Fortuna Sittard heeft zaterdagmiddag voor de vierde opeenvolgende keer een uitwedstrijd in winst omgezet.

Een evenaring van het clubrecord. In Rotterdam werd Sparta met 2-1 verslagen door doelpunten van Lisandro Semedo en Sebastian Polter. Met zestien punten uit de laatste zes duels op vreemde bodem is Fortuna Sittard aan een ongekende serie bezig.

De opstelling van Fortuna Sittard was op één positie gewijzigd ten opzichte van de thuiswedstrijden tegen Heracles Almelo vorige week. Mickaël Tirpan keerde na een lichte  blessure terug in de basis en nam zijn plek van rechtsback weer in. Het kunstgrasveld in Rotterdam was moeilijk bespeelbaar, vooral op plaatsen waar de zon niet haar werk had kunnen doen leek het af en toe op een schaatsbaan. Spelers hadden moeite om op de been te blijven.

In de zevende minuut was de thuisclub voor het eerst gevaarlijk. Een voorzet van de rechterkant van Lennart Thy kon door Fortuna doelman Yannick van Osch net voor de voeten van Deroy Duarte worden weggeplukt. Na precies een kwartier spelen kreeg Semedo de kans om Fortuna Sittard op voorsprong te brengen. Hij werd weggestuurd door de sterk spelende Ben Rienstra, Sparta keeper Maduka Okoye voorkwam een treffer. Acht minuten later was Semedo alsnog de gevierde man aan de zijde van Fortuna. Hij stond aan het eindpunt van een mooie aanval over veel schijven, waarbij vooral de bal van Mats Seuntjens op Zian Flemming pure klasse verraadde. Flemming bediende op zijn beurt Semedo, deze schoot half hoog in: 0-1.

De thuisclub kwam na iets meer dan een half uur op gelijke hoogte. Nadat doelman Van Osch in eerste instantie nog uitstekend had gereageerd toen Denzell Gravenberch vrij voor hem verscheen, bracht secondes later Roel Janssen redding op de lijn op een inzet van Thy. Uiteindelijk leverde deze aanval toch een doelpunt op voor de thuisclub, Gravenberch rondde van dichtbij voorbereidend werk van Abdoui Harroui en Duarte af: 1-1. Vanaf de aftrap kwam Fortuna bijna opnieuw op voorsprong. Een voorzet van Semedo werd door Flemming goed ingekopt, de vingertoppen van Okoye brachten redding voor Sparta. Zes minuten voor rust claimde Fortuna Sittard een strafschop, na een vermeende handsbal van Dirk Abels van Sparta. De VAR riep scheidsrechter van der Kerkhof naar de zijlijn, de leidsman vond echter dat de eerste overtreding door Sebastian Polter was begaan. Hij kende een vrije trap toe aan Sparta.

Vijf minuten na rust kwam Fortuna Sittard opnieuw op voorsprong en weer stond Mats Seuntjens aan de basis van de treffer. Hij speelde zich knap vrij in het strafschopgebied en bediende de recht voor het doel helemaal vrijstaande Polter op maat. Met een kopbal tekende de Duitser voor zijn zevende treffer van het seizoen: 1-2. In de hele tweede helft was Fortuna de betere ploeg, Semedo en Seuntjens waren dicht bij een derde treffer. Sparta kon in aanvallend opzicht geen vuist maken, dit ondanks de vijf wissels die coach Henk Fräser na rust doorvoerde. De enige échte kans voor de thuisclub viel secondes voor het verstrijken van de extra tijd te noteren. Een voorzet van invaller Mario Engels werd door Duarte, zwaar gehinderd door Tirpan, van dichtbij overgewerkt. Waardoor een nieuwe uitzege van Fortuna Sittard een feit werd.

Tekst Communicatie Fortuna Sittard en ArchiefFoto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno