Fortuna Sittard heeft zondagmiddag in een enerverende wedstrijd het onderspit moeten delven tegen koploper Ajax: 1-2. Het duel tegen de landskampioen bleef tot de laatste secondes spannend. De treffer van de thuisclub kwam op naam van Mickaël Tirpan, die daarmee voor de eerste keer scoorde in het geel-groen.

Vanaf de aftrap golfde het spel op neer. In de vierde minuut dreigde Sébastian Haller gevaarlijk te worden, Fortuna-doelman Yanick van Osch was snel uit zijn doel om de aanvaller af te stoppen. In de tegenaanval testte Emil Hansson de kwaliteiten van Ajax doelman André Onana. Na vijftien minuten spelen zorgden achtereenvolgens Hansson en Roel Janssen voor gevaar in het strafschopgebied van de Amsterdammers. De grootste kans was voor Lisandro Semedo, na een snelle tegenaanval werd de snelle vleugelaanvaller prachtig op maat bediend door Emil Hanson. Zijn inzet verdween echter aan de voor Fortuna verkeerde kant van de paal.

Fortuna Sittard kwam in de negentiende minuut uiterst ongelukkig op achterstand. Een hoekschop van Ajax verdween via de schouder van Sebastian Polter bij de tweede paal in het doel: 0-1. Na de openingstreffer had Ajax nog diverse grote kansen, de huidige nummer één van de Eredivisie ging daar echter slordig mee om. Doelman Van Osch onderscheidde zich diverse keren. Een treffer van Hansson, op aangeven van Flemming, werd vanwege buitenspel terecht afgekeurd.

Direct na rust kwam Fortuna Sittard op gelijke hoogte. Tesfaldet Tekie, opnieuw erg sterk spelend, bediende Semedo. Deze draaide om zijn directe tegenstander en bediend de mee naar voren gekomen Tirpan op maat. Van dichtbij verschalkte deze doelman Onana. Een doelpunt van Zakaria Labyad werd vanwege handspel geannuleerd, in de 64e minuut kwam Fortuna Sittard toch op achterstand. Semedo bleef geblesseerd in het Ajax strafschopgebied achter na een aanval van Fortuna Sittard, het spel ging echter door waarna Haller bij de eerste paal de verdediging van de thuisclub verraste: 1-2.

In de slotfase nam Fortuna alle mogelijke risico’s om alsnog de gelijkmaker te forceren. Ajax had in de counter diverse keren een overtalsituatie waar men geen gebruik van maakte. Zodoende bleef een verrassing in de lucht hangen. In de tweede minuut van de toegevoegde tijd moest Fortuna met een man minder verder. Op aangeven van de VAR kreeg Polter de rode kaart van scheidsrechter Higler na een overtreding op Edson Alvares.