vrienden, kom je in aanraking met veel verschillende uitdagende activiteiten en is veel mogelijk. Verder kan ik Scouting Welten voor eventuele vrijwilligers aanraden omdat we als staf een hele leuke groep vormen. Ook voor ons zijn er genoeg activiteiten, zoals: barbecue, staffeestje en de Scout-In in Zeewolde. Dus wees welkom”.

Beste Hannah, bedankt voor je openhartigheid met betrekking tot het beantwoorden van de vragen. Ondanks alle huidige Coronaproblematiek wenst de redactie van ParkstadActueel je toch fijne feestdagen en blijf gezond.

Foto’s uit de privé album van Hannah Vliex