‘Het vaccinatie-zwabberbeleid eist zijn tol’: een open brief van Zuyderland

Beste minister, leden van de Gezondheidsraad en het RIVM,

Vandaag namen wij de eerste patiënt op in ons ziekenhuis die het Astra-Zeneca-vaccin had geweigerd na alle commotie in de pers. We hoorden de enorme spijt in zijn stem en zagen de wanhoop in zijn ogen. Het virus had hem geveld en dit had wellicht niet gehoeven. Met zijn instemming delen wij hier zijn longscan. Je hoeft geen longarts te zijn om de verwoestingen te herkennen. Je hoeft ook geen epidemioloog te zijn om de risico’s van niet-vaccineren te duiden. Het risico op ernstige schade door COVID-19 is tien keer hoger voor 40 jarigen, en zeventig keer voor 60 jarigen, dan het risico op ernstige schade door trombose als gevolg van het vaccin.

Al ruim een jaar trekken wij in Zuyderland elke dag ten strijde tegen het virus. Daarnaast zetten we ons in voor al die andere patiënten met kanker of andere ziekten. We hebben nu ruim 3000 coronapatiënten in zorg gehad, en terwijl u met de experts discussieert over het stapsgewijs heropenen van de samenleving om perspectief te bieden, zien wij nog elke dag de enorme gevolgen van deze ziekte. Niet alleen onze patiënten, ook onze medewerkers worden getroffen door de pandemie. Regelmatig worden collega’s ziek, raken uitgeput en niet zelden volledig arbeidsongeschiktheid. Dagelijks leggen onze medisch specialisten aan al hun patiënten uit dat vaccineren écht belangrijk en écht veilig is. Zo hopen ze bij te dragen aan het creëren van vertrouwen en tegenwicht te bieden aan alle verwarring in de pers. Wij hebben dan ook met verbijstering kennisgenomen van de politieke besluitvorming rond de vaccins van Astra Zeneca en Janssen.

Beste minister, wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Onze IC’s liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers. Door ziekteverzuim en uitputting krijgen we de planning niet meer rond. Medewerkers stellen de terechte vraag waarom zij zorg moeten blijven leveren zonder adequate bescherming, en dat terwijl de vaccins liggen te wachten in de koelkast. Gisteren in het nieuws: ‘Opschalen tot 1550 IC-bedden gaat waarschijnlijk niet lukken’. Wij vergaderen dagelijks over hoe we code-zwart kunnen voorkomen. Elke dag langer wachten betekent voor ons dat het moeilijker en moeilijker wordt om de gevraagde zorg te leveren en de moraal hoog te houden. En dan hebben we het nog niet gehad over de ruim 5000 ingrepen die nog ingehaald moeten worden in ons ziekenhuis. Ingrepen bij patiënten met borstkanker en darmkanker die uitgesteld worden omdat onze IC’s vol liggen.

Wilt u alstublieft stoppen met dralen en onrust zaaien, met insinueren dat u veiligheid biedt door alles eerst goed uit te laten zoeken? De cijfers die de voordelen van massavaccinatie aantonen zijn overweldigend. Ze liegen echt niet. Laten we dan landelijk de maximale vaart erin brengen! Laat mensen zelf de keuze of ze een situatie als die waarin onze patiënt is beland, willen vermijden. Laten we er samen voor zorgen dat onze medewerkers naar behoren zijn toegerust om hun uitzonderlijk zware taak kunnen blijven volbrengen door ze nog vandaag te beschermen met een vaccin.

Het is nu tijd om te laten zien dat u daadwerkelijk gelooft in uw zorghelden. Astra-Zeneca, Janssen of welk vaccin dan ook: wij willen prikken in plaats van eindeloos debatteren of het advies van de Gezondheidsraad nu wel of niet deugt. Net zoals een meerderheid van de Tweede Kamer pleiten wij voor vrijwillige vaccinatie op basis van ‘informed consent’. Wij overwegen dan ook serieus om vanaf aanstaande maandag de paar honderd Astra-Zeneca vaccins die nog in de koeling liggen te wachten, aan te bieden aan medewerkers en dokters.

Wij hebben als professionals een zorgplicht jegens patiënten en collega’s. Die zorgplicht weegt zwaar! Niets doen en afwachten leidt tot meer, niet tot minder schade. En aan vermijdbare schade werken wij in Zuyderland niet langer willens en wetens mee.

Namens Zuyderland,
Medisch Specialisten, Chief Nursing Officer en Raad van Bestuur

Foto’s Zuyderland

 

Geef een reactie