Voor de een zijn de duiven in het centrum gewoon leuke dieren. Voor anderen is de grote groep duiven vooral een bron van overlast en schade. Gemeente Heerlen heeft onderzocht hoe we de schade en overlast kunnen bestrijden en verminderen. Het welzijn van de dieren is daarbij een harde voorwaarde.

Inwoners en ondernemers. Om een goed beeld te krijgen van de overlast zijn enquêtes gestuurd naar inwoners en ondernemers van het centrum. Uit de antwoorden die ingestuurd werden blijken veel mensen in het centrum overlast te hebben van de grote groep duiven.

Eén enkele duif poept gemiddeld 14 kilo per jaar. Dat is niet alleen vervelend op stoepen en bankjes. Maar het zuur in de poep tast het ook gebouwen aan. Dat moet allemaal schoongemaakt en hersteld worden. Nesten verstoppen regenpijpen, goten, afvoeren en schoorstenen en soms airconditioners. En duiven kunnen ook ziektes overbrengen.

Geboortebeperking. Om het probleem te beperken is het belangrijk dat het aantal duiven niet groeit. Het beste is als de groep kleiner wordt. Om die reden is vorig jaar al besloten dat het voeren van duiven in het centrum verboden is. Daarnaast zijn andere opties bekeken om de groep op een diervriendelijke manier beheersbaar te maken. Na onderzoek van diverse methoden en overleg met Tongeren waar ze ervaring hebben met hetzelfde probleem, is gekozen voor geboortebeperking door het geven van voer met anticonceptiemedicijn. Dit zal op voederplekken aan de duiven verstrekt worden.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie