Brandrode runderen langs de Geleenbeek

 

Foto; www.natuurmonumenten.nl

begind juni was het zover: de eerste Brandrode koeien van Jeffrey Grooten mochten de weide in bij Natuurmonumenten langs de Geleenbeek. De beide koeien en kalfje Heike, Truus en Elke zijn dolblij dat ze hier mogen grazen. Door hun begrazing worden de graslanden langs de Geleenbeek bloemrijk en ontstaat er geen bos.

Dit nieuwe deel van het Geleenbeekdal bij Hoensbroek en Nuth, ook wel Terschuren genoemd is onlangs heringericht samen met Waterschap Roer en Overmaas en gemeente Heerlen. Het landschap is totaal veranderd: De beek kan weer meanderen en de ijsvogel heeft dit stuk al ontdekt. Adres: op loop- en fietsafstand van Laar 16, Nuth en kasteel Hoensbroek, Heerlen.

Duurzame koeien aan het werk

Brandrode runderen zijn egaal diep donkerrood of bruinrood van kleur met witte aftekeningen. Op sommige plaatsen van het lichaam, vooral aan de kop en de poten neigt de kleur meer naar zwartachtig rood. Vanwege deze geblakerde kleur is de naam “brandrood” ontstaan. Het zijn rustige en vriendelijke dieren voor elkaar en voor mensen.

Het Brandrode rund is een oud zeldzaam dubbeldoelras: het ras levert zowel melk als vlees. Door hun robuustheid en weerstand tegen ziekten hebben Brandrode runderen een lange levensduur, wat hen ook geschikt maakt voor natuurbegrazing. Langs de Geleenbeek bij Terschuren kunnen de Brandrode runderen van Jeffrey Grooten op zo’n 20 hectare graslanden grazen in dit cultuurhistorische landschap. De kudde wordt later nog uitgebreid.

www.natuurmonumenten.nl

 

 

 

 

Geef een reactie