De Boa werkt aan een schone en veilige buurt in Simpelveld

Foto: Gemeente Simpelveld

Veel inwoners vinden het belangrijk dat de gemeente optreedt bij onder meer rotzooi op straat, hondenpoep, asociale parkeerders en overlast gevende jeugd.

Deze ergernissen scoren hoog op de lijst van irritaties die de kwaliteit van wonen en de veiligheidsbeleving negatief beïnvloeden. Gemeenten maken bij de uitvoering van het lokale veiligheidsbeleid al lang niet meer alleen gebruik van de politie. Ook gemeente Simpelveld zet voor de aanpak van dit soort ‘leefbaarheidsproblematiek’ boa’s in (buitengewoon opsporingsambtenaar). Deze werken schouder aan schouder met de politie aan een schonere en veiligere openbare ruimte.

De boa’s houden onder andere toezicht op naleving van de voorschriften die gelden in de openbare ruimte en in de Drank- en Horecawet. De boa’s treden zo nodig handhavend en verbaliserend op. De opbrengsten van die boetes gaan overigens niet naar de gemeente, zoals veel mensen denken, maar rechtstreeks naar de Staat. Terwijl de gemeente wel zelf de Boa’s moet betalen.

Hoe herken je de boa’s?

De gemeentelijke boa’s in Nederland zijn herkenbaar aan een landelijk uniform. Om de herkenbaarheid te vergroten hebben de boa’s een dienstauto. De boa’s kunnen zich altijd legitimeren.

Wat is wel eens lastig voor de boa’s?

Het werk van een boa is vooral erg leuk, aldus boa Burak Ünal. “Je spreekt veel mensen en maakt vaak onverwachte dingen mee. Het lastige is dat de meeste inwoners graag zien dat we bij een ander goed handhaven en die bekeuren maar dat ze voor zichzelf graag begrip willen als ze iets verkeerd doen. Gelukkig blijven veel inwoners redelijk, maar er zijn er wel eens bij die over de schreef gaan. Wij tolereren als gemeente geen geweld en agressie tegen onze boa’s”.

 

 

Geef een reactie