Wederom maandelijkse “Kompelmis” in kerk Landgraaf Dienst in teken van verongelukte mijnwerkers van Staatsmijn Hendrik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wederom maandelijkse “Kompelmis” in kerk Landgraaf

Dienst in teken van verongelukte mijnwerkers van Staatsmijn Hendrik

 

Zoals bekend vindt er iedere maand een zogenaamde “kompel- of in mijnjargon ook aangeduid als koempelmis” plaats. Dit met de intentie om in eerste instantie verongelukte mijnwerkers uit de voormalige Limburgse mijnindustrie te herdenken en bovendien om voor hun nabestaanden te bidden. Maar ook verongelukte mijnwerkers uit mijngebieden in andere landen worden herdacht.

Genoemde “kompel/koempelmis” vond jaren plaats in de voormalige parochiekerk van St. Antonius van Padua in de Noord-Heerlense buurtschap De Vrank. Genoemde kerk is inmiddels al enige tijd uit de eredienst onttrokken. Dientengevolge vindt deze maandelijkse eredienst nu plaats in de parochiekerk Heilige Familie gelegen aan de Veldstraat Landgraaf  (Schaesberg).In deze parochiekerk zal zondag 12 Maart om 11.15 uur dus de maandelijkse “kompelmis” plaats vinden. Ditmaal zullen alle verongelukte mijnwerkers van de voormalige Staatsmijn Hendrik (zetel Brunssum) herdacht worden. Hierbij gaat het om 152 ondergronds en 24 bovengrondse toenmalige werkzaam zijnde “kompel/koempel”. Tijdens deze herdenkingsdienst, welke wordt opgeluisterd door Tonny D met begeleiding van een organist, zal er uiteraard ook gebeden worden voor hun nabestaanden.

In deze voormalige Brunssumse mijnzetel hebben destijds twee vreselijke rampen plaatsgevonden. Op 24 maart 1947 vielen 13 slachtoffers tijdens een brand op de 636 meterverdieping. Het betrof de “kompels/koempels”: Johan Jacobs, Jan Keulers, Richardus Kremers, Cornelis van Roosmalen, Johan Valkenberg, Jan Cremers, Willem Heugen, Jozef Schmets, Jan Reymes, Anton Teunissen, Albertus Snijder,  Nic Quaedvlieg en Johan Janssen. Bijna twintig jaar eerder, om precies te zijn op 13 juli 1928 waren er 13 doden te betreuren in verband met een mijngas ontploffing in een pijler op de 537 meterverdieping.

Maar ook verongelukte mijnwerkers in het buitenland worden op 12 maart a.s. niet vergeten. Het betreft dan de op 8 maart 1984 verongelukte door een mijngas ontploffing 7 mijnwerkers in de Belgische mijn van Eisden. Maar ook in Turkse mijnen vielen slachtoffers te betreuren en wel op 3 maart 1992 met maar liefst 263 slachtoffers in Kozlu, op 7 maart 1983 vielen 103 slachtoffers in Armutçuk en op 26 maart 1995 vonden 37 slachtoffers in Sorgun           de dood.

Archieffoto: voormalige Staatsmijn Hendrik

Geef een reactie