Bevolkingsonderzoek borstkanker in Terwinselen.

Foto’s®Parkstadactueel/Lucho Carreno

Vanaf begin april  tot eind mei 2021 staat het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker op de parkeerplaats van het Piusplein te Kerkrade – Terwinselen. Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen.

Ongeveer een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker in haar leven. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Wethouder Leo Jongen (Volksgezondheid): “Ontvangt u een uitnodiging, maak dan vooral een afspraak en vergroot de kans dat de kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt. Door vroege opsporing is de kans op genezing namelijk aanzienlijk groter.”

Een verhaal uit Kerkrade: “Ik had nooit gedacht dat ze bij mij iets zouden vinden.”. Sommige vrouwen kiezen ervoor om niet te gaan. Andere vrouwen gaan juist iedere keer. Zo ook een inwoonster van Kerkrade. Zij vertelt hoe belangrijk het onderzoek voor haar is geweest. “Ik had nooit gedacht dat ze bij mij iets zouden vinden”, begint ze haar verhaal. “Drie jaar geleden, ik was toen 63, ontving ik weer een oproep om naar de bus te komen. Voor mij was het inmiddels een gewoonte om te gaan.”

Flink schrikken. Deze keer verliep het echter anders: “Een week nadat ik in de bus was geweest, stond mijn huisarts voor de deur. Op de foto die ze hadden gemaakt, was een tumor in mijn borst te zien.” Daarna ging alles heel snel: “Op maandag kreeg ik het nieuws, op woensdag zat ik al in het ziekenhuis.” Dat was natuurlijk flink schrikken. “Je denkt ‘het slaat mij over, het overkomt alleen een ander’. En dan ben je ineens zelf aan de beurt.”

Geluk. De kwaadaardige tumor is uit haar borst verwijderd en inmiddels is ze hersteld. “Ik had van tevoren nergens last van, nooit iets gevoeld. De chirurg zei dat het mijn geluk is geweest dat ik in de bus ben geweest. Als de tumor een paar maanden later ontdekt was, hadden ze waarschijnlijk mijn borst moeten amputeren.”

Extra gezondheidscheck. Daarom wil ze andere vrouwen op het hart drukken om naar de bus te gaan. “Het kost je niets, hooguit een beetje tijd. Mijn verhaal laat zien hoe belangrijk het is om te gaan.”
Wel benadrukt ze dat een bezoek aan de bus geen garanties geeft. “Natuurlijk is een bezoek aan de bus elke twee jaar geen garantie dat je geen borstkanker kunt krijgen, zie het als een extra gezondheidscontrole die je wordt aangeboden.”

Zelf heeft ze nooit een reden gehad om niet naar de bus te gaan, maar ze snapt wel dat sommige vrouwen opzien tegen het onderzoek. “Iedereen beleeft het natuurlijk anders. Het is waar dat je borst wordt platgedrukt en dat het geen prettig gevoel is.”
“Maar,” geeft ze aan, “dat is maar even. En wat wegen die paar minuutjes ongemak op tegen het te laat ontdekken van borstkanker? Het duurt amper tien minuten en de dames in de bus zijn heel vriendelijk en professioneel.”

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker vindt u op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl Onze informatielijn is bovendien op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 00 01 388.

Heeft u klachten, zoals een knobbeltje in de borst? Neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met uw huisarts. Dit geldt voor vrouwen van alle leeftijden.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie