Hoofdmenu

Verbod op recreatief gebruik lachgas.

De Rijksoverheid streeft ernaar om lachgas vanaf 1 januari 2021 onder de Opiumwet te plaatsen. Dat houdt in dat lachgas vanaf die datum als softdrug gezien wordt en dat recreatief gebruik van lachgas verboden is. Met recreatief gebruik bedoelen we dat lachgas gebruikt wordt om een roes te krijgen. Lachgas is vooral bij jongeren erg populair. Het gas was tot nu toe vrij te verkrijgen in de vorm van patronen. Via een slagroomspuit wordt meestal het gas uit het patroon in een ballon gespoten. Vanuit de ballon wordt het dan ingeademd.

 

Gevaar voor de gezondheid. Dat lachgas onder de Opiumwet komt te vallen, gebeurt natuurlijk niet voor niets. Het gebruik van lachgas kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. De meest voorkomende effecten die tijdens of kort na lachgasgebruik optreden zijn: duizeligheid, verwardheid, hoofdpijn en tintelingen. Als je verkouden bent, kan het gebruik van lachgas tot blijvende gehoorschade leiden.

Langdurig gebruik kan leiden tot (ernstige) neurologische klachten met verlammingsverschijnselen of onvruchtbaarheid. Brandwondencentra zien regelmatig gevallen van bevriezingsverschijnselen (dit lijkt op brandwonden). De politie geeft aan dat door het gebruik van lachgas, het aantal verkeersincidenten in de afgelopen jaren is toegenomen.

Ga in gesprek. Lachgas is dus zeker niet ongevaarlijk. Heeft u het vermoeden dat uw kinderen lachgas gebruiken? Ga het gesprek met hen aan en wijs op de risico’s. Meer weten?  Kijk op de website van Trimbos of de website van Jouw GGD.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno