De man van Edith Schippers tonnen verdient over de ruggen van patiënten

 

Uit de bron van leefbewust Sander Spijker, de man met wie minister Edith Schippers al twintig jaar getrouwd is, helpt zorginstellingen ‘slimmer’ declareren. Lucratief advieswerk dat in strijd is met de ‘zinnige en zuinige zorg’-agenda van zijn vrouw.

Spijker is het wandelend voorbeeld van marktwerking in de zorg

Spijker zit in de gezondheidszorg sinds zijn vrouw daar minister van is. Eerst als manager van het Slotervaartziekenhuis, dat later in een wolk van rechtszaken ten onder ging. Nu als deskundige die ziekenhuizen leert hoe ze, ondanks de bezuinigingen van Edith Schippers, zoveel mogelijk geld kunnen binnenharken.

Slim stel, die Edith Schippers en Sander!

Hij adviseert instellingen met name over de vraag welke patiënten moeten worden behandeld omdat dat veel geld oplevert en welke patiënten financieel gezien uitbehandeld zijn. Hij verdient geld voor de behandelaar en voor zichzelf.

Hoe Spijker geld verdient voor de behandelaar en zichzelf

Het declareren van de zorg in bijvoorbeeld de GGZ gebeurt vooral aan de hand van diagnosebehandelcombinaties (DBC’s). Aan elke diagnose is een behandeling gekoppeld, die wordt betaald in verschillende tijdvakken. Voor ieder tijdvak geldt een bepaalde vergoeding.

Zo krijgt een behandelaar voor de behandeling van depressie in het tijdvak 3.000 tot en met 5.999 minuten een bedrag van 7.850,67 euro. ‘Je krijgt dus voor 3.000 minuten behandelen evenveel geld als voor bijna 6.000 minuten. Dat is de perverse prikkel in het systeem,’ vertelt een behandelaar.

‘Het levert dus het meeste geld op door laag in een tijdvak te blijven, of wanneer je hoog in een tijdvak zit nog een aantal minuten extra te behandelen, zodat je net in een hoger tijdvak komt dat ongeveer twee keer zo veel geld oplevert’. De adviezen van Spijker zijn erop gericht te werken met de winstgevendste behandeltijd.

De kleur van het stoplicht bepaald de behandelingstijd

De heer Spijker heeft een heel stoplichtsysteem ontwikkeld die aangeeft hoe rendabel het behandelen van een patiënt nog is, waarbij de kleur groen betekent dat de patiënt het meest rendabel is en de behandeling het best gestopt kan worden. De kleur rood betekent het minst rendabel en wordt er geadviseerd om nog even door te behandelen om in een nieuw tijdsvak te komen waardoor de balk weer groen kleurt. Dit levert natuurlijk het meest geld op.

De vraag is hoe ethisch dit allemaal is. De advieswerkzaamheden van Spijker staan in ieder geval niet in lijn met de doelstellingen die zijn vrouw (minister Schippers) probeert te bewerkstelligen, zoals het inperken van de kostenstijgingen in de zorg. Lekker stel die twee. Zij regelt de wet en hij incasseerd de centen.

Dit soort figuren vinden zichzelf altijd heel fatsoenlijk, want van belangenverstrengeling hebben ze nog nooit gehoord.

Geef een reactie