Op zondag 3 juli aanstaande vindt de Eurodedag plaats, een evenement met leuke activiteiten voor jong en oud. Op deze bijzondere dag staat de Historische Eurode Driehoek centraal, bestaande uit Abdij Rolduc, de Baalsbruggermolen en Burcht Rode. Rondom deze eeuwenoude locaties is tussen 10.00 en 17.00 uur van alles te beleven! De organisatie van de Eurodedag is in handen van Openbaar Lichaam Eurode, het samenwerkingsverband van de gemeente Kerkrade en de Stadt Herzogenrath. Zij wordt hierbij terzijde gestaan door de Stichting Eurode 2000+.

Tijdens de Eurodedag opent de meer dan 900 jaar oude Abdij Rolduc (Heyendallaan 82, Kerkrade) haar deuren. Wandel door de kruisgangen, neem een kijkje in de kerk met crypte of strijk neer op het sfeervolle terras op het binnencarré. In de Ailbertuswijngaard geven de Winzer van het St. Catharinagilde uitleg over de wijnbouw op Rolduc. Ook kan het publiek heerlijke wijnen proeven. In de nieuwe brouwerij maakt u kennis met het ambacht van bierbrouwer. Imker Lau Vankan heeft voor de kinderen een leuke verrassing: zelf kaarsen rollen, bijen van dichtbij bewonderen en honing proeven. Bij de vijver kunnen de kleintjes, onder begeleiding van IVN Kerkrade, waterdiertjes scheppen en bekijken. Ook vermaken zij zich op de elektrische scootertjes. En misschien staat u in het Bosquet van Rolduc plotseling oog in oog met een bende echte Bokkenrijders!

 

De ridders van de Limburger Ritterschaft slaan tijdens deze Eurodedag hun kamp op bij Burcht Rode (Burgstrasse 5, Herzogenrath). Zij laten u genieten van riddergevechten, middeleeuwse activiteiten en minnenzang. In de burcht kunt u een kijkje nemen in het museum. Hier is een – doorlopende – tentoonstelling ingericht over de Bokkenrijders, de Historische Driehoek en de geschiedenis van het Duits-Nederlandse samenwerkingsverband Eurode.

Vlakbij Burcht Rode staat de Pfarrkirche St. Maria-Himmelfahrt, die vanaf 12.00 uur geopend is voor het publiek.

Laat u rondleiden door de gerestaureerde Baalsbruggermolen (Baalsbruggerweg 28, Kerkrade). Ook dit monument is meer dan 900 jaar oud en de enige abdijmolen van Nederland. U ziet de molenaar aan het werk en ervaart van dichtbij hoe met behulp van waterkracht graan wordt gemalen. Kinderen kunnen de molenaar helpen en versgemalen speltmeel scheppen. Uiteraard is vers molenbrood te koop en er is een fruitkraam. Op het terras geniet u van een kopje koffie met vlaai of molenkoek. Het geheel wordt opgeluisterd met muziek, met veel plezier uitgevoerd door de Eurode-jeugd.

Treintje en wandelroutes

De drie locaties van de Historische Driehoek worden op deze Eurodedag met elkaar verbonden door een treintje, dat van 10.00 tot 17.00 uur gratis rondrijdt. Voor wandelliefhebbers zijn er diverse wandelroutes verkrijgbaar. Er is keuze uit twee afstanden: 5 en 10 kilometer. Ook is er een speciale kinderwagen- en rolstoelroute van 5,5 kilometer. Het startpunt van de wandelingen is Abdij Rolduc, waar de routebeschrijvingen gratis verkrijgbaar zijn.

U kunt de GPS-tracks van de wandelroutes ook gratis downloaden.

Wandelroute 5 km
Wandelroute 10 km
Kinderwagen- en rolstoelroute 5,5 km

Grensoverschrijdende historie

Burcht Rode, Abdij Rolduc en de Baalsbruggermolen zijn tastbare overblijfselen uit de tijd van het Land van Rode, zoals het huidige Herzogenrath, Kerkrade en omstreken van 1100 tot 1815 bekendstond. In dit Land van Rode was Hertogenrode het bestuurlijk-administratief centrum. Vanuit Burcht Rode bestuurde de graaf van Saffenburg het gebied. In Kloosterrode stond het klooster van het Land van Rode, nu Rolduc genaamd. De Baalsbruggermolen, waar de boeren in de omgeving hun graan moesten laten malen, hoorde bij dit klooster. De drie monumenten vormen samen de Historische Driehoek van het huidige Eurode. Om de eeuwenlange relatie tussen Herzogenrath en Kerkrade te bezegelen, is ruim 15 jaar geleden een samenwerkingsverband opgericht: Openbaar Lichaam Eurode. Dit samenwerkingsverband heeft tot doel de grensoverschrijdende leefomstandigheden in allerlei opzichten te verbeteren. Deze Eurodedag 2016 is één van de vele activiteiten die gezamenlijk worden ontplooid.

www.eurode.nl

limburger-ritterschaft-fae662e0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie