Verbetering groenstructuur Steenwegen Kerkrade

In 2019 is gestart met de totale herinrichting van de Steenwegen in Kerkrade. Deze herinrichting wordt in stappen uitgevoerd. De eerste twee stappen, vanaf de rotonde Spekhofstraat tot de rotonde Akerstraat, zijn inmiddels bijna klaar. Momenteel is stap 3, van de rotonde Akerstraat tot de rotonde Strijthagerweg, in uitvoering.

Afgelopen week zijn op deze locatie een aantal bomen gerooid. De reden voor het rooien van deze bomen is hun toekomstverwachting. Veel van deze bomen zouden namelijk de komende jaren gekapt moeten worden om gevaarlijke situaties te voorkomen. Hiervoor zijn een aantal redenen aan te wijzen. Ten eerste zijn de gerooide bomen beukenbomen, die veel last hebben van de veranderende klimaatomstandigheden van de afgelopen jaren. Door de oplopende temperaturen en de droogte loopt de kwaliteit van deze bomen hard terug. Ten tweede zijn de groeiplaatsen van deze bomen niet optimaal. Bomen hebben onder de grond ongeveer evenveel ruimte nodig als boven de grond, en deze ruimte hebben ze momenteel niet. Ten derde zijn beuken zeer gevoelig voor het zonlicht, dit kan brandschade op de stam veroorzaken. Als laatste hebben verschillende parasitaire schimmels de laatste jaren steeds meer grip gekregen op de bomen. Het gevolg hiervan is dat veel oudere bomen doodgaan of hard achteruit gaan in hun gezondheid, waardoor het gevaarlijk wordt om ze te laten staan.

Aan het begin van de herinrichting is er kritisch gekeken naar de kwaliteit en de toekomstverwachting van iedere boom. Er is besloten om bomen met een teruglopende gezondheid en een toekomstverwachting die minder is dan tien jaar, te rooien en te vervangen door nieuwe bomen. Met de herinrichting van de Steenwegen wordt dus ook de kwaliteit van het bomenbestand langs de Steenwegen weer op peil gebracht.

Gedurende iedere stap van de herinrichting is een kapvergunning aangevraagd voor het rooien van de bomen met een verminderde gezondheid. Pas na afronding van de procedure is de kap van betreffende bomen uitgevoerd.

Om ervoor te zorgen dat er ook in de toekomst een prachtige bomenlaan aan beide kanten van de Steenwegen ligt wordt er tijdens de herinrichting gezorgd voor verbetering van de groeiplaatsen van de bomen. De bomen die gehandhaafd blijven krijgen extra plaats om onder de grond te groeien en de nieuwe bomen zullen worden geplant in goede groeiplaatsen zodat deze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Deze groeiplaatsen worden incidenteel ook onder verhardingen gemaakt middels de toepassing van boomgranulaat.

Om te voorkomen dat er in de toekomst weer grote aantallen bomen tegelijk gerooid moeten worden wegens schimmels die gericht zijn op één bepaalde soort boom, is er in de nieuwe plannen gekozen voor meer diversiteit in soorten. Er wordt een nieuwe laan geplant met zeven verschillende soorten bomen. Hierbij wordt gekozen voor soorten die klimaatbestendig zijn waardoor er een duurzame laan zal ontstaan. Op die manier zullen de Steenwegen ook in de toekomst gekenmerkt worden door de prachtige bomen langs de weg.

Foto Gemeente Kerkrade

Geef een reactie