Hoofdmenu

Maureen Hamers, sportieve duizendpoot met visie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maureen Hamers, sportieve duizendpoot met visie.

Het vrouwenvoetbal is al jaren in opmars. Het aantal leden blijft groeien, het niveau gaat omhoog, de aandacht van de TV neemt toe. Iemand die de ontwikkelingen van jongs af aan heeft meegemaakt is Maureen Hamers, een vrouw die voetbal met de paplepel ingegoten kreeg en dat virus nog steeds, en graag, onder de leden draagt.

Aan de hand van een aantal vragen stelt Maureen (34) zich aan u voor.

Maureen, je bent ook op ander gebied sportief actief. Vertel eens. Ja dat klopt. Na het afronden van de Mavo heb ik de opleiding gevolgd tot sport- en bewegingsleider aan het CIOS in Sittard. Na mijn afstuderen heb ik als fitnessinstructeur gewerkt. Na 6 jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging en toen kwam de opleiding podotherapie voorbij. Alweer 3 jaar geleden heb ik mijn diploma gehaald en na 2 mooie jaren bij Hanssen Footcare ben ik nu werkzaam bij Podocentrum Koenen.

Momenteel volg ik de opleiding tot sportpodotherapeut en over 2 jaar hoop ik ook dit diploma op zak te hebben. Naast mijn werk ben ik in mijn vrije tijd druk met het geven van Bootcamps met mijn eigen bedrijf M-Action.

Kun je een omschrijving geven van de “ De Mens Maureen “ Mijn motto is Set Goals & Crush’em.  Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen, zowel in mijn maatschappelijke als sportieve carrière. Dat kost soms bloed, zweet en tranen maar gelukkig beschik k over een gezonde dosis aan doorzettingsvermogen en het vertrouwen van de mensen om mij heen. Op voetbalgebied heb ik het motto dat je je altijd tot de laatste minuut voor 100% moet geven. Ik wil absoluut winnen. Dat hoort er gewoon bij en van mijn ploeggenoten verwacht ik trouwens dezelfde instelling.

Wanneer en waarom besloot je te gaan voetballen en voor welke club?  Van jongs af aan liep ik al met een bal aan mijn voet door de tuin. En vanaf mijn 5e mocht ik echt het veld in bij Waubach, tegenwoordig fusieclub UOW ‘02. Vanaf het moment dat ik kon lopen wist ik dat voetbal was wat ik het allerliefste deed.

Heb je ooit gedroomd dat je naar een topclub zou kunnen? Als kind was AC Milan mijn droomclub, maar helaas was dit te hoog gegrepen. Maar ik heb ervaring mogen opdoen bij Roda JC en dat was ook geweldig om mee te mogen maken.

Je bent nu al 6 jaar bij Bekkerveld. Waarom is dat? Helaas eindigde het seizoen Roda voor mij vroegtijdig, in de wedstrijd tegen FC Utrecht scheurde ik mijn achterste kruisband. Na een revalidatietraject van bijna 1 jaar begon het toch wel weer te kriebelen. Via John Janssen kwam ik in aanraking met Bekkerveld.  De eerste training voelde direct als een warm welkom in een leergierige groep. Ik speel op nummer 10, mijn favoriete positie.

Praat je thuis aan tafel over voetbal? Mijn moeder is bij LHC verantwoordelijk voor de medische verzorging en John Janssen is coach van ons damesteam. Dus, ja, het gaat thuis aan tafel regelmatig over voetbal. Dat levert soms leuke discussies op.

Wat is je mooiste ervaring als voetbalster? Ik heb verschillende hoogtepunten mee mogen maken tijdens mijn voetbalcarrière, zoals meerdere kampioenschappen bij de jeugd en senioren. Mijn debuut in 2008 voor Roda JC tegen ADO den Haag was ook leuk. Maar het mooiste moment was absoluut het EK-kwalificatietoernooi met Jong Oranje onder 18 jaar in Spanje.

Je hebt de nodige trainers meegemaakt. Bij wie heb je de beste herinneringen? Ik heb vele trainers mee mogen maken, het zijn er teveel om op te noemen. Eenieder heeft op zijn of haar manier een bijdrage geleverd aan mij als voetbalster. Goeie herinneringen heb ik onder andere aan de huidige trainer van de Ajax-vrouwen, Ed Engelkes, met zijn toenmalige assistent Jan Trienekens bij Jong Oranje onder 18 jaar.

Is de voetballende vrouw in de loop der jaren veranderd? Er heeft een grote ontwikkeling plaatsgevonden in het vrouwenvoetbal,  door de toegenomen populariteit is de voetbalster dan ook veranderd.  Het  feit dat meiden zo lang mogelijk bij jongensteams kunnen blijven spelen is hier een voorbeeld van. Naar mijn mening zijn we als voetbalsters niet allen qua voetbalinzicht maar zeer zeker ook in fysiek opzicht sterker geworden.

 

Wordt vrouwenvoetbal geaccepteerd en serieus genomen? Vrouwenvoetbal wordt tegenwoordig gelukkig steeds meer geaccepteerd Heel wat vooroordelen zijn weggenomen. Maar je zult altijd criticasters blijven houden, die voetbal geen sport vinden voor vrouwen.

 

Ik denk ook dat er elk jaar nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden in het vrouwenvoetbal, waardoor er steeds meer middelen en materialen zijn om jong en aanstormend talent klaar te stomen voor de top. Naar mijn mening is het vrouwenvoetbal in Nederland upcoming, zeker doordat clubs als Ajax en PSV deelnemen aan de Eredivisie voor vrouwen. Dat zorgt voor een positieve stimulans voor alle meiden en vrouwen in het amateurvoetbal. Vrouwenvoetbal is een snel groeiende sport in Nederland.

Laatste vraag. Wat is jouw advies aan jonge speelsters? Maak gebruik van de ervaring van andere speelsters binnen je elftal, zowel tijdens trainingen als wedstrijden, zoals coaching. Haal elke training het maximale uit jezelf, je traint immers voor je eigen bestwil en niet voor de trainers.

 

Foto’s®Lucho Carreno

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 « (Vorig nieuwsbericht)